5.7 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaParlamentul European solicită UE să susțină Ucraina cu tot ce e necesar...

Parlamentul European solicită UE să susțină Ucraina cu tot ce e necesar pentru a învinge Rusia

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară, a votat joi o rezoluţie în care solicită Uniunii Europene(UE) să sprijine Ucraina cu orice are nevoie pentru câştigarea războiului contra Rusiei, potrivit agerpres.ro.

Rezoluţia, adoptată cu 451 de voturi pentru, 46 de voturi şi 49 de abţineri, subliniază că, în vederea câştigării războiului de către Kiev, nu ar trebui să existe ”nicio restricţie autoimpusă asupra asistenţei militare pentru Ucraina” şi afirmă necesitatea furnizării de orice este nevoie pentru ca Ucraina să-şi recâştige controlul deplin asupra teritoriului său recunoscut internaţional.

Textul rezoluţiei evidenţiază că invazia pe scară largă lansată de Rusia a modificat fundamental situaţia geopolitică din Europa şi din afara acesteia. Eurodeputaţii susţin că principalul obiectiv pentru Ucraina este câştigarea războiului şi avertizează că în caz contrar consecinţele vor fi grave.

Rezoluţia PE, care remarcă faptul că există încă diferenţe uriaşe în ceea ce priveşte nivelul sprijinului militar acordat Ucrainei de către statele membre ale UE, solicită realizarea investiţiilor necesare în baza industrială europeană de apărare. Acest lucru este esenţial pentru a răspunde nevoilor Ucrainei şi pentru a reface stocurile epuizate din UE.

Eurodeputaţii enumeră sisteme sofisticate de apărare aeriană, rachete cu rază lungă de acţiune, cum ar fi TAURUS, Storm Shadow/SCALP, diferite tipuri de artilerie şi muniţie (155 mm în special) şi drone şi arme pentru a le contracara, acestea fiind deosebit de importante pentru Ucraina.

Toţi aliaţii din UE şi NATO ar trebui să sprijine Ucraina din punct de vedere militar cu nu mai puţin de 0,25% din PIB-ul lor anual, susţin eurodeputaţii, care îndeamnă ţările UE să intre imediat în dialog cu companiile din domeniul apărării, pentru a asigura creşterea producţiei şi livrărilor de muniţie, obuze şi rachete către Ucraina, care ar trebui să aibă prioritate faţă de ordinele altor ţări terţe.

Membrii PE fac apel la Camera Reprezentanţilor a SUA să adopte fără întârziere pachetul său de asistenţă militară pentru Ucraina.

Rezoluţia PE subliniază necesitatea urgentă a unui regim juridic solid care să permită confiscarea şi utilizarea activelor de stat ruseşti îngheţate de UE pentru reconstrucţia Ucrainei şi compensarea victimelor războiului. Rusia trebuie să fie obligată să plătească despăgubirile impuse pentru a asigura o contribuţie substanţială la reconstrucţia Ucrainei.

De asemenea, eurodeputaţii cer UE să menţină şi să extindă politica sa de sancţiuni împotriva Moscovei şi a aliatului Rusiei, Belarus. Aceasta include interzicerea importurilor ruseşti de uraniu şi metalurgice în UE, încetarea cooperării nucleare cu Rusia şi impunerea unui embargo deplin asupra importurilor în UE de produse agricole şi piscicole ruseşti, precum şi de combustibili fosili şi de gaze naturale lichefiate transportate pe cale maritimă prin conducte.

Parlamentul European condamnă, de asemenea, toate ţările, întreprinderile, asociaţiile şi persoanele care ajută Moscova să eludeze măsurile restrictive ale UE, afirmând că aceste practici ar trebui incriminate la nivelul Uniunii.

Parlamentul European a aprobat un ajutor 50 miliarde euro pentru Ucraina

Membrii Parlamentului European, reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, au votat marţi în favoarea unui sprijin pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro, pe perioada 2024-2027, pentru ”reconstruirea şi modernizarea” ţării, în cadrul unei suplimentări a bugetului multianual al Uniunii Europene, relatează Reuters.

Potrivit sursei citate, această propunere a fost adoptată cu 512 voturi ”pentru”, 45 de voturi ”contra” şi 63 de abţineri. Votul deschide calea către negocierile cu Consiliul UE, ce reprezintă statele membre, pentru a defini conţinutul final al acestui mecanism de sprijin numit ”Instrumentul pentru Ucraina”.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Traian Băsescu spune că Rusia nu va risca folosirea armelor nucleare

Fostul președinte al României, Traian Băsescu a făcut o analiză politică atât a candidaților la alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024, cât și...

Primul tren electric nou al României, anulat la doar o zi după debutul în circulație

Incidentul ridică semne de întrebare privind fiabilitatea și întreținerea trenurilor noi Primul tren electric din România în ultimii 35 de ani, Alstom Coradia Stream, a...

Traian Băsescu spune că Rusia nu va risca folosirea armelor nucleare

Fostul președinte al României, Traian Băsescu a făcut o analiză politică atât a candidaților la alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024, cât și...
Ultima oră
Pe aceeași temă