0.3 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăOp & EdAți auzit de vreun candidat că are în program bani de investit...

Ați auzit de vreun candidat că are în program bani de investit în bebeluși?

România înregistrează cea mai mare prăbușire a ratei natalității de când au apărut datele statistice. Adică, de aproape 150 de ani. Cu doar 9 ‰, nou inăscuți anul trecut și cu o rată a mortalității de 12,1 ‰, România riscă să aibă o populație de doar opt milioane în anul 2100. Candidații la alegeri mănâncă mici prin oboare, fac băi de mulțime, când nu se vâră în corturile electorale. Programele de dezvoltare locală sunt promisiuni fără acoperire, majoritatea bazate pe „o fi o păți.” Mai toate seamănă între ele: trafic, curățenie, drumuri, canalizare etc. N-am auzit niciun candidat la alegerile locale să vină cu un program viabil de creștere demografică. Există, în Europa, modelul Bolzano.

Avem un Minister al Familiei. Conducerea face și desface programe. În contextul în care femeile românce sunt unele dintre cele mai fertile din Europa – rata de 1,72 (în scădere, în ciuda programelor naționale promovate de Gabriela Firea), țara noastră ocupă locul trei după Islanda și Franța. Deci, româncele sunt mame bune.

citește și: Românii au o existență parțială

Candidații nu par interesați de modele viabile. Nici nu știu că numărul nașterilor a scăzut dramatic anul trecut – sub 200.000 de copii. Mai are sens să ne aducem aminte că în 1990, se nășteau 369.000? Nu mai discutăm despre recordul de 546.000 din 1967, când a venit pe lume generația decrețeilor, regimul comunist interzicând avortul.

Mai mulți copii români trăiesc în străinătate

Natalitatea scade dramatic, în condițiile în care femeile românce au unul dintre cele mai lungi concedii de maternitate din lume, iar bărbații își pot lua un post-natal, caz rar în Europa.

Prăbușirea demografică are mai mulți factori: îmbătrânirea populației (am ajuns la o speranță de viață de 79,8 ani, fată de 81 ai Germaniei), mortalitatea infantilă – una dintre cele mai ridicate din Europa și nu în ultimul rând, datorită scăderii dramatice a căsătoriilor.

Numărul copiilor din părinți români, născuți în străinătate anul trecut, a depășit pe cel al celor veniți pe lume în țară: în Italia – peste 68 de mii, Germania – mai mult de 61 de mii și în Spania peste 37 de mii, conform Eurostat.

Dacă tot e vorba de Italia, părinții de origine română sporesc natalitatea în această țară.

Foto: Marius Ghilezan

Rata fertilității în Italia a fost de 1,24 copii pe femeie, una dintre cele mai scăzute la nivel global.

Rata natalității în Italia a fost anul trecut de aproximativ 7,2 ‰, cu doi copii mai puțini la mia de locuitori decât România. Însă, rata de fertilitate a italiencelor este una dintre cele mai scăzute din Europa 1,25. Să ne reamintim, româncele au o rată de 1,7.

Începând cu 2015, unul din cinci copii din Italia s-a născut dintr-o mamă străină.

Modelul Bolzano și salvarea prin construcție identitară

Dintre cele douăzeci de regiuni ale Peninsulei, Bolzano – un orășel din nordul Italiei – a înregistrat cea mai mare rată a natalității în ultimii ani, cu 9,3 nașteri la mia de locuitori, fiind în topul creșterii natalității din cizmă, chiar și din Europa. Rata nașterilor pe toată țara e de doar 7 ‰.

Atât premierul Giorgia Meloni, cât și Papa Francisc au avertizat că italienii sunt în pericol de dispariție. Dar în zona Alto Adige (Tirolul de Sud) și capitala sa, Bolzano, creșterea natalității e mai mult decât orice altă parte a țării, vorbindu-se despre un model Bolzano.

Zona Alto Adige a aparținut Imperiului Austro-Ungar, până la începutul anilor 1900. Austriecii au numit-o Tirolul de Sud.

Regiunea își păstrează și astăzi o anumită independență, atât din punct de vedere al taxelor, cât și al impunerilor fiscale, constată reporterii de la the New York Times. “Acolo, te simți parcă într-o altă lume, o lume minunată de copii.”

Majoritatea locuitorilor, încă, vorbesc germană și sunt mai predispuși să halească mai degrabă găluște decât un castron de paste.

Zona are, de asemenea, cel mai mare venit pe rezident din Italia, potrivit ISTAT, agenția de statistică a țării.

De-a lungul anilor, autoritățile regionale și mai ales cele din Bolzano au introdus facilități fiscale pentru familiile cu mai mulți copii, peste indemnizațiile de 200 Euro/copil, primite de la stat.

citește și: Vasile Blaga va juca la Ruga bănățeană

Primarul, în parteneriat cu magazinele, a introdus Cardul Family+, disponibil pentru fiecare familie cu trei sau mai mulți copii. Cu acesta, părinții au reduceri de până la 20% la rechizite și mâncare pentru copii.  Grădinițele publice sunt gratuite.

Modelul Bolzano a fost importat din Germania de Est – Tagesmutter. Italienii denumesc comunitatea Casa Bimbo. În cadrul sistemului, provincia certifică, înregistrează și sprijină profesorii locali care își transformă casele în creșe.

Programul Bolzano funcționează de mai mult timp. Nu este o acțiune pompieristică de azi pe mâine sau una propagandistică. E gândită demult și are rezultate.

În medie, femeile din Bolzano dau naștere la 1,7 copii, comparativ cu media națională de 1,27 și doar 1 în Sardinia.

Bănățeanul ar face jumătate de copil, dacă s-ar putea, să nu cheltuie prea mult

În România, media națională este aceeași ca în Italia. Cei mai mulți copii se nasc în Moldova, Dobrogea și în Ilfov. La polul opus se află Dolj, Gorj și Caraș Severin.

Norocul bănățenilor e că au venit mulți muncitori din țară. Vorba bătrânească rămâne: bănățeanul atât de zgârcit e că s-ar mulțumi și cu jumătate de copil, dacă s-ar putea.

Basarabenii sunt mai inventivi, nu neapărat mai spornici. În satul Bozieni, la 40 de km de Chișinău, s-a dat drumul la primul vinoduct din lume. Producătorii și distribuitorii se gândesc cum să “atace” Chișinăul. O soluție originală, ca de 1 aprilie (Ziua Păcălelilor) fără intenția de sporire a natalității.

VOCILE LUMII

The New York Times

Foto: the New York Times

“Unii experți susțin că programele de natalitate, promovate de administratorii provinciei, își au rădăcini în dorința unei culturi minoritare, dintr-o zonă disputată istoric, de a menține vie o identitate puternică, încurajând oamenii să aibă mai mulți copii. Acest factor cultural devine mai clar atunci când privim la regiunea învecinată, Trentino, compusă din italieni, unde scăderea natalității este dramatică, în ciuda programelor similare de sporire a natalității” – notează the New York Times, în ediția de ieri.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...
Ultima oră
Pe aceeași temă