Moștenitorul Coroanei britanice, Prințul William, va merge în vizită în China, dovedind că are o viziune diferită de cea a tatălui său, Regele Charles, în privința relațiilor cu guvernul comunist de la Beijing.
Potrivit publicației The Times, scopul vizitei Prințului William va fi să convingă China comunistă, care este cel mai mare poluator din lume, să adopte o politică mai responsabilă față de mediu.
Anunțul privind vizita în China a apărut în momentul în care Prințul de Wales a fost, săptămâna trecută, în Singapore, la ceremonia de decernare a Premiilor Earthshot. Aceste premii prestigioase, atribuite de Prințul de Wales, sunt o recompensă pentru inovații cu efecte benefice în domeniul contracarării schimbărilor climatice și al protejării biodiversității.
Prințul William (41 de ani) a discutat despre intenția lui de a vizita China cu președintele și cu prim-ministrul din Singapore. În schimb – notează presa britanică – Regele Charles (75 de ani), a cărui aniversare va fi chiar marți, adică peste două zile, nu a vizitat niciodată China continentală, din cauza divergențelor privind politica Chinei comuniste în chestiunea Tibetului și în chestiunea drepturilor omului. Prințul William, însă, ar fi de părere că „nu poți ignora o mare parte a planetei atunci când te gândești să lupți pentru viitorul ei”.
La data de 7 noiembrie 2023, în Singapore, Prințul de Wales a acordat cinci premii Earthshot. Fiecare premiu a fost în valoare de un milion de lire sterline (1,2 milioane de dolari). Distincțiile Earthshot Prize sunt acordate anual, de Prințul de Wales, începând cu anul 2020. ”Vreau să cred că generaţiile viitoare vor considera acest deceniu ca fiind momentul în care am luat măsuri colective pentru planeta noastră”, a declarat, în Singapore, Prinţul William.
Cei cinci câștigători ai premiilor Earthshot au fost selectați dintr-o listă de 15 finaliști, aleși pe baza a 1.100 de propuneri.
Unul dintre cele cinci premii Earthshot din anul 2023 a fost atribuit unei companii cu sediul în Hong Kong – oraș care, după ce a fost colonie britanică, a fost retrocedat Chinei. Compania GRST, cu sediul în Hong Kong, a fost distinsă cu premiul intitulat ”Ameliorarea calităţii aerului pe care îl respirăm”. Compania menționată a realizat o nouă procedură de fabricație şi de reciclare pentru baterii litiu-ion, procedură care este mai puţin poluantă şi care utilizează mai multe materiale reciclabile. Este vorba de baterii care intră în componența automobilelor electrice.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!