13.4 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internăRomânia va permite importul de cereale din Ucraina doar pe bază de...

România va permite importul de cereale din Ucraina doar pe bază de licență. Regula se aplică și la produsele din Republica Moldova

Guvernul României a discutat, în “primă lectură”, un proiect de “Ordonanță de Urgență privind instituirea unor măsuri de reglementare a importurilor de produse agricole din Ucraina sau Republica Moldova”.

Această primă discuție s-a purtat în ședința de Guvern din 5 octombrie 2023. Proiectul acestui act normativ a fost elaborat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și a fost deja postat pe site-ul MADR. Este vorba de actul normativ menit să restrângă importul de cereale din Ucraina, pentru a proteja, pe această cale, agricultorii români.

“România a facilitat importul și tranzitul la nivelul UE a 65% din produsele agricole de origine
Ucraina, care, cumulat cu efectele indirecte, respectiv creșterea substanțială a prețurilor
inputurilor, a dus în prezent ca cca 45% din fermierii romani să fie în imposibilitatea de a-și achita
datoriile pentru inputuri și rate scadente în septembrie, respectiv octombrie 2023, din cauza
prețurilor foarte mici încasate pe produsele agricole (grâu, orz, rapiță, floarea soarelui și porumb),
care nu au acoperit costurile de producție foarte mari, cauzate de efecte indirecte”, precizează textul elaborat de MADR.

Foarte interesant este faptul că, în acest moment, proiectul instituie restricții egale pentru produsele din Ucraina și din Republica Moldova, deși în ultimele luni se vorbise doar despre instituirea unor restricții legate de mărfurile din Ucraina. Conform proiectului, România instituie licențe pentru următoarele produse care ar proveni din Ucraina sau Republica Moldova: grâu, porumb, semințe de rapiță, semințe de floarea soarelui. Operatorul economic din România care este interesat să importe aceste produse din Ucraina sau din Republica Moldova va trebui să ceară o autorizație de import, din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale al României.

Înainte ca România să instituie aceste restricții, alte țări din UE au impus deja măsuri de suspendare a importurilor de cereale din Ucraina. În cazul Poloniei, aceste restricții au creat tensiuni în relația cu Ucraina. Drept urmare, Polonia a anunțat că nu va mai oferi Ucrainei nici ajutor militar, în războiul ei contra Rusiei.

Restricțiile impuse de Polonia, Ungaria și Slovacia au ca termen limită finalul anului 2023. În schimb, procedura de licențiere pe care o instituie România pare să fie valabilă pe termen nelimitat.

Niciun oficial din România nu a explicat, încă, de ce și produsele din Republica Moldova vor fi supuse acelorași restricții.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Premierul Netanyahu și șeful CIA, William Burns, au discutat despre o „pauză” în operațiunile militare din sudul Fâșiei Gaza

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi şeful CIA, William Burns, au discutat miercuri la Ierusalim despre o posibilă 'pauză' în operaţiunile militare în sudul Fâşiei...

90 de minute pe Santiago Bernabeu sunt foarte lungi: Real Madrid-Bayern Munchen 2-1

Real Madrid s-a calificat dramatic în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Bayern Munchen cu scorul de 2-1 (0-0), miercuri...

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, trimis în judecată de DNA pentru cumpărare de influență

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, potrivit agerpres.ro. ''Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale...
Ultima oră
Pe aceeași temă