Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a cerut președintei Ungariei, Katalin Novák, ca Ungaria să urgenteze procedura de ratificare a primirii Suediei în Alianța Atlantică.
Procedura de ratificare revine Parlamentelor din fiecare țară membră NATO. Președintele Turciei, Recep Erdogan, a transmis acum o lună Parlamentului Turciei, în vederea ratificării, tratatul de aderare a Suediei la NATO. În prezent, o procedură similară ar urma să se deruleze în Ungaria.
Acesta este contextul în care secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avut o întâlnire la Bruxelles, în data de 8 noiembrie 2023, cu șefa statului ungar, Katalin Novák. Stoltenberg, originar din Norvegia, a susținut constant ideea primirii Suediei în NATO. „Acum contez pe Ungaria să îşi îndeplinească acest angajament. Parlamentul ungar trebuie să ratifice fără întârziere”, a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă susținută alături de Katalin Novák. Cu privire la momentul în care Suedia va deveni efectiv membru NATO, „cu cât mai repede, cu atât mai bine”, a susținut Stoltenberg.
La rândul ei, președinta Katalin Novák a precizat că a discutat această chestiune, chiar înainte să plece spre Bruxelles, cu premierul Viktor Orbán. Premierul Ungariei este și liderul partidului FIDESZ, din care provine Katalin Novák.
Suedia și Finlanda, două țări care aveau tradiția neutralității, au cerut în anul 2022 să intre în NATO, după ce Rusia a atacat Ucraina (care, de asemenea, este țară neutră). Finlanda a devenit membru NATO iar Suedia încă așteaptă ratificarea.
Cel mai mare adversar al extinderii NATO este Rusia. Pe de altă parte, în ciuda faptului că Ungaria este membru NATO, premierul Ungariei, Viktor Orbán, are o relație foarte bună cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!