Bookarest se afla la a treisprezecea editie. In mod normal ar fi trebuit sa fie a paisprezecea, dar in 1993 evenimentul a lipsit. Ca de obicei, organizator este Fundatia ARTEXPO, in colaborare cu ArCuB, ASPRO, AER, Ministerul Culturii. Gazda, tot ca de obicei, Galeria Etaj 3/4 a TNB. Spre deosebire de Gaudeamus, targul din toamna, accesul nu este liber, ci se percepe o taxa de intrare de 35.000 de lei. Pentru studenti si elevi, pensionari, pretul biletului coboara sub jumatate, costul unui bilet fiind doar de 15.000. TVR Cultural este principalul invitat, in fiecare zi la standul sau putand fi vazute si, evident, abordate vedete ale acestui post de televiziune. De asemenea, vor fi deschise cateva expozitii, dintre care am retinut „Kvrik pluteste spre sud”, o expozitie despre modul de creare a cartii pentru copii. Organizator, Centrul Cultural Ceh la Bucuresti. Mai poate fi vizitata o expozitie cu proiecte de afis pentru targurile de carte, expozitia „Gradina cu carti”, aflata la editia a doua, unde pot fi cumparate carti vechi, harti, obiecte de colectie. Principalul segment al targului il formeaza lansarile de carte, care vor depasi cifra de 150. Numarul de expozanti este de 216, din care 29 sunt straini. Tarile reprezentate sunt in numar de zece: Cehia, Germania, Israel, Marea Britanie, Moldova, Polonia, Spania, SUA, Suedia, Ungaria.
Fiindca anul acesta se implinesc patru secole de cand a aparut pentru prima data „Don Quijote”, Institutul Cervantes organizeaza o expozitie digitala de afise ale unora dintre diferitele ecranizari ale romanului, de la versiunea din 1902 a lui Ferdinand Zecca pana la filmul cel mai recent despre Don Quijote, realizat in 2002 de Manuel Gutieres Aragon. Asadar, o suta de ani in care transcrierea in limbaj cinematografic a capodoperei spaniole a suferit schimbari si adaptari. Vor mai fi decernate, ca in fiecare an, Premiile AER si ASPRO. Pe 3 iunie, la ora 18, va fi organizata o masa rotunda, amfitrion Marilena Rotaru, prilejuita de implinirea a 90 de ani de la nasterea lui Vintila Horia. Vor participa la discutii hispanistii Ileana Scipione, Tudora Sandru-Mehedinti, Andrei Ionescu, Ioana Zlotescu. Cum am spus, segmentul principal il constituie, totusi, lansarile de carte. Parcurgand programul, am retinut cateva, interesante atat prin titlurile propuse, cat si prin invitatii care le vor prezenta. Astfel, pe 3 iunie, la ora 14, Editura Polirom lanseaza volumul „Europa si intalnirea religiilor” de Anca Manolescu. Vor vorbi despre carte H.-R. Patapievici, Andrei Plesu si Radu Bercea. Pe 3 iunie, la ora 15, Humanitas lanseaza volumul doi din „Jurnalul” lui Mircea Cartarescu, invitati: Ioana Parvulescu si Gabriel Liiceanu. In aceeasi zi, la ora 15, la standul Editurii Albatros, Octavian Paler propune volumul „Eul detestabil”. Pe 4 iunie, la ora 17, Editura Curtea Veche lanseaza studiul Romania si Transnistria, problema Holocastului, coordonatori Viorel Achim, Constantin Iordachi. Tot pe 4 iunie, la ora 12.30, are loc lansarea volumului „Insula cetatii” de Teodor Baconsky. La ora 13.30, la Editura Aula, vizitatorii vor cunoaste volumul „Al doilea top”, autor Al. Cistelecan, invitati Nicolae Manolescu, Virgil Podoaba, Alexandru Musina. Pe 4 iunie, la ora 13, la standul Humanitas, Livius Ciocarlie lanseaza volumul „Despre batranete si moarte”, invitati Mircea Mihaies, H.-R. Patapievici. La ora 12, Editura Corint lanseaza noua colectie de prozatori romani contemporani. Primii editati, Octavian Paler, Costache Olareanu, Augustin Buzura, Ioan Grosan, Cristian Tudor Popescu. Acelasi grup editorial lanseaza pe 5 iunie, la ora 13, volumul lui Alex. Stefanescu „Jurnal secret”.
Programul de vizitare a targului acopera intervalul 10-19. Duminica, 5 iunie, ultima zi, publicul nu va avea acces decat pana la ora 16.30. Se pare ca aceasta este ultima editie gazduita de Galeria Etaj 3/4 a TNB. Cel putin asa afirma dl Mihai Oroveanu, director ARTEXPO.
Din lansarile de astazi:
– Ora 15, „Mansarda la Paris cu vedere spre moarte”, Matei Visniec, Editura Paralela 45;
– Ora 16, „Regina Maria. Insemnari zilnice” (volumul IV), Editura Albatros;
– Ora 17, „Evadari si zadarnicii”, autor Mircea Sandulescu, si „Irozii” de Constantin Virgil Negoita, ambele – aparitii la Editura Paralela 45.