19.6 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăOp & EdOpiniiȘcoala românească, violată de continua degradare a societății

Școala românească, violată de continua degradare a societății

Cu toate că în această perioadă se desfășoară simularea examenului național de bacalaureat, cu un mare dezinteres manifestat din partea elevilor din clasele a XII-a și a XIII-a, când vine vorba de Educație, toată atenția publică a fost concentrată pe cazul de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală, unde un părinte acuză că, în repetate rânduri, copilul său a fost violat de alți elevi, chiar în unitatea de învățământ.

Droguri, violuri, tentative de omor, acuzații de discriminare și comportament indecent conturează imaginea de astăzi a școlii românești, cel puțin în mass-media și în opinia publică.

Rolurile s-au inversat, cu ajutorul decidenților politici care au condus Educația în ultimele decenii, iar școala a ajuns să fie ea transformată de societate, mergând liniar în degradare.

Trebuie să remarcăm însă și disperarea publicului, ce, inevitabil, se reflectă și în abordările din spațiul mediatic, de a identifica dezastrul, sfârșitul învățământului românesc.

Dosarul privind acuzația de viol asupra aceluiași minor, ce ar fi fost comis în anul 2022, a fost clasat și în baza unui raport medico-legal, ce elimina suspiciunea agresiunii.

Totuși, acum vedem că se menționează doar că dosarul ar fi fost clasat, pentru că agresorul era minor.

Și acum planează suspiciuni asupra cazului, având în vedere că pe imaginile surprinse de camerele de supravegere nu se văd cei doi copii intrând în toaletă unul, după celălalt.

Important este că organele de anchetă investighează cazul.

După un prim dosar clasat și în cazul în care și acesta va fi clasat, se impune și o anchetă care să verifice mediul familial al victimei declarate.

În orice caz, conducerea unității avea datoria să raporteze incidentele, către inspectorat și Ministerul Educației.

Protejezi copiii, prin a nu face public incidentul, dar să nu raportezi la superiorii ierarhici, înseamnă să te protejezi pe tine, ca director.

Prevenția putea fi mult mai bună, iar aici vina se împarte pe toate palierele: direcțiunea școlii, Guvern, administrație publică locală.

Lipsa de personal și de dotări lasă copiii nesupravegheați, în condițiile în care aceștia se află la vârsta în care aceștia încă nu conștientizează toate efectele acțiunilor, care le pot părea inofensive sau amuzante și care se vor cristaliza astfel în mințile lor, în absența acțiunilor de corectare din partea adulților.

O astfel de anchetă nu poate să se rezume la școală, mai ales aflând că și cel de-al doilea raport medical este neconcludent.

Trebuie văzut ce se întâmplă cu acest copil în familie: de unde i s-a dezvoltat minorului capacitatea de a dezvolta astfel de scenarii.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Începe Festivalul Filmului European 2024

Institutul Cultural Român dă startul celei de-a 28-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, pe 9 mai, la Sala Luceafărul (fostul CinemaPro) cu filmul...

Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre programul Visa Waiver

Preşedintele Klaus Iohannis a abordat în discuţia avută marţi la Casa Albă cu preşedintele Joe Biden şi despre acceptarea României în programul Visa Waiver,...

Condiția lui Iohannis pentru a ceda Ucrainei un sistem Patriot. România oferă sprijin militar Ucrainei doar dacă nu afectează propria apărare

Președintele Iohannis spune că ar fi acceptat, în principiu, cererea președintelui Biden ca România să cedeze Ucrainei unul dintre sistemele sale antiaeriene Patriot, pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă