-2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSănătateEuropenii investesc sute de milioane de euro în combaterea cancerului

Europenii investesc sute de milioane de euro în combaterea cancerului

În 2022, în Europa, au fost detectate 2,7 milioane cazuri noi de cancer și 1,3 milioane de decese din cauza acestei boli. Până în 2040, este de așteptat ca evoluțiile demografice și îmbătrânirea populației să crească numărul de cazuri noi cu 18% și numărul de decese cu 29% în UE.

În fiecare an, pe 4 februarie, se marchează Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, motiv de a atrage atenția asupra nevoii urgente de susținere financiară a tuturor măsurilor care să asigure bolnavilor de cancer o supraviețuire de lungă durată și o calitate corespunzăroare a vieții.

Autoritățile europene alocă, și în 2024, fonduri substanțiale pentru lupta împotriva cancerului. ”În acest an vom aloca aproape 120 milioane de euro pentru proiecte noi de combatere a cancerului. Printre ariile de investiții se numără accesul la medicină personalizată, îmbunătățirea protecției față de cancerele prevenibile prin rate crescute de vaccinare împotriva HPV și hepatitei, integrarea tehnologiilor digitale în îngrijirea și tratamentul cancerului”, a anunțat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Mondiale a Cancerului.

”Aproape 600 de milioane euro din EU4Health au fost programate pentru a îmbunătăți tratamentul și îngrijirea cancerului. Programele de formare vor fi extinse la 100 de centre de cancer în cel puțin 15 state membre în anul următor. Și peste 200.000 de imagini sunt disponibile pentru profesioniștii din domeniul sănătății în platforma Cancer Image Europe, astfel încât aceștia să poată dezvolta diagnostice, tratamente și instrumente de îngrijire mai precise”, a afirmat și Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară.

Sursa: https://cancer-plan.ro/120-milioane-euro-pentru-lupta-impotriva-cancerului-in-2024-domenii-prioritare/

România alocă cei mai puțin bani pentru îngrijirea cancerului

Un raport recent a arătat că România alocă cei mai puțini bani pentru îngrijirea cancerului pe cap de locuitor și are cele mai slabe rate de screening și de supraviețuire pentru anumite tipuri de cancer.

Raportul, realizat de Institutul Suedez pentru Economia Sănătății (IHE) constată inegalități profunde în accesul la prevenire și screening, testarea biomarkerilor și tratamente inovatoare și în calitatea vieții pentru supraviețuitorii cancerului:

  • Sume alocate: țara cu cele mai mici cheltuieli pentru cancer- România (70 EUR pe cap de locuitor), a cheltuit un sfert din suma alocată de țara cu cele mai mari cheltuieli – Luxemburg (294 EUR), ajustată pentru diferențele de preț.
  • Rezultatele pacienților variază: pentru cancerul de colon, ratele de supraviețuire pe cinci ani variază de la 50% în țările cu performanțe slabe (Ungaria, Slovacia, România, Bulgaria, Polonia) la 70% în cele mai performante (Germania, Finlanda, Suedia, Belgia, Cipru).
  • Prevenție: Doar Portugalia atinge obiectivul Planului European de Combatere a Cancerului de a vaccina 90% dintre fete împotriva HPV. Două țări încă nu rambursează integral vaccinarea HPV pentru băieți.
  • Screening: Ratele de screening pentru cancerul colorectal variază de la 5% (Cipru, Bulgaria, România) la 76% (Danemarca).
  • Biomarkeri: Accesul la testarea de secvențiere de generație următoare (NGS) este scăzut în întreaga UE; pacienții din țările est-europene au cel mai scăzut acces.
  • Tratament: Aproximativ 1 din 2 pacienți cu cancer pulmonar fără celule mici în stadiu avansat din Finlanda, Polonia sau România primesc medicamente pentru cancer conform ghidurilor europene, deși terapiile sunt rambursate. În Belgia și Portugalia accesul este pentru aproape 8 din 10 pacienți.
  • Sprijinirea supraviețuitorilor: Doar opt state membre (Franța, Belgia, Cipru, Italia, Țările de Jos, Portugalia, România și Spania) au adoptat legislație cu privire la „dreptul de a fi uitat”, impactând accesul la produse financiare pentru supraviețuitorii de cancer.

Sursa: https://cancer-plan.ro/studiu-oncologie-diferente-majore-in-ceea-ce-priveste-cheltuielile-si-rezultatele-pacientilor-in-ue/ Studiu oncologie- https://efpia.eu/media/cnygfywo/tackling-inequalities-in-cancer-care-in-the-european-union.pdf

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...
Ultima oră
Pe aceeași temă