Premierul Ciolacu a anunțat că reprezentanții statului vor continua negocierile cu protestatarii din transporturi și agricultură dar a făcut și o aluzie la măsurile de combatere a evaziunii fiscale, măsuri pe care subliniază că le va menține.
Șeful Guvernului a transmis acest punct de vedere la mijlocul zilei de luni, 15 ianuarie 2024. În dimineața aceleiași zile, premierul Ciolacu și mai mulți miniștri s-au întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanți ai protestatarilor. La întâlnirea de la sediul Guvernului ar fi participat și președintele Senatului, Nicolae Ciucă.
“Negociem în continuare cu bună-credință cu protestatarii. Avem o totală disponibilitate la dialog, totul până la măsurile privind reducerea evaziunii fiscale. Aceasta este linia roșie peste care nu putem trece”, a declarat premierul Ciolacu în fața miniștrilor, potrivit unui comunicat transmis de Guvernul României.
Discuțiile care s-au purtat la sediul Guvernului au urmărit „urgentarea elaborării de acte normative care să transpună în practică soluțiile convenite de cele două părți prin procesele-verbale încheiate”. „Membrii Executivului au prezentat modul în care prioritizează aceste proiecte legislative, astfel încât în următoarele ședințe de Guvern să fie adoptate primele hotărâri de guvern și ordine de ministru cuprinzând măsurile concrete agreate în sprijinul fermierilor și al transportatorilor”, precizează Guvernul României.
Pe de altă parte, Guvernul României se referă și la una dintre reclamațiile pe care au formulat-o protestatarii cu privire la cerealele din Ucraina. „Din primele date primite s-a reconfirmat faptul că, din octombrie 2023 până în prezent, nu au intrat cereale ucrainene pe piața internă din România, fiind vorba doar despre tranzit către Portul Constanța, de unde mărfurile au plecat la export. De asemenea, de la începutul anului, pe lista de mărfuri care fac obiectul acordului cu Ucraina privind importul pe bază de licență au fost adăugate făina și zahărul”, precizează comunicatul transmis de Guvernul României.
Pe de altă parte, ministrul Agriculturii a declarat că protestatarii din rândul fermierilor ar trebui „să meargă acasă”, întrucât toate revendicările lor pot fi soluționate prin bugetul care s-a alocat Ministerului Agriculturii pe anul 2024.
Anterior, reprezentanții fermierilor reclamaseră faptul că produsele agricole românești sunt concurate de cele provenite din Ucraina.
O altă revendicare a protestatarilor ar fi plafonarea prețurilor la asigurările RCA. Pe acest subiect, ar urma o întâlnire între reprezentanții protestatarilor și cei de la Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF).
Protestele agricultorilor și transportatorilor au început în România acum șase zile. Coloanele de autovehicule grele și de tractoare au fost oprite de polițiști și de jandarmi la intrările în marile orașe, inclusiv la intrarea în București. În dimineața de 15 ianuarie 2024, oficialii Poliției Române au anunțat că au deschis deja 24 de dosare penale, pentru instigare la violență.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!