Eroul anticomunist braşovean Liviu Corneliu Babeş are, după 35 de ani de când şi-a dat foc pe pârtia Bradul din Poiana Braşov, o statuie care aminteşte de martiriul său, însă, deocamdată nici măcar elevii din judeţul Braşov nu învaţă despre el, potrivit agerpres.ro.
Primarul municipiului Braşov, Allen Coliban, a dezvelit, sâmbătă, la Poiana Braşov, statuia dedicată memoriei lui Liviu Corneliu Babeş, în prezenţa văduvei acestuia, Etelka.
„Este un gest care vine după 35 de ani de la jertfa supremă a lui Liviu Corneliu Babeş. Este o datorie a noastră, a tuturor, să cinstim această memorie. (…) şi, în sfârşit am dus-o la îndeplinire. Este important să cinstim memoria lui Liviu Corneliu Babeş în această zi, cu atât mai mult cu cât gestul lui a fost un gest suprem de renunţare la sine şi de a da tot ce ai, inclusiv viaţa, pentru ca noi să fim liberi. Sper să transmitem tuturor un mesaj şi să păstrăm un moment în inimile şi în mintea noastră la fiecare 2 martie”, a declarat primarul Allen Coliban.
Statuia, care este o replică la scară mai mare a unei opere a lui Liviu Corneliu Babeş, Icar, a fost amplasată într-o zonă circulată, în apropierea bisericii din Poiana Braşov.
„Cred că din toată opera, din toate lucrările, aceasta, Icar, este cea mai grăitoare şi simbolică pentru felul în care el şi-a trăit viaţa şi a decis să şi-o încheie. Acest monument este într-o zonă foarte circulată a Poienii Braşov tocmai pentru că avem nevoie de expunere şi vizibilitate. Avem nevoie ca toţi cei care trec pe aici şi toţi cei care vin la schi sau la săniuş să îşi ia un moment şi să se gândească ce reprezintă această statuie”, a adăugat edilul braşovean.
La rândul său, prefectul Braşovului, Mihai Cătălin Văsii, a subliniat că Liviu Corneliu Babeş este un erou cu care braşovenii se mândresc, însă, cu toate acestea, nici măcar elevii din Braşov nu învaţă despre el.
„Jertfindu-se, a pus Braşovul pe harta luptei anticomuniste. Este eroul cu care noi, braşovenii, ne mândrim. Sper ca, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, să putem să prezentăm cine a fost eroul Liviu Corneliu Babeş la nivelul tuturor unităţilor şcolare din judeţul Braşov”, a afirmat prefectul Mihai Cătălin Văsii.
Dintr-o eroare, numele eroului martir a fost înscris greşit pe statuie, însă primarul Braşovului a dat asigurări că va fi corectat.
Realizarea şi amplasarea statuii a costat aproximativ 140.000 de lei.
În 2 martie 1989, braşoveanul Liviu Corneliu Babeş şi-a dat foc la baza pârtiei Bradul, în semn de protest faţă de politica opresivă a regimului ceauşist.
La baza pârtiei, cuprins de flăcări, bărbatul s-a prăbuşit, sub privirile celor prezenţi, între care şi foarte mulţi turişti străini. Înainte de a se autoincendia a afişat pe trunchiul unui copac textul „Stop Murder, Auschwitz = Braşov”.
Liviu Babeș: martir pentru libertate
Pe 2 martie 1990, a avut loc prima comemorare a martirului Liviu Babeş, un erou necunoscut până atunci. Cu prilejul acelei ocazii, pe Pârtia Bradul – unde pe 2 martie 1989 Liviu Babeş devenea o torţă vie în numele libertății – a fost dezvelită o cruce de fier şi s-au depus câteva coroane de flori. Un adevărat erou care și-a dăruit viața unui lucru mai important decât el însuși – libertatea!
Liviu Babeş a predat românilor o adevărată lecție de patriotism prin sacrificiul său suprem în speranţa că alţii vor trăi mai bine. Acest gest radical s-a vrut o palmă adresată regimului comunist care subjuga românii ajunşi la disperare, dar care nu aveau curajul, încă, să ridice capul şi să se opună dictaturii comuniste.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!