Surpriză! Bucureștiul se află printre orașele europene cu cele mai accesibile locuințe, conform unui studiu recent. Clasamentul se bazează exclusiv pe prețul mediu pe metru pătrat în raport cu salariul mediu, fără a lua în considerare și alte aspecte importante precum calitatea locuințelor sau condițiile de trai din oraș.
Chiar dacă Bucureștiul se situează pe locul al treilea în acest clasament, după Bruxelles și Sofia, trebuie evaluate și alți factori relevanți atunci când discutăm despre accesibilitatea locuințelor într-un oraș. Aspecte precum standardul de viață, infrastructura, serviciile publice, accesul la educație și sănătate, precum și costurile asociate cu întreținerea și reparațiile locuințelor, trebuie luate în considerare într-o analiză comprehensivă a accesibilității locuințelor.
Potrivit unui raport realizat de o companie de consultanţă imobiliară un client are nevoie, în medie, de 96,2 salarii medii brute pentru a cumpăra o locuinţă de 70 de metri pătrați în București, ceea ce plasează capitala pe locul al treilea în topul orașelor cu cele mai ieftine locuinţe, notează știrileprotv.ro.
Praga, Bratislava, Varșovia și Belgrad, la polul opus
Bruxelles și Sofia conduc clasamentul, în timp ce în zona de „retrogradare” se află orașe precum Praga, Bratislava, Varșovia și Belgrad, care au nevoie de peste 150 de salarii medii brute anuale pentru a achiziționa o locuință.
Pentru București a fost luat în calcul un salariu mediu de puțin peste 5 mii de lei și un metru pătrat de aproximativ 1.600 de euro.
„Deci este mai ieftină o locuință în București decât în alte capitale. Dar atunci când vorbim de calitatea vieții și de costul locuirii din București trebuie să luăm în calcul și alți factori. Cum ar fi poluarea, accesul la servicii de sănătate, cum ar fi accesul la educația de calitate, cum ar fi accesul la spații verzi, din acest punct de vedere Bucureștiul nu stă la fel de bine ca alte capitale”, spune Dan Petre, sociolog, pentru sursa citată.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!