Mai multe organizații ale medicilor de familie și ale medicilor de ambulator anunță că, deși au negociat cu noua conducere a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), aceste negocieri nu le-au rezolvat problemele.
„Negocierile cu CNAS de joi, 18.01.2024, reprezintă un armistiţiu temporar, nu o rezolvare. Este imperios necesar să se găsească soluţii de finanţare acum, nu după această dată. Se impune finanţarea corectă a segmentului prespital, adică a medicinei de familie şi a celei de ambulatoriu”, subliniază medicii.
Comunicatul transmis la data de 22 ianuarie 2024 este semnat de preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Ambulator (APMA), Cosmin Alexandrescu, preşedintele Uniunii Patronatelor Independente din Medicina de Familie (UPIMF), Angela Mazdrag, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), Luminiţa Zane, şi preşedintele Sindicatului Național al Medicilor de Familie (SNMF), Dina Mergeani.
Aceste organizații subliniază că „reducerea cu aproximativ 30% a finanţării ambulatoriului de specialitate şi a medicinei de familie, coroborat cu creşterile de fiscalitate menite să acopere lipsa de eficienţă a altor sectoare economice, se traduce într-o reducere la jumătate a veniturilor medicilor din aceste domenii de activitate”.
Medicii de familie și medicii din ambulator reclamaseră încă de acum o săptămână faptul că nu pot accepta propunerea de finanțare elaborată și pusă în consultare publică de CNAS pentru anul 2024. Imediat după ce au început protestele medicilor, premierul Ciolacu a numit un nou președinte la CNAS. În fruntea CNAS a fost numită Valeria Herdea, care este medic de familie și este vicepreședinte al Colegiului Medicilor din România.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!