Autoritatile din judetul Bistrita-Nasaud s-au aratat interesate de oferta unei firme private care a propus schimbarea tehnologiei de producere a agentului termic in sistem centralizat la Bistrita, respectiv de la utilizarea gazului si pacurei, la arderea rumegusului si a altor deseuri din lemn. Purtatorul de cuvant al Prefecturii, Mihaela Dobra, a informat ca subprefectul Gheorghe Tuta a avut marti o serie de intalniri cu reprezentantii firmei mentionate si cu cei ai Consiliului Local, acesta din urma fiind unic actionar la SC „Proditerm” SA. furnizorul de energie termica si apa calda din resedinta judetului.
„Solutia este una demna de luat in seama, intrucat suntem intr-o zona de munte in care lemn exista din abundenta. Cu acordul primarului municipiului Bistrita, Vasile Moldovan, la intrunire s-a decis convocarea unei sedinte extraordinare a Consiliului Local in 16 iunie in care sa fie analizata pe larg oferta firmei respective si sa se ia o decizie in legatura cu soarta "Proditerm"”, a afirmat reprezentantul Prefecturii.
La ultima sedinta a CL, care a avut loc saptamana trecuta, alesii locali au fost informati ca societatea de termoficare „Proditerm” trece printr-o criza fara precedent. Anuntul a fost facut de catre consilierul UDMR Illes Istvan, membru in Adunarea Generala a Actionarilor la societate. Acesta a cerut sa fie eliberat din functie intrucat nu isi poate asuma responasbilitati legate de viitorul abonatilor la sistemul centralizat de termoficare.
Presedintele de sedinta, liberalul Dan Molnar, a adus la cunostinta legislativului local faptul ca membrii Biroului Juridic al „Proditerm” au intocmit un referat transmis Consiliului Local prin care aratau ca activul net al societatii este mai mic decat limita legala, iar firma se afla intr-o situatie de semilegalitate. Molnar a cerut convocarea in regim de urgenta a Adunarii Generale extraordinare pentru a se lua o decizie in legatura cu viitorul firmei, respectiv daca se impune dizolvarea ei sau activitatea va fi continuata intr-un alt mod.
Directorul general al „Proditerm”, Titus Tonea, a confirmat informatia, declarand ca situatia se datoreaza unei alte decizii a Consiliului Local care a luat din administrarea firmei punctele termice. „Intr-adevar suntem acum in situatia de semilegalitate asa cum a spus consilierul Dan Molnar. Va trebui ca aceste puncte termice sa ne fie returnate noua sau AGA sa ia alta decizie”, a afirmat Tonea.
In cazul in care „Proditerm” va fi dizolvata, peste 2.700 de abonati casnici ar ramane fara apa calda si caldura, iar 180 de angajati ai firmei nu ar mai avea locuri de munca.