20.2 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSocialJustițieIonel Arsene scapă, pentru moment, de închisoare. Curtea de Apel din Bari...

Ionel Arsene scapă, pentru moment, de închisoare. Curtea de Apel din Bari a suspendat extrădarea fostului preşedinte al CJ Neamţ

Magistrații din Italia au suspendat extrădarea fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ Ionel Arsene, după ce avocaţii acestuia au sesizat CEDO, susţinând că în România i s-ar încălca dreptul la viaţă şi ar fi supus la tratamente inumane.

Anunţul a fost făcut de ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu. „Curtea de Apel din Bari a suspendat pentru moment predarea condamnatului fugar Ionel Arsene pe motive medicale. Experţii numiţi de instanţă vor face expertiza solicitată de avocaţi (să se constate că are probleme psihice), pentru a vedea dacă se confirmă situaţia sa medicală. Statul român a aşteptat mult timp pentru hotărârea definitivă de predare. Ea este doar suspendată până se obţin rezultatele expertizei şi sperăm să efectuăm predarea la final. Sistemul penitenciar din Romania are unde să trateze deţinuţii, sunt spitale-penitenciar pentru toate tipurile de afecţiune. Această întâmplare mă face să fiu şi mai determinată în eforturile pe care Ministerul Justiţiei, împreună cu alte autorităţi, le va face pentru a întoarce în ţară orice fugar, indiferent de numele lui, indiferent în ce ţară se află”, a scris Alina Gorghiu pe pagina sa de Facebook.

Alina Gorghiu a transmis, tot joi, că avocaţii lui Ionel Arsene au sesizat CEDO pentru a împiedica extrădarea acestuia.

„Magistratul de legătură cu Italia din cadrul Ministerului Justiţiei mi-a adus la cunoştinţă că avocaţii condamnatului fugar Ionel Arsene au sesizat CEDO pe motiv că în România i s-ar încălca dreptul la viaţă şi ar fi supus la tratamente inumane/degradante (art. 2, 3 şi 4 din CEDO). Ministerul Justiţiei şi ANP au depus la dosarul în care deja s-a dispus de instanţa italiană returnarea condamnatului fugar documente în care evidenţiem condiţiile la standardele europene din penitenciar”, a precizat Gorghiu.

Totodată, o instanţă italiană urmează să se pronunţe joi asupra unei cereri a avocaţilor care doresc să se constate că Arsene este labil psihic. „În acelaşi timp, condamnatul fugar Ionel Arsene şi echipa sa de avocaţi au formulat o cerere de suspendare a predării şi dispunerea unei expertize medicale prin care să se constate labilitatea psihică. Instanţa din Italia va decide, astăzi, şi cu privire la această solicitare. Menţionez că statul român continuă procedurile pentru predarea condamnatului fugar Ionel Arsene şi pentru a pune în aplicare hotărârea definitivă a instanţei din Italia”, a subliniat ministrul Justiţiei.

Pe 4 noiembrie, Curtea de Casaţie din Italia a decis predarea lui Ionel Arsene, care are de executat în România o condamnare de 6 ani şi 8 luni de închisoare pentru trafic de influenţă.

Avocaţii italieni ai lui Arsene încearcă să împiedice extrădarea acestuia, susţinând că fostul preşedinte al CJ Neamţ suferă de o „tulburare depresivă severă” şi chiar ar exista un risc foarte mare să se sinucidă dacă va fi adus în România şi încarcerat.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Specialiștii Muzeului Național de Artă al României se alătură grevei din Cultură

Sindicatul Specialiștilor Muzeului Național de Artă al României, afiliat  federației sindicale CulturMedia și confederației Cartel ALFA,  se solidarizează  cu  toți ceilalți colegi ai sindicatelor...

România, a doua cea mai rapidă evoluție economică din UE, după Polonia

În ultimele două decenii nivelul PIB-ului per capita a crescut puternic în majoritatea țărilor care au aderat la UE (2004-primul val, 2007-al doilea val...

10 Mai – adevărata sărbătoare națională

Să sfârâie grătarele, micii să fie bine rumeniți, să cânte lăutarii! Acestea au fost imperativele Zilei de 9 Mai - Ziua Europei, cinstită, ieri,...
Ultima oră
Pe aceeași temă