19.6 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia - Ucraina, ziua 701: Kiel Institut cere ajutor militar dublat din...

Rusia – Ucraina, ziua 701: Kiel Institut cere ajutor militar dublat din partea UE

Uniunea Europeană va trebui să-şi dubleze ajutorul militar către Ucraina pentru a compensa deficienţa SUA, unde o nouă anvelopă financiară este blocată de luni de zile în Congres, a avertizat Institutul pentru economie mondială din Kiel (Kiel Institut).

“Este foarte incert ca SUA să trimită ajutor militar suplimentar în 2024”, estimează institutul, care recenzează ajutorul militar, financiar şi umanitar promis şi livrat Ucrainei după declanşarea invaziei ruse pe 24 februarie 2022.

Potrivit datelor sale de până la 15 ianuarie, SUA au trimis Ucrainei ajutor militar în valoare de 42,2 miliarde de euro în perioada februarie 2022-decembrie 2023, ceea ce înseamnă circa 2 miliarde de euro pe lună.

În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, aceasta a promis 49,7 miliarde de euro ajutor militar de la începutul războiului, însă doar 35,2 miliarde de euro au fost alocaţi până acum pentru arme şi echipamente precise.

“Europa va trebui cel puţin să-şi dubleze ajutorul militar actual în ipoteza în care nu va exista ajutor suplimentar din partea SUA”, atenţionează Christoph Trebesch, care conduce echipa de la Kiel Institut însărcinată cu supravegherea ajutorului pentru Ucraina.

“Aceasta este o provocare, însă, în final, aceasta este o chestiune de voinţă politică”, adaugă Trebesch. Ţările din Uniunea Europeană sunt printre cele mai bogate din lume şi, până la ora actuală, ele nu au depăşit nici măcar 1% din produsul lor intern brut (PIB) din 2021 pentru a susţine Ucraina”, subliniază el.

În total, 265,1 miliarde de euro au fost promişi Ucrainei începând din februarie 2022, dintre care 141,3 miliarde de euro ajutor financiar, 107,5 miliarde de euro ajutor militar şi 16,3 miliarde de euro ajutor umanitar.

Primii donatori sunt UE şi statele sale membre (144,1 miliarde de euro), SUA (67,7 miliarde de euro) şi Regatul Unit (15,7 miliarde de euro).

Dar, din nou, discrepanţa este mare între promisiuni şi sumele efective alocate, în special în cazul Uniunii Europene, care nu a alocat până acum ajutor decât de 77,2 miliarde de euro. Această diferenţă se explică prin faptul că fondurile deblocate de UE vizează în general o perioadă de mai mulţi ani. 

Citește și:

A 720-A ZI DE RĂZBOI

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Condiția lui Iohannis pentru a ceda Ucrainei un sistem Patriot. România oferă sprijin militar Ucrainei doar dacă nu afectează propria apărare

Președintele Iohannis spune că ar fi acceptat, în principiu, cererea președintelui Biden ca România să cedeze Ucrainei unul dintre sistemele sale antiaeriene Patriot, pe...

Ministerul Energiei: Preţurile facturilor la gaze naturale au scăzut în luna aprilie cu 25%, iar cele la electricitate cu 15% faţă de preţurile maximale...

Reprezentanţii Ministerului Energiei au subliniat că preţurile facturilor la gaze naturale au scăzut în luna aprilie cu 25%, iar cele la electricitate cu 15%...

Florin Piersic, internat la un spital din Capitală. Care este starea actorului

Actorul Florin Piersic se află internat la Institutul "Matei Balş", starea sa fiind în prezent una stabilă, au declarant, pentru Agerpres, surse medicale.Actorul Florin...
Ultima oră
Pe aceeași temă