15.9 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăLifestyleFoodProdusul românesc din carne de porc afumată „Salinate de Turda” a primit...

Produsul românesc din carne de porc afumată „Salinate de Turda” a primit aprobarea CE pentru a deveni produs cu indicație geografică protejată

Astăzi, pe data de 3 noiembrie, Comisia Europeană a dat aprobarea pentru adăugarea produsului românesc din carne de porc afumată “Salinate de Turda” în registrul indicațiilor geografice protejate (IGP). Decizia marchează recunoașterea specificității și calității produsului “Salinate de Turda” la nivel european, oferindu-i o protecție și o identitate distinctă în cadrul pieței europene.

IGP-ul reprezintă o marcă de calitate acordată unui produs agricol sau alimentar care este originar dintr-o anumită regiune geografică și care are caracteristici, reputație sau alte calități specifice legate de locul de origine. Această marcă oferă producătorilor protecție împotriva concurenței neloiale și promovează autenticitatea și tradiția produselor din regiunea respectivă.

“Salinate de Turda” este acum recunoscut ca un produs de calitate și tradiție, care provine din regiunea Turda din România. Această decizie va ajuta la consolidarea reputației acestui produs pe piața europeană și la promovarea specificității gastronomice a zonei Turda.

„Salinate de Turda” desemnează un produs afumat și uscat din carne de porc, obținut din ceafă, cotlet, piept și pulpă de porc, care sunt sărate în saramură naturală („mărătoare”) combinată cu un amestec de condimente, zaharuri și culturi lactice, maturate timp de 5-7 zile, afumate cu lemn de esență tare și supuse apoi unui proces de maturare-uscare timp de 20-28 de zile, mai notează CE într-un comunicat de presă.

Produsul se adaugă în „meniul” produselor românești protejate în Uniunea Europeană, format din:

Plăcinta Dobrogeană

Telemeaua de Sibiu

Cârnații de Pleșcoi

Scrumbia de Dunăre afumată

Novacul afumat din Țara Bârsei

Telemeaua de Ibănești

Salamul de Sibiu

Magiunul de prune de Topoloveni

Cașcavalul de Săveni

Salata cu icre de știucă de Tulcea

Salata tradițională cu icre de crap

Pita de Pecica

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Joe Biden l-a lăudat pe Klaus Iohannis pentru modul cum și-a exercitat mandatul de președinte al României

Preşedintele american Joe Biden l-a lăudat marţi pe preşedintele României, Klaus Iohannis, pentru lidershipul său şi pentru că a oferit asistenţă de securitate în...

În ce condiții ar putea da România un sistem Patriot Ucrainei

Iohannis a declarat că inclusiv liderul de la Casa Albă ”a adus această chestiune în discuție”, iar președintele român a spus că este ”deschis...

Borussia Dortmund e prima finalistă a Ligii Campionilor la fotbal după 1-0(0-0) cu PSG

Borussia Dortmund s-a calificat în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (0-0), marţi seara,...
Ultima oră
Pe aceeași temă