Comisia electorală rusă a refuzat să-l înregistreze pe candidatul anti-război, Boris Nadejdin, drept candidat la alegerile prezidenţiale din 2024, pe motiv că „lista de semnături conţine erori”, potrivit epicnews.ro.
Comentând decizia, Kremlinul a declarat că nu are „nimic de adăugat” şi că comisia a respectat toate regulile stabilite.
Politicianul rus Boris Nadejdin era văzut ca singurul posibil contracandidat real al preşedintelui rus, Vladimir Putin. Oponent vocal al războiului din Ucraina, este considerat de unii ruşi ca singura alternativă pentru care pot vota.
Boris Nadejdin, văzut drept principala voce antirăzboi înaintea alegerilor prezidențiale, a înregistrat o creștere a sprijinului în ultima lună. Atât în Rusia, cât și în străinătate, în fața birourilor sale de campanie s-au format cozi, mii de ruși sperând să își exprime opoziția față de războiul din Ucraina prin susținerea candidaturii sale.
Kremlinul nu îl vede pe Nadejdin ca pe un rival serios pentru Vladimir Putin, despre care spune că va câștiga alegerile pe baza sprijinului popular acumulat în cele peste două decenii în care s-a aflat la putere.
„Putin vede lumea din trecut și în direcția aceea duce Rusia. Rusia are nevoie de un viitor – un viitor ca țară pe care oamenii liberi și educați o vor admira și-n care vor dori să se întoarcă sau să se mute”, se arată în platforma sa politică, potrivit tvrinfo.ro, preluat de stirilekanald.ro.
Partidul Inițiativa Civică l-a nominalizat pe Boris Nadejdin pentru a candida la viitoarele alegeri prezidențiale din Rusia. Cariera politică a criticului de război a început la începutul anilor 1990, când a fost ales în consiliul municipal din Dolgoprudnî, un oraș din regiunea Moscovei. În 1997-1998, a fost asistent al premierului de atunci, Serghei Kirienko.
În 1999, în calitate de membru al Partidului Uniunea Forțelor de Dreapta, Nadejdin a fost ales pe lista partidului în Duma de Stat a Rusiei, unde a devenit vicelider al grupului parlamentar până în 2003.
De atunci, nu a mai fost membru al parlamentului federal sau al vreunei legislaturi regionale, deși a participat la mai multe alegeri. În 2019, Nadejdin s-a alăturat consiliului de deputați pentru districtul urban Dolgoprudnî.
În ultimii ani, el a reprezentat partidele O Rusie Justă și Inițiativa Civică în alegeri, deși i s-a interzis să candideze pentru funcția de guvernator al regiunii Moscova în 2023.
Putin a testat verticalitatea puterii
Tentativa de lovitură de stat din Rusia a zguduit o zi întreagă lumea. Evghenii Prigojin a primit protecția președintelui Belarus Alexandr Lukașenko, după ce l-a convins – conform surselor oficiale – să oprească marșul dreptății către Moscova. “Veți fi striviți ca niște gândaci!” – i-ar fi spus liderul de la Minsk.
Vladimir Putin nu s-a dezechilibrat, cum anunța presa mainstream. A avut prilejul de a testa “verticalitatea puterii.”
Să nu uităm că în ziua fatidică de sâmbătă, când planeta a înghețat câteva ceasuri, Prigojin făcea militarilor apel la revoltă. N-a scos niciun cuvânt împotriva “dictatorului!” S-a plâns de slăbiciunea generalilor, pe care i-a ironizat în mod public! Marele său adversar Serghei Şoigu, actualul ministru al apărării, rămâne în post. Doar şeful Statului Major, generalul Valeri Gherasimov, este dat dispărut. Acest lucru este negat însă de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!