7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăValoarea impozabila creste cu 380.000 lei vechi/mp

Valoarea impozabila creste cu 380.000 lei vechi/mp


Impozitele datorate autoritatilor locale de proprietarii de cladiri si autovehicule vor fi majorate anul viitor, concomitent cu modificarea procedurilor de calcul a valorii impozabile, potrivit proiectului de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Finantelor pentru modificarea Codului Fiscal.

A. CLADIRI
Proiectul de act normativ stabileste ca impozitul pe cladiri este, in cazul persoanelor fizice, de 0,1% din valoarea impozabila. In prezent, cota este de 0,1% numai pentru mediul rural, nivelul din mediul urban fiind de 0,2%.

Modul de calcul al valorii impozabile

Potrivit reglementarilor actuale, aceasta se determina prin inmultirea suprafetei construite desfasurate cu valori stabilite in Codul Fiscal in functie de utilitatile si materialele din care este construit imobilul. Valoarea impozabila calculata se ajusteaza in functie de zona in care este amplasata cladirea, numarul de eta-je, anul de constructie. Propunerile de modificare vizeaza atat majorarea valorilor pe metru patrat, cat si a coeficientilor de ajustare in functie de zona amplasarii cladirii.
Valoarea impozabila pentru un metru patrat dintr-o cladire cu cadre din beton armat, caramida arsa si utilitati va creste de la 631 lei (6,313 milioane lei vechi) la 669 lei. Majorari vor avea loc si in cazul celorlalte tipuri de constructii.
De asemenea, coeficientii cu care se inmulteste valoarea calculata conform metodei mentionate vor fi dublati, in majoritatea cazurilor. In cazul unei cladiri in zona A a unei localitati de rang zero, coeficientul va creste de la 1,3 la 2,6. In plus, pentru cladirile de peste 100 de metri patrati, valoarea impozabila se va majora cu cate 10% pentru fiecare fractiune de 100 de metri patrati.
In ceea ce priveste cladirile detinute de persoanele juridice, autoritatile locale vor putea stabili impozite cuprinse intre 0,5% si 3% din valoarea impozabila, de inventar, comparativ cu 0,5-1% in prezent.

Scade numarul de transe

O alta modificare vizeaza reducerea numarului de transe in care poate fi platit impozitul de la patru la doua, cu scadente la 31 martie si 30 septembrie. In cazul valorilor mai mici de 50 de lei, suma trebuie platita integral la primul termen.

B. TERENURI
Si in cazul terenurilor vor fi majorate valorile de impozitare si coeficientii de ajustare, valoarea impozabila fiind calculata dupa o metoda similara celei utilizate la cladiri. Numarul transelor de plata a impozitului va fi redus de la patru la doua, cu termene la 31 martie si 30 septembrie.

C. MIJLOACE DE TRANSPORT
Pentru mijloacele de transport, modul de calcul al impozitului va fi modificat, prin inmultirea fiecarei grupe de 200 de centimetri cubi cu o valoare cuprinsa intre 10 lei si 150 lei (100.000 lei vechi-1,5 milioane lei vechi). Vehiculele cu o capacitate cilindrica de pana la 2.000 de centimetri cubi vor fi impozitate cu 10 lei (100.000 de lei vechi) pe fiecare grupa de 200 cmc, cele intre 2000 cmc si 3.000 cmc cu 60 lei/200 cmc, iar cele peste 3.000 cmc cu 150 lei/200 cmc.
Actuala grila de impozitare a mijloacelor de transport de persoane este tot in functie de capacitatea cilindrica, insa pe grupe de 500 de centimetri cubi. Pentru autoturisme, impozitul este de 7 lei (70.000 de lei vechi) pentru fiecare 500 cmc sau fractiune din aceasta capacitate in cazul motoarelor de pana la 2.000 cmc, si de 8,6 lei (86.000 lei vechi)/500 cmc pentru motoarele peste 2.000 cmc. Taxele pentru vehiculele de transport de marfa vor fi mentinute.
Proiectul include si majorari ale impozitelor locale pentru iahturi, de la 1.710 lei la 5.000 de lei (50 de milioane de lei vechi), salupe – de la 355 lei la 752 lei, precum si pentru celelalte mijloace de transport pe apa. Numarul transelor a fost redus si in acest caz de la patru la doua.

Cele mai citite

Capitalul românesc câștigă teren în sistemul bancar: Ponderea activelor băncilor autohtone se apropie de 40%

România controlează aproape 40% din activele sistemului bancar, marcând o creștere notabilă a capitalului autohton. Potrivit datelor BNR, ponderea activelor băncilor cu capital străin...

Marcel Ciolacu: Dobânzile externe la care se împrumută România au început deja să scadă

Premierul a lansat un mesaj de încredere către mediul privat românesc și investitorii străini În cadrul primei ședințe a Cabinetului, premierul a subliniat importanța stabilității...

Dan Petrescu rămâne pe banca CFR Cluj și primește o veste excelentă. Karlo Muhar revine în Gruia

Dan Petrescu a fost confirmat în funcția de antrenor al CFR Cluj, iar conducerea clubului i-a promis întăriri în perioada de mercato, inclusiv revenirea...
Ultima oră
Pe aceeași temă