4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăCea mai mare despăgubire din România pe baza poliței RCA în 2022...

Cea mai mare despăgubire din România pe baza poliței RCA în 2022 a trecut de 7,1 milioane lei

Cea mai mare despăgubire plătită de asigurătorii din România anul trecut în baza polițelor obligatorii RCA a depășit 7,1 milioane lei – fiind acordată ca urmare a unui vătămări grave cauzată de un accident rutier, potrivit curierulnational.ro.

Totodată, în anul 2022, companiile de asigurări membre UNSAR au achitat pentru primele 10 cele mai mari daune rezultate din accidente de vehicule despăgubiri în valoare de 36,5 milioane de lei, conform unei analize realizate la nivelul asociației. Desigur, despăgubirile totale plătite la nivel de piață în baza polițelor RCA sunt mult mai mari: în fiecare zi calendaristică din 2022 s-au plătit despăgubiri de peste 10 milioane lei pentru cele aproximativ 400.000 de dosare de daună deschise în urma accidentelor rutiere. Mai mult, în prima jumătate a acestui an dauna medie plătită în baza polițelor RCA a crescut cu 10%, conform datelor oficiale ale Autorității de Supraveghere Financiară.

„Din păcate, un accident rutier poate avea un impact major asupra unei familii – așa cum, din păcate, am văzut și în cazurile constant mediatizate. Mai mult, numărul accidentelor grave rămâne la un nivel alarmant. Tocmai de aceea, prevenția în trafic trebuie să devină o responsabilitate asumată de noi toți. Pentru că ne dorim o lume fără accidente rutiere, o țară fără victime pe șosele, o Românie a siguranței în trafic, am pus bazele Coaliției pentru Siguranță Rutieră – un proiect de țară, prin care ne propunem să aducem alături de noi organizații, oameni, companii și autorități, cu un singur scop: creșterea nivelului de siguranță pe șoselele din România și reducerea numărului de victime ale accidentelor auto”, a declarat Alexandru CIUNCAN, Președinte și Director General al UNSAR.

Coaliția pentru Siguranță Rutieră a lansat recent Carta Albă a Siguranței Rutiere – un document strategic cu bune practici, scenarii și obiective pentru următorii ani. Acesta reunește inițiativele și propunerile membrilor fondatori ai Coaliției, în linie cu obiectivele ambițioase angajate de Guvernul României. Prin Carta Albă, Coaliția pentru Siguranță Rutieră se angajează, totodată, să contribuie la crearea unui cadru legal care să plaseze securitatea rutieră din România la standarde europene. Această inițiativă reprezintă un pas hotărât și necesar către o Românie în care siguranța rutieră devine o prioritate națională de necontestat.

Haos pe piața RCA. Șoferii vor plăti de anul viitor polițe și cu 80% mai scumpe

Sunt aproape un milion de șoferi care au de dus povara falimentului Euroins, după ce asiguratorul a intrat în faliment în luna martie a acestui an. Polițele expiră pe data de 7 decembrie, cu excepție unele pe 5 februarie 2024, iar pentru a nu afecta toți conducătorii auto, Guvernul a recurs la o plafonare a RCA-ului până la finele anului, doar că de anul viitor ASF anunță majorări chiar și cu 80 la sută pentru șoferii care produc pagube.

Dacă în primăvara acestui an, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) recomanda o creștere a RCA-urilor de aproape 40 la sută, creștere care a fost anulată ca urmare a măsurilor luate de Guvern privind plafonarea prețului la nivelul din februarie anul acesta, de anul viitor, arbitru polițelor de asigurare auto anunță sancțiuni drastice și anume majorări în funcție de categoriile de șoferi, având ca scop disciplinarea conducătorilor auto în trafic.

Categoriile Bonus Clasa B1 – se percepe o reducere de 5%. Clasa B2 – se percepe o reducere de 10%. Clasa B3 – se percepe o reducere de 15%. Clasa B4 – se percepe o reducere de 20%. Clasa B5 – se percepe o reducere de 25%. Clasa B6 – se percepe o reducere de 30%. Clasa B7 – se percepe o reducere de 40%. Clasa B8 – se percepe o reducere de 50%.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Turiștii străini au cheltuit, în medie, aproape 3.000 de lei/persoană în România, în primele nouă luni ale anului

Avionul a fost principalul mijloc de transport utilizat de turiști, urmat de autoturisme proprii, autocare și autobuze Turiștii nerezidenți cazați în structura de cazare turistică...

Statul suplimentează personalul pentru recalcularea pensiilor cu 1.000 de noi angajări

Guvernul a decis să modifice Hotărârea de Guvern nr. 118/2012 privind statutul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), pentru a implementa servicii electronice avansate...

Zelenski și secretarul general al NATO au discutat despre viitorul Ucrainei. România nu a fost invitată la discuții

Miercuri seara, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a întâmpinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru discuții, alături de alți lideri europeni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă