4.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăPoliticăInstitutul Revoluției Române nu a putut fi desființat, deși liberalii au votat...

Institutul Revoluției Române nu a putut fi desființat, deși liberalii au votat pentru

Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 este o instituție înființată prin Legea 556/2004 cu scopul de a cerceta istoria revoluției române din 1989, IRRD fiind condus o vreme chiar de Ion Iliescu, potrivit orange.ro.

Inițiativa liberalilor nu a trecut, fiind trantita la vot de PSD-iști, pentru care lupta la Comisia de Cultură și Mass-Media vicepreședintele Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii. Se știe că Ionuț Vulpescu a fost unul dintre preferații fostului președinte al României.

Nu toți pesediștii au votat împotriva. Un deputat n-a respectat linia partidului și s-a abținut. Este vorba despre tânărul Iulian Badea, care a ales să iasă din rând. Fiului fostului fotbalist al Craiovei Maxima este, că și Ionuț Vulpescu, „vice” la Comisia de Cultură și Mass-Media din Parlament.

Autorul a mai multor poziții curajoase, ieșite în rând, din linia partidului, Iulian Badea s-a justificat:

„Voi avea o intervenție scurtă, concentrată asupra votului meu în calitate de vicepreședinte PSD al comisiei pentru Cultură și Mass-Media din Parlamentul României. Vreau să fiu lapidar, dar nu laconic, în ceea ce privește argumentarea acestuia. M-am născut după prăbușirea regimului comunist și aparțin tinerei generații de politicieni. Din acest motiv consider un gest de normalitate abținerea la votul de astăzi.

„Vulpescu își depășește mandatul”
Procedez altfel decât disciplina de partid dintr-un considerent de ordin sufletesc. Am trăit până acum într-o țară imperfectă, însă o țară liberă. Știu doar din cărți cum s-au derulat evenimentele din 1989, dar mai știu că regimul comunist este considerat unul criminal și ilegitim. Votul meu de astăzi este în afară ‘liniei de partid’, este în afara oricărei disciplinei propuse, iar personal socot că fiind, la momentul anului 2023, redundantă activitatea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989.

Sunt circumspect și sesizez subtilitatea Ministrului Vulpescu, coleg socialist al comisiei, care își depășește mandatul invocând linia de partid. Acest Institut a fost prezidat îndelung de principialul susținător politic al acestuia, Ion Iliescu. Fără să aibă discuții punctuale și laborioase cu restul decidenților politici PSD, atrage în mod deliberat și nejustificat partidul într-o lupta purtată în numele unui singur om”.

Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989, care este „furajat” cu bani de la Buget de Stat (în 2022, i-a fost alocată suma de 2,5 milioane de lei), a fost propus spre desființare în iunie 2021, după ce Senatul a adoptat inițiativa partidelor PNL și USR-PLUS de desființare a acesteia.

USR cere PNL să voteze desființarea Institutului Revoluției Române

USR le solicită parlamentarilor PNL să voteze proiectul pentru desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, depus la Parlament în urmă cu mai bine de doi ani şi jumătate.

Conform unui comunicat al USR, proiectul figurează marţi pe ordinea de zi a Comisiei comune a revoluţionarilor din decembrie 1989.

USR aminteşte că parlamentarii PNL au semnat pentru iniţiativa legislativă şi le cere acestora “să nu mai tergiverseze dezbaterea proiectului şi să voteze pentru desfiinţarea acestei instituţii complet inutile”.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

S.O.S. a sesizat CCR în privința expirării mandatului lui Klaus Iohannis

Partidul S.O.S. România a sesizat Curtea Constituţională în privinţa expirării mandatului preşedintelui Klaus Iohannis. „În temeiul art. 146 litera lit. g) din Constituţie, vă solicităm...

Țările care nu sărbătoresc Crăciunul și tradiții inedite din toată lumea

Crăciunul, celebrat pe 25 decembrie, este una dintre cele mai populare sărbători creștine la nivel global, marcând nașterea lui Iisus Hristos. Evenimentul nu este...

China va emite titluri speciale de trezorerie în valoare de 411 miliarde de dolari pentru stimularea economiei

Autoritățile chineze au anunțat că vor emite, anul viitor, titluri speciale de trezorerie în valoare de 3.000 de miliarde de yuani (411 miliarde de...
Ultima oră
Pe aceeași temă