3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoPrimăria Sectorului 1 anunță programul "Rabla pentru ascensoare". PNL o acuză pe...

Primăria Sectorului 1 anunță programul „Rabla pentru ascensoare”. PNL o acuză pe Clotilde Armand că vrea să dea „un tun” de o sută de milioane de euro

După ce Primăria Sectorului 1 a pus în dezbatere publică o inițiativă denumită „Rabla pentru Ascensoare”, filiala PNL Sector 1 o acuză pe Clotilde Armand că „dorește să sifoneze cel mai probabil prin firme de casă 100 de milioane de euro, din banii cetățenilor”.

Primăria Sectorului 1, cea condusă de primarul Clotilde Armand, a anunțat că „Începe Revoluția Energiei Verzi în Sectorul 1: punem în dezbatere publică programele Rabla pentru Ascensoare și Termoficare de la Soare”. Cele două programe nu au, după cum reiese din numele lor, o legătură tehnică unul cu celălalt, dar au un scop comun, acela de contribui la scăderea consumurilor de energie.

„Decontăm 100% înlocuirea lifturilor vechi. Prin măsura „Rabla pentru Ascensoare” decontăm integral (100%) de la bugetul local lucrările realizate de Asociațiile de proprietari de înlocuire a lifturilor vechi și mari consumatoare de energie cu unele noi și prietenoase cu mediul”, anunța Primăria Sectorului 1. Anunțul postat pe site-ul Primăriei purta data de 16 noiembrie 2023 și preciza că „Proiectul va fi supus votului Consiliului Local în data de 23 noiembrie 2023”.

Totuși, cel puțin până astăzi (20 noiembrie), pe agenda ședinței din data de 23 noiembrie 2023 a Consiliului Local nu este inclus proiectul de program referitor la „Rabla pentru Ascensoare”. Deocamdată, în documentația postată de Primăria Sectorului 1 pe internet, principalul element ar fi o „Actualizare a studiului de fezabilitare și a indicatorilor tehnico-economici”. Această „Actualizare” a fost elaborată în anul 2022, conform unui contract care poartă data de 18 august 2022. „Actualizarea” pare să se aplice asupra unui studiu care s-a realizat în anul 2018. Actuala documentație, care a fost elaborată în anul 2022 și care ar urma să fie aprobată de Consiliul Local al Sectorului 1 în noiembrie 2023 (!), menționează explicit că a luat în calcul prețurile din anul 2022. Se poate presupune că, dacă această documentație va fi aprobată de Consiliul Local în noiembrie 2023, costurile reale ale programului vor fi mai mari (întrucât și prețurile materialelor de construcții, și salariile muncitorilor au crescut în România în ultimele 12 luni). În august 2023, publicația „Buletin de București” anunța că vor fi înlocuite 891 de lifturi, contra unei sume de „peste 40 de milioane de euro”. Acum însă, în noiembrie 2023, PNL Sector 1 avertizează că programul va costa 100 de milioane de euro.

Un alt semn de întrebare îl ridică următoarea formulare: „La nivelul sectorului, din totalul de 903 lifturi un numar de 891 ascensoare (pentru un numar total de 824 scari) pot face in continuare obiectul modernizarii / inlocuirii pe baza ipotezei ca nu au beneficiat de lucrari de modernizare/inlocuire sau documentatia aferenta lucrarilor realizate nu este completa”. Pare ciudat faptul că un program a cărui aplicare ar putea consuma 100 de milioane de euro pleacă de la o „ipoteză”.

Acesta este contextul în care filiala PNL Sector 1 a transmis un comunicat de presă în care își manifestă suspiciunile față de inițiativa denumită „Rabla pentru Ascensoare”. Comunicatul PNL, publicat la data de 20 noiembrie 2023, se intitulează „Tun de 100 de milioane de euro din banii cetățenilor: mega pomana electorală pregătită de Clotilde Armand”.

„Sezonul pomenilor electorale a început în Sectorul 1! Într-un mod total netransparent, călcând în picioare legea, primarul Armand dorește să sifoneze cel mai probabil prin firme de casă 100 de milioane de euro, din banii cetățenilor”, susține PNL Sector 1. Mai mult, PNL îi avertizează pe reprezentanții asociațiilor de proprietari să nu se implice în acțiuni cu consecințe penale: „În disperarea sa după capital politic, îi expune practic pe administratorii și președinții de asociații de proprietari la probleme penale, deoarece această tentativă de proiect încalcă legea 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare, legea 273/2006 privind finanțele publice locale și OUG 18/2009”.

Primarul Clotilde Armand vrea să demareze, la finalul anului 2023, un program de înlocuire a ascensoarelor în blocurile din Sectorul 1, bazându-se pe un studiu care s-a realizat în anul 2018 și care a fost „actualizat” în anul 2022. O explicație a acestei întârzieri a programului ar fi faptul că, în anul 2024, sunt programate alegerile locale.

„Decontăm 100% înlocuirea lifturilor vechi. Prin măsura „Rabla pentru Ascensoare” decontăm integral (100%) de la bugetul local lucrările realizate de Asociațiile de proprietari de înlocuire a lifturilor vechi și mari consumatoare de energie cu unele noi și prietenoase cu mediul”

Primăria Sectorului 1

Filiala PNL Sector 1 este condusă de Sebastian Burduja, care este și ministru al Energiei. Poziția lui Sebastian Burduja în interiorul PNL este din ce în ce mai puternică, existând informații că va fi promovat în postul, deocamdată vacant, de președinte al PNL București. Burduja ar putea candida pentru funcția de primar al Sectorului 1, în anul 2024.

„Aceste lifturi ar putea fi înlocuite cu ajutorul fondurilor europene, iar cei 100 de milioane de euro să îi folosim pentru sutele de proiecte pe care primarul Sectorului 1 le are deja votate și nu le implementează. Clotilde Armand a anulat licitația de înlocuire a lifturilor și de 2 ani blochează acest proiect”

PNL Sector 1

Filiala PNL Sector 1 avertizează că lucrările de înlocuire pentru ascensoare ar urma să se realizeze „fără licitație, așa cum cere legea, fără SEAP, așa cum cere legea”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Doar 35% dintre americani au încredere în sistemul judiciar al SUA

Noul sondaj Gallup confirmă că americanii înțeleg pe deplin că instanțele antidemocratice au atins în mod inexplicabil această supremație Lipsa de încredere a americanilor în...

Atac ucrainean asupra unui depozit de combustibil din Rusia: incendiu masiv în regiunea Oriol

Un depozit de combustibil din regiunea Oriol, situată în vestul Rusiei, a fost cuprins de flăcări în urma unui atac cu dronă atribuit Ucrainei,...

Israel intensifică atacurile în Fâșia Gaza: bilanț tragic și evacuări de spitale

Atacurile aeriene ale Israelului asupra Fâșiei Gaza au ucis cel puțin 17 palestinieni, inclusiv opt persoane aflate într-o școală care adăpostea familii strămutate, conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă