17.1 C
Bucureศ™ti
vineri, 6 septembrie 2024
AcasฤƒMediuCum funcศ›ioneaza SGR. Nu toate sticlele ศ™i dozele pot fi returnabile pe...

Cum funcศ›ioneaza SGR. Nu toate sticlele ศ™i dozele pot fi returnabile pe bani din 30 noiembrie

Majoritatea bฤƒuturilor cu ambalaj din sticlฤƒ, plastic sau metal vor fi vรขndute din 30 noiembrie cu o garanศ›ie de 50 de bani pe recipient, ceea ce automat va รฎnsemna o scumpire la raft. ศšara noastrฤƒ a tot amรขnat aceastฤƒ mฤƒsurฤƒ, รฎnsฤƒ acum ministerului mediului spune cฤƒ nu mai existฤƒ cale de รฎntoarcere.

Aproximativ 7 miliarde de sticle, PET, cutii de aluminiu vor merge direct la reciclare, iar romรขnii trebuie sฤƒ-ศ™i schimbe obiceiurile de reciclare. Sunt peste 80.000 de operatori economici (producฤƒtori, importatori, comercianศ›i), autoritฤƒศ›i ศ™i o entitate cu 500 de angajaศ›i deศ›inutฤƒ parศ›ial de stat ศ™i parศ›ial de mediul privat care trebuie sฤƒ coordoneze un proiect unic รฎn ศ›arฤƒ รฎn care se vor investi pentru รฎnceput 85,7 milioane euro. Aศ™a aratฤƒ รฎn cifre Sistemul Garanศ›ie-Returnare din Romรขnia, al doilea cel mai mare astfel de proiect din Europa dupฤƒ Germania ศ™i, efectiv, cel mai mare proiect de ศ›arฤƒ de pรขnฤƒ acum.

„Cea mai valoroasฤƒ investiลฃie pe care o putem face fiecare dintre noi este aceea รฎntr-un viitor mai verde ลŸi mai curat. Cu lansarea Sistemului Garanลฃie-Returnare, ne angajฤƒm sฤƒ construim o ลฃarฤƒ รฎn care ambalajele nu mai reprezintฤƒ o povarฤƒ pentru mediul รฎnconjurฤƒtor, ci devin o oportunitate de a ne angaja รฎn acลฃiuni cu adevฤƒrat benefice pentru planetฤƒ. Fiecare pas pe care รฎl facem รฎmpreunฤƒ, fiecare ambalaj returnat ลŸi fiecare garanลฃie recuperatฤƒ aduc o contribuลฃie semnificativฤƒ la protejarea mediului รฎn care trฤƒim”, a declarat Gemma Webb, CEO ลŸi preลŸedinte al Directoratului RetuRO.

Ministrul Mediului, Apelor ลŸi Pฤƒdurilor, Mircea Fechet, a subliniat cฤƒ acest sistem va contribui la un sistem ecologic mai bun.

„Mai avem doar 45 de zile รฎnainte ca aceastฤƒ iniลฃiativฤƒ sฤƒ devinฤƒ o oportunitate concretฤƒ de efort colectiv ลŸi de a aduce o schimbare semnificativฤƒ รฎn modul รฎn care gestionฤƒm deลŸeurile ลŸi protejฤƒm mediul. Acesta este, probabil, cel mai mare ลŸi cel mai important pas legat de gestionarea deลŸeurilor din Romรขnia din ultimii 30 de ani. Dincolo de Sistemul Garanลฃie-Returnare, mi-aลŸ dori ca fiecare romรขn sฤƒ รฎnลฃeleagฤƒ cฤƒ nu plฤƒteลŸte doar 50 de bani pentru un ambalaj simplu, ci cฤƒ aceasta reprezintฤƒ, de fapt, garanลฃia unui viitor mai bun”, a spus ministrul Mediului.

Cum funcศ›ioneazฤƒ mai exact sistemul de garanศ›ie-returnare

รŽncepรขnd cu 30 noiembrie, romรขnii care vor cumpฤƒra bฤƒuturi vor trebui sฤƒ achite magazinului o garanศ›ie de 0,50 lei pentru fiecare ambalaj primar nereutilizabil din sticlฤƒ, plastic sau metal, cu volume cuprinse รฎntre 0,1 l ลŸi 3 l inclusiv. 

Pentru a fi identificate uศ™or, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific. Ulterior, dupฤƒ golirea ambalajului, consumatorul va trebui sฤƒ รฎl aducฤƒ รฎntr-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianศ›i, adicฤƒ รฎn orice magazin din Romรขnia.

รŽn schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi รฎnapoi, pe loc, valoarea garanศ›iei plฤƒtite iniศ›ial, fฤƒrฤƒ a fi necesarฤƒ prezentarea bonului fiscal ศ™i chiar dacฤƒ respectivul produs nu a fost cumpฤƒrat din acea locaศ›ie.

Bฤƒuturile care nu au marcat simbolul SGR nu vor primi nimic

Pentru ca sistemul sฤƒ poatฤƒ funcศ›iona, este nevoie ca ambalajele ce fac obiectul SGR sฤƒ aibฤƒ un anumit tip deย etichete, cu un anumit tip de bare ศ™i un logo specific.

Atunci cรขnd consumatorii returneazฤƒ ambalajul unei bฤƒuturi, sฤƒย  nu se aศ™tepte sฤƒ primeascฤƒ depozitul de 0,50 lei pentru ambalajele care nu sunt marcate SGR, deoarece nu a fost plฤƒtitฤƒ o garanศ›ie la achiziศ›ionarea produsului.ย Ambalajele care nu au simbolul SGR pot fi รฎn continuare returnate prin sistemul tradiศ›ional de colectare selectivฤƒ a ambalajelor.

Companiile din Romรขnia, amendate

Companiile care activeazฤƒ รฎn Romรขnia ศ™i care nu ศ™i-au valorificat deศ™eurile de ambalaje puse pe piaศ›ฤƒ au plฤƒtit, รฎn 2022, 33 milioane de lei, echivalentul a peste 6 milioane euro , cฤƒtre Administraศ›ia Fondului pentru Mediu, aratฤƒ datele Institutului Naศ›ional de Statisticฤƒ, analizate de Clean Recycle.

Suma este รฎnsฤƒ de 4 ori mai micฤƒ faศ›ฤƒ de anul 2012, dovadฤƒ cฤƒ operatorii economici devin din ce รฎn ce mai responsabili privind obligaศ›iile de mediu.

รŽn ultimii 10 ani, รฎn perioada 2012-2022, sumele plฤƒtite de companii pentru deศ™eurile de ambalaje care nu au fost reciclate sau valorificate, se ridicฤƒ la peste 900 de milioane de lei, echivalentul a 181 mil. EUR.

„Romรขnia a evoluat รฎn ultimii ani la nivel de valorificare a deศ™eurilor de ambalaje, doar cฤƒ progresul este unul destul de lent. Acum, รฎnsฤƒ, avem oportunitatea sฤƒ accelerฤƒm acest proces, mai ales dacฤƒ ne referim la dezvoltarea infrastructurii care sฤƒ ne ajute sฤƒ creศ™tem rata de reciclare. Doar prin PNRR, avem peste 1 miliard de euro pentru investiศ›ii care sฤƒ asigure o gestionare cรขt mai eficientฤƒ a deศ™eurilor de ambalaje”, declarฤƒ Cosmin Monda, fondator ศ™i CEO Clean Recycle.

รŽn concluzie, ministerului se aศ™teapฤƒ ca prin introdcerea sistemului de garanลฃie-returnare, care asigurฤƒ reciclarea a cรขt mai multe deลŸeuri sฤƒ fie protejate apele, dar si pฤƒdurile.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alฤƒturat echipei Romรขnia Liberฤƒ, unde sunt editor ศ™i editorialist economic.
Cele mai citite

Planศ™eul din Piaศ›a Unirii intrฤƒ รฎn reconstrucศ›ie totalฤƒ

Nicuศ™or Dan nu vrea sฤƒ รฎnchidฤƒ circulaศ›ia รฎn zona Piaศ›a Unirii, รฎn timp ce primarul sectorului 4 este de altฤƒ pฤƒrere Lucrฤƒrile de la planลŸeul...

Donald Trump รฎl vrea pe Elon Musk รฎn echipa sa

Trump propune o comisie guvernamentalฤƒ pentru eficienศ›ฤƒ, condusฤƒ de Elon Musk รŽntr-un interviu despre viziunea sa economicฤƒ, Trump a declarat cฤƒ, dacฤƒ va ajunge la...

Hei, coศ™mar, coศ™marโ€ฆ

De la un timp, noaptea, am coลŸmaruri. Pentru cฤƒ totuลŸi sunt un om echilibrat, am hotฤƒrรขt sฤƒ visez ziua, cu ochii deschiลŸi. De...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ