Fregata „Hessen” a Marinei Germane a pornit spre Marea Mediterană miercuri, 8 februarie, de la baza Wilhelmshaven, potrivit agenzianova.com.
Potrivit celor comunicate chiar de forța armată, unitatea va participa la misiunea navală a UE Eunavfor Aspides pentru protecția navelor comerciale și libertatea rutelor maritime din Marea Roșie.
La comanda „Hessen”, căpitanul de fregate Volker Kuebsch a declarat: „O posibilă desfășurare în Marea Roșie va reprezenta un alt test de rezistență pentru navă și echipaj”. Ofițerul a adăugat că în teatrul Eunavfor Aspides „amenințarea nu este abstractă, ci foarte concretă”.
Se face referire la atacurile houthiilor, rebelii șiiți din Yemen, împotriva navelor comerciale și militare din Marea Roșie. „Hessen” are un echipaj de 240 de personal, inclusiv ofițeri, marinari, echipele a două elicoptere Sea Lynx, asistență medicală, pușcași marini și un capelan militar.
„Hessen” este una dintre cele trei fregate din clasa F124 „Sachsen” care deservește în Marina Germană. Acestea sunt nave cu mai multe misiuni, concepute pentru operațiuni de escortă și control. Accentul este apărarea antiaeriană: cu radarul Smart-L, o singură unitate de clasă F124 poate, de exemplu, „monitoriza spațiul aerian de pe toată Marea Nordului”.
În plus, această tehnologie este capabilă să detecteze „mai mult de o mie de ținte simultan”. Fregatele din clasa „Sachsen” sunt înarmate cu rachete antiaeriene SM2 care, lansate din sistemele Mk41 Vls, au o rază de acțiune de peste 160 de kilometri.
„Toți senzorii și armele de la bord sunt optimizați pentru sarcina principală de apărare aeriană.” „Inima IT” a clasei F124 este sistemul de comandă și desfășurare a armelor (Fuwes), care procesează „toate datele de la radare și alți senzori, precum și informațiile furnizate de navele aliate”.
Datorită sistemului de comunicare cu legături radio și prin satelit, clasa „Sachsen” este, de asemenea, capabilă să comandă simultan mai multe alte nave de război. Elicopterele de la bord sunt folosite pentru vânătoarea pe distanță lungă a submarinelor. Cu aceste capacități, fregatele de clasă F124 au fost integrate de mai multe ori în grupurile de luptă ale transportatorilor americani din Atlanticul de Nord.
Elicopterul nu a ratat apuntarea pe fregata “Regina Maria” dar câteva nave mici n-au mai evoluat
Elicopterul de tip Puma Naval nu a ratat apuntarea la bordul fregatei “Regina Maria”, la ceremoniile dedicate Zilei Marinei, ci n-a încercat să apunteze întrucât nu era prevăzut în scenariul exercițiului.
Această precizare ne-a fost transmisă de purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale, colonelul Corneliu Pavel, ca urmare a informației pe care am transmis-o inițial, conform căreia elicopterul a renunțat să coboare pe puntea navei.
“Elicopterul nu a ratat apuntarea pe Fregata “Regina Maria”, așa a fost scenariul secvenței prezentate. Din cauza vântului și a mării agitate, nu au mai evoluat două nave militare fluviale și alte ambarcațiuni mai mici”, ne-a transmis purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!