23.6 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPreturi mari, credite mai ieftine

Preturi mari, credite mai ieftine

La sfarsitul saptamanii trecute, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, avertiza ca valoarea terenurilor si caselor, in special in zona de nord a Bucurestiului, este deja mult exagerata. Totodata, guvernatorul a anuntat ca banca centrala, desi nu a fost preocupata pana in prezent de preturile activelor, are in vedere sa monitorizeze mai atent evolutia din aceste piete.
Activele imobiliare din zonele rezidentiale s-au scumpit puternic in ultimii ani, in special in Bucuresti, impulsionate atat de cresterea veniturilor, cat si de expectatiile privind evolutia preturilor dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.
„Preturile de pe piata imobiliara si funciara au crescut foarte mult si, in parte, exista explicatii logice, insa doar in parte. Daca aceste preturi reflecta sau nu valoarea respectivului bun Ð locuinta, teren Ð ramane sa fie stabilit la nivelul pietei in care se formeaza, pe baza cererii si a ofertei. Cat priveste oferta, cred ca ar fi fost bine sa fi fost corelata cu ritmul demografic, si asta nu doar de un an sau doi. Se mai stie ca Bucurestiul a suferit de lipsa de locuinte aproape constant. De asemenea, densitatea populatiei in Capitala oscileaza considerabil in cursul unui an miscand preturile pe piata locuintelor atat pe sectiunea achizitii, cat si pe sectiunea inchirieri”, este de parere analistul financiar Florian Libocor.

Crestere speculativa si preturi umflate artificial

„Preturile pe piata imobiliara au fost umflate artificial, potrivit filosofiei ca dupa aderare europenii vor da navala in Romania. Cred ca, in 2007, dupa o usoara perioada de stagnare, in care se va dovedi ca interesul pentru investitiile imobiliare europene nu este la nivelul asteptarilor, preturile vor cobori”, ne-a declarat Doinel Locic, presedintele companiei Locic Imobiliare.
Economistul-sef al Bancii Nationale, Valentin Lazea, sustine acelasi punct de vedere, si anume ca preturile pe piata imobiliara ar putea suferi o corectie. Acesta a precizat ca, in ultimii ani, cresterea inregistrata a fost in principal speculativa, data de jocul convergentei cu Uniunea Europeana.
„Exista un risc ca aceste preturi sa se prabuseasca. In Romania, cresterea preturilor este mai degraba un joc al convergentei. Cei care investesc asteapta ca preturile sa creasca si mai mult odata cu intrarea Romaniei in UE”, a explicat Lazea.
Evolutia poate fi periculoasa pentru ca preturile au avut cresteri foarte mari de la an la an, pe fondul jocului convergentei, mai lung in cazul Romaniei fata de alte state care au aderat la Uniunea Europeana. Daca la aceste niveluri de pret, cererea din partea investitorilor straini se va plasa sub asteptari, piata va inregistra o corectie.
Potrivit datelor funizate de compania imobiliara Locic Imobiliare, anul trecut preturile in spatiile din complexe rezidentiale noi din zonele aflate in nordul Bucurestiului au variat intre 1.500 de euro si 2.000 de euro pe metru patrat construit. In prezent, preturile zonei se situeaza intre 2.000 si 2.500 de euro pe metru patrat construit.

BNR, limitata in eventuale masuri de prevenire a unei crize

„Banca centrala este limitata in eventuale masuri pentru a preveni o criza pe piata imobiliara”, a spus Valentin Lazea. Si asta pentru ca politica monetara este destul de „incarcata” si urmareste, in principal, atat continuarea dezinflatiei, cat si evitarea unor fluxuri masive de capital.
„Autoritatea monetara nu se poate implica in aceste piete in mod direct in nici un fel. In mod indirect are solutii sa o faca, dar ma indoiesc ca efectele vor fi vizibile in timp scurt sau ca vor fi exact cele scontate”, este de parere analistul Florian Libocor.

Creditele pentru locuinte, motor al dezvoltarii sistemului bancar

Bancherii mizeaza pe creditele imobiliare si ipotecare, cele care in momentul de fata detin aproape 23% din totalul imprumuturilor acordate populatiei, pe care le considera motorul principal al dezvoltarii pietei bancare. In tarile din zona euro, ponderea creditelor ipotecare si imobiliare depaseste 70% din volumul finantarilor acordate populatiei.
„In prezent, creditul ipotecar are o penetrare foarte mica pe piata romaneasca, dar un potential imens de dezvoltare in urmatorii ani”, a declarat presedintele Institutului Bancar Roman (IBR), Petru Rares. Acesta apreciaza ca alaturi de creditul ipotecar bancile vor oferi carduri de credit deoarece creditul de consum isi va atinge maturitatea in urmatorii doi-trei ani.

Ofertele bancilor au intrat in perioada reducerilor

Pe segmentul creditelor imobiliare si ipotecare, competitia dintre banci s-a accentuat. Dobanzile au intrat pe o tendinta de scadere, perioadele de creditare s-au extins, sumele maxime ce pot fi obtinute au fost majorate, bancile accepta mai multe tipuri de venituri, unele comisioane au fost micsorate sau au disparut etc.

Cele mai citite

TVA de 25%? Ce ar putea include reforma fiscală pentru 2025

Reforma fiscală pregătită pentru 2025 include, în majoritatea scenariilor analizate, o creștere a TVA-ului, potrivit informațiilor obținute de Clever News Center, potrivit Termene.ro. Această posibilitate...

Ceremonie la Șantierul Naval Damen Galați pentru noua navă multifuncțională a Marinei Portugheze

Pe 3 octombrie, Șantierul Naval Damen Galați a găzduit o ceremonie comună care a marcat începutul debitării și punerea chilei pentru o navă multifuncțională...

Florin Tănase avertizează adversarele din Europa League: „Nu vor avea un meci ușor cu noi”

FCSB a învins PAOK cu 1-0 în Grecia, în cadrul etapei a doua din faza ligii Europa League, și speră la calificarea în primăvara...
Ultima oră
Pe aceeași temă