Lumea tocmai a cunoscut cea mai caldă lună ianuarie din istoria sa, continuând o încălzire excepțională, alimentată de schimbările climatice, a declarat joi (8 februarie) Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al Uniunii Europene, conform Reuters.
Luna trecută a depășit cea mai caldă lună ianuarie, care a avut loc în 2020, în înregistrările C3S începând cu 1950.
Luna excepțională a venit după ce 2023 a fost clasat drept cel mai cald an al planetei, în înregistrările globale, începând cu 1850, deoarece schimbările climatice cauzate de oameni și fenomenul meteorologic El Nino, care încălzește apele de suprafață din estul Oceanului Pacific, au împins temperaturile spre valori mai ridicate.
Fiecare lună din iunie a fost cea mai caldă din lume înregistrată, în comparație cu luna corespunzătoare din anii precedenți.
VIDEO: Record de căldură în Arizona pentru luna aprilie
Un nou record meteorologic a fost stabilit marți (11 aprilie) în Phoenix, temperaturile ajungând la 37 de grade Celsius imediat după ora locală 16.00, potrivit Serviciului Național de Meteorologie (NWS).
Arizona a doborât un record de căldură. În Phoenix s-au înregistrat temperaturi de 37 grade Celsius, mai mare decât ultimul record stabilit în aceeași zi, în 1989.
“Oh, stau chiar aici pentru că prietenul meu s-a dus să se plimbe pe muntele acela. În mod normal, merg cu el, dar astăzi este prea cald, așa că voi sta aici și voi aștepta până când va ajunge jos, iar apoi ne vom întoarce acasă pe jos. E prea cald,” spune Ayla Delgado, rezidentă din Phoenix.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!