O inginerie financiara impresionanta, cu un prejudiciu de 65 de miliarde lei vechi, despre care anchetatorii timisoreni sustin ca are conexiuni directe cu afacerea „Electrica”, face in prezent obiectul unui nou dosar penal. Pe lista suspectilor figureaza inclusiv numele unor persoane implicate in procesul „Electrica-Banat”.
Este vorba despre inculpatul Dumitru Osman, considerat „creierul” retelei de componente contrafacute, precum si de clujeanca Oana Mihaela Caraba, martora care, in vara anului trecut, a facut dezvaluiri legate de implicarea fostului ministru PSD al Industriilor, Dan Ioan Popescu, in afacerea „Electrica”.
Cercetarile au fost demarate de ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Timis. Intrucat indiciile descoperite conduc spre infractiuni din sfera crimei organizate, competenta in solutionarea dosarului a fost declinata in favoarea DIICOT. Surse judiciare sustin ca in cauza mai sunt anchetati patronul societatii timisorene „Energo El Group” SRL, Dumitru Osman (43 ani), Marius Sorin Sparchez (43 ani), din Brasov, si Vasile Brasoveanu (33 ani), din Bucuresti. Acestia sunt suspectati de evaziune fiscala, spalare de bani si falsuri.
Clienti ai unei „firme-fantoma”
Potrivit anchetatorilor, in 2003 a fost infiintata SC „Energo El Group” SRL, cu sediul in orasul de pe Bega, avandu-l ca asociat unic si administrator pe Dumitru Osman. In perioada 2003-2004, firma a livrat unor firme si unor sucursale ale SC „Electrica” din tara diferite componente electrice contrafacute, la preturi supraevaluate.
Printre societatile care au achizitionat aceste produse figureaza si cateva societati romanesti cunoscute, precum „Tractorul” Brasov, „Letea” Bacau si „Antibiotice” Iasi. Componentele vandute au fost, la randul lor, cumparate de la alte firme din Oradea, Cluj-Napoca, Bucuresti si Campia Turzii, care aveau „intrari” pentru aceste produse de la furnizori inexistenti, adica de la „firme-fantoma”, mai sustin anchetatorii.
Totodata, politistii au descoperit ca din sumele vehiculate, 10 miliarde lei au fost ridicati din doua unitati bancare din Timisoara si Cluj-Napoca, de catre Dumitru Osman si Oana Mihaela Caraba, pentru achizitii de cereale, insa, in realitate, acesti bani ar fi fost folositi in scop personal. Alte 34 miliarde lei au fost incasate prin ordine de compensare emise de catre o firma din Brasov, pentru beneficiarul din Timisoara. Suma a ajuns ulterior in contul unor persoane fizice si cel al unor societati.
S-au mai descoperit livrari fictive de „celuloza albita”, catre „Letea” Bacau, in suma de peste 58 miliarde lei. Pentru acesti bani, au fost intocmite procese-verbale de compensare cu alte firme. In final, si sumele respective au ajuns tot in conturile unor societati implicate in ingineria financiara.
Din martora a devenit invinuita
De numele clujencei Oana Mihaela Caraba se leaga un scandal de proportii, declansat in vara lui 2005, dupa ce aceasta, in calitate de martor in dosarul „Electrica Banat”, a declarat ca afacerile se derulau in baza dispozitiilor fostului ministru al Industriilor, Dan Ioan Popescu.
Potrivit marturiilor din rechizitoriu, o parte din banii vehiculati in afacerea cu componente contrafacute intrau in conturile PSD. Martora, care acum apare ca invinuita in acest nou dosar penal, ar fi aderat la gruparea coordonata de Vasile Croitoru in septembrie 2003, unde s-a ocupat de operatiuni bancare cu firma „Energo El Group”, administrata de Dumitru Osman, nimeni altul decat cumnatul lui Croitoru. Aceasta ar fi scos din banca, in cateva luni, 4 miliarde lei, lucru care i s-a parut suspect si ar fi determinat-o sa rupa tacerea in fata procurorilor DNA. Numele lui Croitoru a aparut si in contextul mituirii ex-directorilor „Electrica-Banat” si SISEE.
Marius Sorin Sparchez este, de asemena, un nume cunoscut. El apare in contextul fraudei de la „Electrica”, ca intermediar al firmelor coordonate de Croitoru si SISEE Brasov.
„Energo El Group”, in topul datornicilor
In ceea ce priveste firma cumnatului lui Croitoru, aceasta a reusit o „performanta” economica rara. In nici doi ani de functionare, „Energo El Group” a ajuns pe locul doi in topul datornicilor din Timis, acumuland o datorie la buget de aproape 60 de miliarde lei.
In prezent, societatea se afla in executare silita, dupa ce numele acesteia a aparut si in dosarele Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor.