6 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăLion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O situație similară este întâlnită și la Bursa Română de Mărfuri (BRM), condusă de Gabriel Purice.

Investitorii în Lion Capital sunt nemulțumiți că societatea a plătit o singură dată dividend, în ultimii opt ani.

Mai mult, fostul SIF controlat de Bogdan Drăgoi nu și-a respectat nici angajamentele luate în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA).

“În istoricul documentelor emise de Lion Capital se vede că, în ultimii aproximativ opt ani, o singură dată au dat dividende. Cred că acum trei ani au dat, o singură dată. Au tot promis că fac răscumpărări de acțiuni. Au cerut acționarilor aprobarea să facă răscumpărări de acțiuni și, apoi, nu au mai realizat acest lucru. Nu s-au ținut de angajamentul pe care acționarii l-au solicitat. S-au dus în AGA, să solicite aprobarea acționarilor pentru un program de răscumpărare și după aceea nu au făcut ceea ce acționarii au votat”, a declarat, pentru cotidianul național “România liberă”, președintele Asociației Investitorilor în SIF-uri, Florian Munteanu.

Potrivit informațiilor obținute de publicația noastră, nici acționarii Bursei Române de Mărfuri nu primesc dividende, societatea invocând tot felul de investiții.

Gabriel Purice BRM racing car

Potrivit raportului financiar pe anul 2021, BRM a obținut un profit înainte de impozitare de 18.972.542 lei.

Rezultatul global aferent anului a fost de 15.962.922 lei.

Acționarul majoritar, neputincios

“Completarea ordinii de zi pentru adunările generale ordinară și extraordinară la Lion Capital (fostul SIF Banat Crișana) este o dovadă evidentă a ceea ce noi, AISIF, susținem de trei ani. Și anume faptul că fostele societăți de investiții financiare SIF1, SIF4 și SIF5, care acum au alte denumiri, nu sunt interesate deloc de acționari. În perioada în care acționarii legali nu aveau dreptul să dețină peste 5% din capitalul social, conducerea SIF1 (care controla și SIF4) a reușit să-și construiască un acționariat fictiv cu ajutorul căruia controlează deciziile din cadrul Adunărilor Generale, nu numai la LION, dar și la SIF Muntenia (SIF4) și INFINITY (fostul SIF5).

În aceste condiții, Blue Capital, cel mai mare acționar real (după fondurile controlate direct sau indirect de conducerea Lion Capital) a ajuns să fie la fel de neputincios precum milioanele de cuponari (și alți acționari mici), în mâinile unui management care urmărește exclusiv interesele proprii. În acest an, la fel ca anul precedent, Blue Capital a solicitat conducerii LION să distribuie dividende și să răscumpere acțiuni, dar conducerea LION nu a dorit altceva decât răscumpărare de acțiuni pentru sine, adică pentru persoanele din conducere. În mod contraintuitiv și aberant, anul trecut un număr suficient de mare de acționari au fost de acord cu conducerea și au votat ca acționarii să nu primească nimic. Discount-ul la prețul acțiunii LION față de activul net este de aproximativ 70%, în comparație cu Fondul Proprietatea unde discount-ul este de doar 20%. Acest discount uriaș arată lipsa totală de încredere a investitorilor. Totuși „acționarii” LION au votat în 2023 în favoarea unui management ineficient și împotriva unor solicitări legitime și benefice ale celui mai mare acționar real.

Această anomalie economică există de foarte mulți ani.

AISIF a declarat în mai multe rânduri faptul că, în contextul unui sistem de reglementare ineficient, sub supervizarea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), conducerile SIF-urilor primesc voturi pentru deciziile lor – care nu corespund cu interesele acționarilor – prin intermediul unor fonduri care dețin acțiuni proprii ale SIF-urilor.

Astfel, conducerile SIF Banat Crișana (LION), SIF Muntenia (SIF4) și SIF Oltenia (INFINITY) au ajuns să adopte decizii exclusiv în favoarea lor. Această situație nu este numai în detrimentul acționarilor acestor societăți listate, dar și în detrimentul întregii piețe de capital românești.

ASF ar putea cu ușurință observa și evalua gravitatea situației acționarilor la SIF-uri. Pentru crearea unei piețe de capital puternice este nevoie de măsuri ferme din partea reglementatorului.

Facem apel la noua conducere a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), în calitate de reglementator al pieței, să ia măsurile necesare pentru protejarea drepturilor tuturor investitorilor în piață de capital”, se arată într-un comunicat al ASIF, din data de 17 aprilie 2024.

Poziția Blue Capital

În solicitarea Blue Capital, ce a fost adăugată pe ordinea de zi a acţionarilor Lion Capital din data de 29 aprilie, acţionarul solicită ca jumătate din profitul anului trecut, de 417,2 milioane lei, să meargă către investitori sub formă de dividende. De asemenea, doreşte răscumpărarea a 50 de milioane de acţiuni proprii, care ulterior să fie anulate, astfel încât discount-ul de tranzacţionare să se reducă, iar profitul pe acţiune să crească. Spre deosebire, conducerea Lion vrea ca tot profitul să meargă la „Alte rezerve” şi să răscumpere 1,5 milioane de acţiuni care să fie oferite conducerii şi angajaţilor societăţii, scrie ziarul “Bursa”.

După cum se poate vedea în solicitarea disponibilă pe site-ul BVB, acţionarul îşi justifică solicitarea prin trei argumente: (i) politica de dividend a Lion Capital enunţată în documentele de constituire ale fondului; (ii) indiciatorii financiari de interes pentru acţionarii existenţi sau potenţiali; (iii) restabilirea încrederii în managementul Lion Capital.

Foarte pe scurt, în ceea ce priveşte dividendele, Blue Capital punctează că politica asumată de fosta SIF Banat-Crişana arată că „Lion Capital urmăreşte păstrarea unui echilibru între remunerarea acţionarilor prin dividend şi nevoia de finanţare a investiţiilor noi din profitul reinvestit obţinut”.

Or, contrar politicii enunţate, în anii 2022 şi 2023, managementul Lion nu a propus dividende, chiar dacă perspectivele investiţionale nu erau certe la începutul exerciţiilor financiare. Nici în acest an Bugetul de Venituri şi Cheltuieli al Lion nu conţine elemente specifice de strategie sau acţiune, astfel încât nu se justifică reţinerea capitalului acţionarilor, conform solicitării, mai scrie publicația citată.

Am încercat să obținem un punct de vedere de la Dragoş Bîlteanu, cel care controlează Blue Capital, dar nu ne-a răspuns.

Bîlteanu a fost condamnat definitiv, într-un dosar privind manipularea pieței de capital.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

România, codașă la salarii nete în regiune: Angajații rămân cu mai puțini bani „în mână”

Deși România are taxe pe muncă aparent mai mici decât alte țări din regiune, angajații rămân cu cea mai mică sumă netă din cinci...

Leasingul de personal: o soluție pentru deficitul de muncitori calificați în România?

Confruntându-se cu un deficit de muncitori calificați, România se află în fața unui mare obstacol în calea dezvoltării economice. Astfel, leasingul de personal se...

Cum să alegi cel mai bun sistem de încălzire pentru casa ta

Atunci când te pregătești să construiești o casă, alegerea sistemului de încălzire este una dintre cele mai importante decizii pe care le vei lua.  Un...
Ultima oră
Pe aceeași temă