14.3 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialStatul plateste 20% pentru maximum 81 de metri patrati

Statul plateste 20% pentru maximum 81 de metri patrati

In cadrul programului national privind sprijinirea construirii de locuinte proprietate personala, autoritatile vor acorda subventii de la bugetul de stat. Intr-o prima etapa, vor beneficia de aceste prevederi tinerii casatoriti, sinistratii si persoanele evacuate din locuintele restituite proprietarilor. Deja au fost elaborate normele metodologice de aplicare a Ordonantei nr. 51/2006, programul urmand sa demareze din luna septembrie a.c., primele subventii putand fi acordate in anul 2007.

Doar pentru credit ipotecar

Subventia de la bugetul de stat de 20% din pretul pe metru patrat suprafata construita a locuintei se va acorda in limita prevederilor bugetare anuale si in limita a maximum 81 de metri patrati arie desfasurata construita.
Fondurile aferente subventiei se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, in limita prevederilor bugetare aprobate anual cu aceasta destinatie.
Pot beneficia de subventie urmatoarele categorii de persoane fizice: l tineri casatoriti care la data contractarii locuintei au fiecare varsta de pana la 35 de ani l persoane sau familii ramase fara adapost in urma avarierii grave sau distrugerii locuintelor proprii, din cauza unor calamitati naturale sau unor dezastre ori accidente de care nu se fac vinovate l persoane si familii evacuate din locuinte situate in constructii expuse unui risc major, cum ar fi alunecarile de teren, seismele, inundatiile l persoane sau familii evacuate si chiriasii din locuinte ce fac obiectul unor legi de restituire catre fostii proprietari a imobilelor trecute in proprietatea statului.
Subventia se acorda la finalizarea si predarea locuintelor catre beneficiari, pentru plata ratelor la creditul ipotecar contractat. Cuantumul subventiei nu poate depasi valoarea creditului ipotecar contractat.

Calculul se raporteaza la un pret mediu pe metrul patrat construit

Subventia care se acorda prin programul guvernamental se va raporta la costul pe metrul patrat arie desfasurata construita, stabilit potrivit datelor din contractul de construire a locuintei, dar nu mai mult decat o limita de cost stabilita periodic prin hotarare a guvernului, in functie de evolutia preturilor in constructii, la propunerea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului.
"Vom informa primariile, consiliile locale in legatura cu documentele care trebuie depuse pentru primirea subventiei. Solicitantii, de exemplu persoanele evacuate, se vor prezenta la primarii, unde vor face dovada ca exista un contract cu o firma de constructii”, a afirmat Laszlo Borbely, ministru delegat MTCT.
De subventie beneficiaza, o singura data, persoanele fizice care au contractat credite ipotecare pentru construirea unei locuinte, daca intrunesc, in mod cumulativ, urmatoarele conditii: titularul contractului de construire a locuintei, respectiv membrii familiei acestuia – sot/sotie si/sau copii aflati in intretinerea acestuia -, nu au detinut si nu detin o locuinta in proprietate si nu au primit sprijin de la bugetul de stat sub forma de subventii pentru o alta locuinta; este prima locuinta pe care o construiesc prin credit ipotecar; detin un drept real asupra terenului pe care se realizeaza constructia; constructia locuintei se realizeaza prin antreprenori specializati.

Cele mai citite

Două surori dintr-un centru de plasament, violate de nașul lor

Două surori, una de 12 ani, cealaltă de 14, din localitatea Cavnic, județul Maramureș, dintr-un centru de plasament, ar fi fost violate de nașul...

Ministerul francez de Externe a anunțat că Franța a ajutat la doborârea rachetelor iraniene

Netanyahu spune că Iranul „va plăti” pentru atacul cu rachete Franța a declarat miercuri că și-a mobilizat resursele militare în Orientul Mijlociu, pentru a contracara...

Rusia dă vina pe SUA pentru situaţia explozivă din Orientul Mijlociu

Rusia a afirmat marţi că situaţia explozivă din Orientul Mijlociu demonstrează "eşecul total" al politicii americane în regiune şi "neputinţa" Washingtonului de a preveni...
Ultima oră
Pe aceeași temă