Proiectele de lege privind bugetul de stat şi al asigurărilor sociale de stat pe 2024 au intrat în dezbaterea comisiilor Parlamentului, votul final urmând să fie dat miercuri în plen.
Update:
Proiectul de buget al Curţii de Conturi pentru anul 2024 a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de buget-finanţe din Parlament, cu 23 de voturi „pentru” şi 7 „împotrivă”.
„Proiectul de buget pentru anul 2024 aferent Curţii de Conturi este în sumă de 524,775 milioane de lei. Acesta asigură necesităţile conform programării unor activităţi cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului 2021 – 2027, continuarea procesului de digitalizare. De asemenea, pe lângă menţinerea şi dezvoltarea sistemului de identificare rapidă şi păstrarea documentelor se are în vedere dezvoltarea platformei de big data pentru analiză de risc şi eşantionare şi a sistemului informatic pentru gestionarea misiunilor de audit”, a declarat preşedintele Curţii de Conturi, Mihai Busuioc.
Ministrul Culturii: Bugetul – gândit pentru dezvoltarea României, cu accent pe investiţii
Bugetul de stat pe anul 2024 este gândit, în ansamblu, ca un buget pentru dezvoltarea României cu accent pe investiţii, iar strategia pentru domeniul Culturii se va înscrie în această linie, a afirmat, luni, ministrul Raluca Turcan.
Potrivit ministrului, în 2024, Ministerul Culturii are prevăzută o alocare bugetară cu peste 16% mai mare faţă de acest an, ceea ce va permite susţinerea evenimentelor majore, dar şi programele şi proiectele de investiţii demarate în ultimele luni.
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a primit aviz favorabil pe bugetul 2024, în comisiile din Parlament
Proiectul de buget al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) a fost avizat, luni, favorabil de comisiile reunite de specialitate din Parlament, cu 33 de voturi „pentru” şi nouă „împotrivă”, fără amendamente admise. Conform proiectului de buget pe anul 2024, MEAT ar urma să aibă alocate anul viitor credite de angajament în valoare de aproximativ 3,419 miliarde de lei şi credite bugetare în cuantum de circa 1,308 miliarde de lei.
Aviz favorabil în Comisiile de specialitate din Parlament pentru bugetul Ministerului Investiţiilor şi Fondurilor Europene
Proiectul de buget al Ministerului Investiţiilor şi Fondurilor Europene (MIPE) pentru anul 2024 a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite pentru Afaceri Europene din Parlament, cu 15 voturi „pentru”, şase „împotrivă” şi o abţinere. Propunerea bugetară pentru acest minister a fost votată în forma iniţială, la bugetul MIPE nefiind depuse amendamente.
Avize favorabile în comisiile de specialitate pentru bugetele Ministerului Sănătăţii şi al CNAS
Comisiile de sănătate ale Parlamentului au avizat favorabil, luni, proiectul bugetului de stat pe 2024 pentru Ministerul Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Proiectul Guvernului propune la credite bugetare 18,894 miliarde lei şi la creditele de angajament 27,747 miliarde lei. Guvernul a alocat CNAS 62,552 miliarde de lei, iar la credite bugetare 62,358 miliarde de lei.
Aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate pentru bugetul MAE
Parlamentarii din comisiile de specialitate au aprobat, luni, cu majoritate de voturi, proiectul de buget pe anul 2024 al Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Proiectul de buget a primit 25 de voturi ”pentru”, trei ”împotrivă” şi două abţineri. La bugetul MAE au fost depuse peste 60 de amendamente, nefiind admis niciunul.
Aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate pentru bugetul Ministerului Muncii
Parlamentarii din comisiile de specialitate au aprobat, luni, cu majoritate de voturi, proiectul de buget pe anul 2024 al Ministerului Muncii. Proiectul de buget a primit 19 voturi pentru şi 7 împotrivă. La bugetul Ministerului Muncii au fost depuse 2 amendamente, ambele fiind respinse.
Aviz favorabil în comisiile de specialitate pentru bugetele MJ, MP, CSM, CCR şi Avocatului Poporului
Comisiile parlamentare de specialitate au avizat favorabil, luni, proiectul bugetului de stat pe anul 2024 pentru Ministerul Justiţiei, Ministerul Public (parchete), Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Curtea Constituţională a României (CCR) şi Avocatul Poporului.
Aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate pentru bugetul Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse
Parlamentarii din comisiile de specialitate au aprobat, luni, cu majoritate de voturi, proiectul de buget pe anul 2024 al Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse. Proiectul de buget a primit 29 de voturi pentru şi 20 împotrivă. La bugetul Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse au fost depuse 11 amendamente, fiind admis un amendament.
Guvernul a aprobat, pe 15 decembrie, proiectele de lege privind bugetul. La începutul şedinţei Executivului, premierul Marcel Ciolacu a declarat că bugetul de stat pe 2024 va fi axat pe investiţii, valoarea acestora ridicându-se la circa 7% din PIB.
El a adăugat că, pentru anul viitor, Guvernul ţinteşte o creştere economică de 3,4%, „a doua cea mai mare din UE”, iar asta înseamnă 150 de miliarde de lei în plus la PIB-ul României faţă de acest an.
„Bugetul asigurărilor sociale (…) probează că există bani atât pentru creşterea pensiilor de la 1 ianuarie cu rata inflaţiei, de 13,8%, cât şi pentru recalcularea pensiilor din 1 septembrie. Sunt prevăzute şi fonduri pentru a creşte alocaţiile şi ajutoarele sociale”, a afirmat Ciolacu.
Premierul a spus că se vor majora salariile profesorilor şi că există necesarul pentru o mărire de 5% în sistemul bugetar, „nu şi la demnitari”.
„Investiţiile sunt de 120 de miliarde de lei, este un record absolut după anul 1989. Avem cel mai mare buget din istorie la Educaţie, cu peste 21 de miliarde de lei mai mult faţă de 2023. La Transporturi, alocăm cu 27% mai mulţi bani pentru a susţine investiţiile din infrastructură, asta înseamnă 6,5 miliarde de lei în plus pentru alte loturi de autostradă finalizate, trenuri electrice, vagoane noi şi lucrări de modernizare a porturilor. Există, de asemenea, suplimentări majore între 30 şi 50% în plus pentru Sănătate, inclusiv Casa de Sănătate, Mediu şi Dezvoltare. Aici vorbim despre programul „Anghel Saligny”, unde alocăm cu 3,7 miliarde de lei mai mult, dublu şi ceva faţă de 2023. (…) Nu vor exista creşteri de taxe în 2024, majorarea de venituri fiind exclusiv efectul multiplicării economice a investiţiilor şi, evident, a luptei contra evaziunii”, a mai afirmat şeful Guvernului, la momentul aprobării bugetului pe 2024.