3.7 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoIohannis prezintă planurile României pentru a contracara amenințarea Rusiei: pregătirea rezerviștilor, industria...

Iohannis prezintă planurile României pentru a contracara amenințarea Rusiei: pregătirea rezerviștilor, industria de apărare și infrastructura de transport

În fața principalilor politicieni de la guvernare și a unor ofițeri de rang înalt, președintele Klaus Iohannis a prezentat cele mai importante măsuri care trebuie luate de România pentru a-și întări securitatea, în fața amenințărilor tot mai accentuate care vin din partea Rusiei.

Armata Română trebuie să întărească pregătirea militarilor rezerviști iar statul român trebuie să ia măsuri pentru a revitaliza industria de apărare şi pentru a moderniza infrastructura de transport. Aceste priorități au fost prezentate de președintele Iohannis în cadrul conferinței pe care a organizat-o Ministerul Apărării Naționale la data de 10 aprilie 2024, în cinstea a 20 de ani de la intrarea României în NATO.

„Apărarea cetăţenilor noştri este una dintre obligaţiile fundamentale ale statului român. Nu poate fi însă garantată siguranţa oamenilor, în lipsa unei armate dotate cu tehnologie modernă. Începând cu anul 2023, România a crescut de la 2 la 2,5 la sută alocarea din PIB pentru Apărare, adică pentru înzestrarea Armatei României, pentru motivarea, instruirea şi perfecţionarea militarilor noştri şi pentru a creşte nivelul de interoperabilitate cu forţele aliate. În paralel, trebuie să intensificăm eforturile pentru a consolida rezerva de personal militar, pentru a revitaliza industria naţională de apărare şi pentru a moderniza infrastructura de transport”, a subliniat șeful statului român.

Iohannis a subliniat însă că România poate conta pe protecția NATO, lucru demonstrat inclusiv prin faptul că, pe teritoriul României, alături de militarii români, se află peste 5000 de militari din SUA, Franţa, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Olanda, Spania, Macedonia de Nord şi Luxemburg.

În egală măsură, România este un furnizor de securitate în regiunea noastră geografică și în alte zone ale lumii. „Beneficiem astăzi de cele mai solide garanţii de securitate din istoria României, pe care ni le oferă Articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic. La rândul nostru, respectăm angajamentele asumate la nivel aliat şi contribuim la întărirea securităţii comune şi a apărării colective. Am fost prezenţi în Afganistan, am fost parte a Forţelor Multinaţionale din Irak şi am luptat împreună împotriva terorismului global. Astăzi, menţinem o prezenţă semnificativă în cadrul Misiunii NATO din Kosovo şi avem o contribuţie consistentă la întărirea posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic”, a spus președintele României.

La conferința „România – NATO, 20 de ani”, Iohannis și-a reafirmat și candidatura la funcția supremă în NATO. „Ţările din Flancul Estic al NATO sunt, în aceste vremuri, în prima linie aliată de descurajare şi apărare pentru menţinerea securităţii euroatlantice în faţa posturii agresive a Rusiei. Este, de aceea, o aspiraţie legitimă pentru o reprezentare mai semnificativă în structurile de conducere ale NATO a unei întregi regiuni care, de-a lungul istoriei, s-a confruntat permanent cu pericolul rusesc. România a primit recunoaşterea tuturor aliaţilor pentru performanţele şi profesionalismul militarilor noştri şi şi-a consolidat statutul de partener de încredere în interiorul NATO. Acestea au şi fost, de altfel, argumentele intrării mele în competiţie pentru funcţia de secretar general al NATO, având convingerea că experienţa şi înţelegerea aprofundată a specificului acestei regiuni complicate reprezintă atu-uri semnificative pentru deciziile viitoare pe care Alianţa va trebui să le ia astfel încât să asigure securitatea euroatlantică”, a susținut preşedintele României.

Premierul Marcel Ciolacu, cel care, în ultimele săptămâni, susținuse că în țara noastră nu va veni niciun război, a menționat, totuși, în mesajul rostit la conferința „România – NATO”, că instabilitatea din estul Europei și din zona Mării Negre, adică din spațiul geografic al României, „afectează profund securitatea euroatlantică”.

„Ameninţările şi provocările cărora trebuie să le facem faţă împreună sunt din ce în ce mai diferite şi complexe. Important este că, într-un context regional şi global volatil, angajamentul aliaţilor de a proteja valorile acestui spaţiu şi de a se apăra reciproc este de neclintit”

Marcel Ciolacu,

Premierul României

Președintele Iohannis insistă că România a alocat, începând din anul 2023, un procent de 2,5 la sută din PIB pentru Apărăre iar acești bani trebuie folosiți pentru înzestrarea armatei, pentru motivarea, instruirea şi perfecţionarea militarilor români și pentru a creşte nivelul de interoperabilitate cu camarazii din celelalte țări ale NATO.

„Apărarea cetăţenilor noştri este una dintre obligaţiile fundamentale ale statului român. Trebuie să intensificăm eforturile pentru a consolida rezerva de personal militar, pentru a revitaliza industria naţională de apărare şi pentru a moderniza infrastructura de transport”

Klaus Iohannis,

Președintele României

„Nu poate fi garantată siguranţa oamenilor, în lipsa unei armate dotate cu tehnologie modernă”, a subliniat președintele Iohannis.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Prezența la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale: BEC publică date la anumite intervale

Conform deciziei BEC, informații despre prezența votului vor fi prezentate public astfel: Ora 9:30 – pentru situația de la ora 9:00; Ora 15:30 – pentru situația...

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...

Marcel Ciolacu: Am votat pentru o Românie al cărei președinte să muncească pentru țară

Președintele PSD a adăugat că a votat și pentru stabilitate, echilibru şi echitate socială Marcel Ciolacu a declarat, la ieșirea din secția de votare că...
Ultima oră
Pe aceeași temă