5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăInternaționalAmbasadorii statelor UE au căzut de acord asupra reformei politicii europene de...

Ambasadorii statelor UE au căzut de acord asupra reformei politicii europene de migraţie

Ambasadorii statelor membre UE au convenit miercuri asupra unui text cheie al reformei politicii europene de migraţie, depăşind reticenţa Italiei, chiar înainte de un summit al celor 27 care va avea loc vineri în Spania, transmite AFP, preluat de agerpres.ro.

Regulamentul în cauză, care va face în continuare obiectul negocierilor cu Parlamentul European, are scopul de a organiza o reacţie în cazul unui aflux masiv de migranţi într-un stat UE, aşa cum s-a întâmplat în cazul crizei refugiaţilor din 2015 – 2016. Prevede, în special, solidaritate obligatorie între statele membre şi o posibilă prelungire a duratei detenţiei migranţilor la frontierele externe ale Uniunii.

Acest text, ultima parte din „Pactul privind azilul şi migraţia” al UE asupra căruia ţările membre trebuiau să convină, a întâmpinat obiecţii timp de câteva luni din partea Germaniei, din motive umanitare.

La sfârşitul lunii septembrie s-a găsit un compromis pentru a obţine undă verde din partea Berlinului, dar Italia şi-a exprimat apoi dezacordul în legătură cu o prevedere privind rolul ONG-urilor în salvarea migranţilor.

Italia acuză Germania că finanţează mai multe ONG-uri care realizează acţiuni de salvare în Marea Mediterană. Premierul italian Giorgia Meloni a cerut săptămâna trecută ca aceste ONG-uri să debarce migranţii în ţările ale căror pavilion este arborat de nave. În cele din urmă a fost găsită o formulă care să mulţumească Italia şi Germania. Prevederea controversată a fost ştearsă, dar a fost păstrată în preambul. Ceea ce a permis Giorgia Meloni să afirme că „poziţia italiană a câştigat”. În acelaşi timp, o sursă guvernamentală germană a fost mulţumită că Berlinul a obţinut ca intervenţiile salvatorilor civili pe mare să nu poată fi folosite ca pretext pentru a activa reglementarea de criză. Cancelarul Olaf Scholz a salutat acest acord privind o reformă care „va limita efectiv imigraţia ilegală în Europa şi va oferi ajutor de durată statelor precum Germania”.

Austria, Slovacia şi Cehia s-au abţinut în privinţa acestui text, în timp ce Polonia şi Ungaria s-au opus, potrivit unor surse diplomatice.

Comisia Europeană şi Spania, care deţine preşedinţia Consiliului UE, sperau la un acord înainte de summitul european care reuneşte vineri la Granada, în sudul Spaniei, şefii de stat şi de guvern din statele membre şi unde chestiunea arzătoare a migraţiei va fi în centrul discuţiilor.

Textul prevede, în cazul unui aflux „masiv” şi „excepţional”, instituirea unui sistem de scutire mai puţin protector pentru solicitanţii de azil decât procedurile obişnuite. Punerea în aplicare a acestuia va necesita totuşi o autorizare din partea statelor membre. El prelungeşte durata posibilă a detenţiei unui migrant la frontierele externe ale UE până la 40 de săptămâni şi permite proceduri mai rapide şi simplificate de examinare a cererilor de azil pentru un număr mai mare de exilaţi (pentru cei care provin din ţări a căror rată de recunoaştere, care adică rata de răspuns pozitiv la cererile de azil, este mai mică de 75%), pentru a putea fi returnaţi mai uşor. Totodată, prevede o declanşare rapidă a mecanismelor de solidaritate faţă de statul membru care se confruntă cu acest aflux, în special sub formă de relocare a solicitanţilor de azil sau de contribuţie financiară. Obiectivul declarat este ratificarea acestei reforme până la alegerile europene din iunie.

Ungaria şi-a reafirmat ostilitatea clară, acuzând Bruxelles-ul că „încurajează imigraţia”.”Solicităm Bruxelles-ului să pună capăt imediat acestei politici migratorii şi cotelor de relocare obligatorii”, a reacţionat ministrul de externe Peter Szijjarto.

Visul României de a intra în Schengen devine o iluzie. Tot mai multe țări Schengen impun controale la frontierele interne

Tot mai multe țări membre în Spațiul Schengen impun, din nou, controale la frontierele dintre ele, ceea ce ar confirma ideea controversată lansată de cancelarul Austriei, Karl Nehammer, conform căruia sistemul Schengen “nu funcționează”.

Polonia și Cehia au anunțat, separat, că vor reintroduce controlul la frontierele lor cu Slovacia, pentru a diminua, pe această cale, fenomenul migrației ilegale. Polonia, Cehia și Slovacia sunt membre în Spațiul Schengen, care, teoretic, este o zonă de liberă circulație. În cazul Poloniei, această decizie a fost anunțată de Mariusz Kamiński, ministrul Afacerilor Interne și Administrației. În cazul Cehiei, decizia a fost anunțată de Vít Rakušan, vicepremier și ministru de Interne. Este interesant de observat că deciziile acestor două țări, de reintroducere a verificărilor la granițele lor cu Slovacia, vin după ce în Slovacia s-au ținut alegeri parlamentare care au dat câștig de cauză unui partid populist iar șeful acestuia, Robert Fico, un politician pro-rus, va deveni premier. Cu câteva luni înaintea Cehiei și a Poloniei, Germania a reintrodus și ea măsuri de control la frontiera cu Austria, ceea ce a generat reproșuri din partea cancelarului Austriei, Karl Nehammer, la adresa Germaniei. Deciziile unor țări Schengen de a reintroduce controalele reprezintă unul dintre principalele argumente ale lui Nehammer atunci când spune că “sistemul Schengen nu funcționează”.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei Române: Societatea civilă românească a dovedit forță și curaj

Anul 2024 ne-a adus multe motive de îngrijorare, la noi și în întreaga lume. Dar am încredere în națiunea noastră și în puterea ei...

Radu Drăgușin rămâne la Tottenham, după ce Fiorentina îl luase în vizor

Fiorentina este ultima echipă italiană interesată de serviciile lui Radu Drăgușin, după ce în presa din Italia au apărut informații și despre un interes...

Atracții turistice care-și închid porțile în 2025

Unele muzee, situri naturale și hoteluri și-au luat rămas bun pentru totdeauna în acest an, cum ar fi emblematicul club parizian Chez Michou Călătoria globală...
Ultima oră
Pe aceeași temă