2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăPoliticăIohannis la aniversarea a 75 de ani de la înființarea NATO: România...

Iohannis la aniversarea a 75 de ani de la înființarea NATO: România este ferm dedicată procesului de permanentă adaptare al NATO

România este “ferm” dedicată procesului de permanentă adaptare al NATO, a subliniat, joi, preşedintele Klaus Iohannis, într-un mesaj postat pe platforma X cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice, potrivit caleaeuropeana.ro.

“NATO, cea mai puternică şi importantă Alianţă de apărare din istorie, împlineşte 75 de ani. Relevanţa acesteia este cu atât mai mare, având în vedere actualul context dificil. România este ferm dedicată procesului de permanentă adaptare al NATO, astfel încât să devină mai puternică şi mai bine pregătită pentru viitor”, a transmis Iohannis, candidat la funcția de secretar general al Alianței.

Alianța Nord-Atlantică marchează joi, 4 aprilie, în cadrul celei de-a doua zile a reuniunii miniştrilor de externe din statele aliate, împlinirea a 75 de ani de la înfiinţare în cadrul unei ceremonii la cartierul general al NATO din Bruxelles, în prezența Tratatului fondator de la Washington, transportat pentru prima dată din SUA în Europa.

În cadrul aceluiași moment aniversar, aliații marchează și împlinirea a 25, 20 și 15 ani de aderarea a 12 state, inclusiv România.

Ceremonia de la sediul Alianței de la Bruxelles precedată de o depunere de coroane la care vor participa secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi președintele Comitetului Militar al Alianței, amiralul olandez Rob Bauer. În cadrul ceremoniei este intonat imnul NATO şi susțin discursuri Jens Stoltenberg şi Rob Bauer.

De asemenea, susțin alocuțiuni miniştrii de externe din Cehia, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia, Slovenia, Albania şi Croaţia. Cu acest prilej, este tăiat şi un tort de către Jens Stoltenberg şi ministrul de externe al Belgiei, Hadja Lahbib, a cărei țară găzduiește structurile decizionale aliate.

România a celebrat vineri, 29 martie, 20 ani de la aderarea sa la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, alianța politico-militară care aniversează la 4 aprilie 75 ani de la înființare și de la debutul construcției unității transatlantice.

Aniversată, potrivit legislației naționale, în prima duminică a lunii aprilie din fiecare an, apartenența României la umbrela de securitate euro-atlantică a devenit realitate la 29 martie 2004 prin depunerea instrumentelor de ratificare la depozitarul Tratatului Nord-Atlantic – Guvernul Statelor Unite -, iar la 2 aprilie 2004 a avut loc ceremonia de arborare a drapelului României la sediul NATO, alături de cele ale altor șase state din regiunea Europei de Est – Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. De atunci, doar alte șase state au mai aderat la Alianță, Albania și Croația în 2009, Muntenegru în 2017, Macedonia de Nord în 2020, Finlanda în 2023 și Suedia în 2024. Dacă aderarea României și a celorlalte state din est a reprezentat cel mai mare val de extindere din istoria NATO, primul val de extindere post-Război Rece a avut loc acum 25 de ani, în 1999, prin aderarea Cehiei, Poloniei și Ungariei.

NATO împlinește 75 de ani de la înființare pe 4 aprilie. Acum șapte decenii și jumătate, la 4 aprilie 1949, 12 state din Europa Occidentală și America Nord înființau alianța politico-militară prin semnarea, la Washington, a Tratatului Atlanticului de Nord. Cele 12 state fondatoare sunt: Belgia, Canada, Danemarca, Franța, Islanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Portugalia, Olanda și SUA.

În 1949, Alianța s-a format din state independente, interesate în menținerea păcii și apărarea propriei independențe prin solidaritate politică și printr-o forță militară defensivă corespunzătoare, capabilă să descurajeze și, dacă ar fi necesar, să răspundă tuturor formelor probabile de agresiune îndreptată împotriva ei sau a statelor membre în baza articolului 5 din Tratat privind apărarea colectivă, bazat pe principiul “un atac împotriva unuia dintre aliați este un atac împotriva tuturor”.

Potrivit oficialilor Alianței, acest articol, activat o singură dată după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, rămâne un simbol important al relaţiei transatlantice de durată, reprezentând legătura puternică dintre Europa şi America de Nord.

Cei 75 de ani de la înființare vor fi aniversați și în luna iulie, la Washington, în cadrul unui summit al liderilor celor 32 de state membre.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Amazon, în vizorul UE: posibilă investigație pentru încălcarea Actului Piețelor Digitale

Uniunea Europeană ar putea deschide o investigație împotriva Amazon în 2025, sub suspiciunea că gigantul ar fi încălcat Actul Piețelor Digitale (DMA) prin favorizarea...

Cod roșu de viscol și vânt puternic: traficul rutier afectat grav în mai multe județe din țară

Circulația rutieră este puternic afectată, vineri, în mai multe zone ale țării din cauza viscolului și vântului extrem. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a...

Amazon, în vizorul UE: posibilă investigație pentru încălcarea Actului Piețelor Digitale

Uniunea Europeană ar putea deschide o investigație împotriva Amazon în 2025, sub suspiciunea că gigantul ar fi încălcat Actul Piețelor Digitale (DMA) prin favorizarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă