16.1 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăInternaționalUn bărbat din California a stat 3 decenii la închisoare nevinovat pentru...

Un bărbat din California a stat 3 decenii la închisoare nevinovat pentru răpire, agresiune sexuală și jaf

Un bărbat din California a petrecut aproape trei decenii în închisoare după ce a fost condamnat pentru răpire, agresiune sexuală și jaf, deși cele mai recente teste ADN efectuate în acest caz arată că a fost nevinovat, potrivit CNN, potrivit comisarul.ro.

Procurorul districtului Los Angeles County, George Gascón, a anunțat marți că Gerardo Cabanillas a fost exonerat săptămâna trecută, la 28 de ani după ce a fost acuzat de jefuirea unui bărbat și a unei femei și de răpirea și agresarea sexuală a femeii, în Los Angeles.

„Mă aflu aici, alături de voi, cu un profund sentiment de responsabilitate în calitate de procuror districtual pentru a aborda o tragică eroare judiciară și pentru a sărbători exonerarea și eliberarea din închisoare a unui om nevinovat”, a declarat Gascón în timpul unei conferințe de presă.

Constrâns de către detectivul anchetator să facă o mărturisire falsă
Infracțiunile pentru care Cabanillas a fost condamnat pe nedrept au avut loc în ianuarie 1995. Un bărbat și o femeie au fost jefuiți atunci sub amenințarea armei de către doi bărbați care au agresat-o și sexual pe femeie, a declarat procurorul districtual.

Cabanillas, pe atunci în vârstă de 18 ani, a fost arestat pentru că, în general, corespundea descrierilor referitoare la suspecți.

Gerardo Cabanillas a susținut întotdeauna că, la data arestării sale, a fost constrâns de către detectivul anchetator să facă o mărturisire falsă, cu promisiunea că va fi eliberat condiționat.

Deși nu existau dovezi fizice care să arate că Gerardo Cabanillas a luat parte la fapte, acesta a fost acuzat de 14 infracțiuni.

Și pe parcursul procesului bărbatul a insistat că este nevinovat, dar în cele din urmă a fost condamnat la închisoare pe viață.

Avocații lui Cabanillas de la California Innocence Project, o organizație non-profit care lucrează pentru a elibera din închisoare persoanele condamnate pe nedrept, au depus în 2019 o moțiune pentru ca probele ADN recoltate de la victima agresiunii sexuale din 1995 să fie testate. Testele ADN au arătat că niciuna dintre probe nu se potrivea cu Cabanillas.

A avut loc o revizuire amănunțită a tuturor probelor, inclusiv analiza experților asupra presupusei mărturisiri și un interviu cu victima agresiunii sexuale, iar în urma acestora a devenit tot mai clar că Cabanillas a fost condamnat pe nedrept.

El a fost eliberat condiționat din închisoare în luna mai a acestui an, potrivit biroului procurorului districtual. Pe 21 septembrie, Cabanillas a fost eliberat definitiv, după ce un judecător al Curții Superioare a comitatului Los Angeles a anulat condamnarea sa și l-a găsit nevinovat.

„A ratat o viață în lumea liberă”
Directorul interimar al California Innocence Project, Alissa Bjerkhoel, consideră această exonerare una „dulce-amară”, dată fiind perioada de aproape trei decenii petrecută de bărbat în închisoare.

„Pagubele colosale provocate din cauza acestei condamnări nedrepte nu pot fi măsurate. Gerardo a ratat o viață în lumea liberă” a declarat Bjerkhoel.

Anchetatorii de la biroul procurorului districtual au folosit noile teste ADN pentru a identifica un nou suspect, care se află în custodie în legătură cu o crimă care nu are legătură cu aceasta, a declarat Gascón, care precizează că individul „a continuat să comită mai multe infracțiuni grave în aceeași zonă, inclusiv mai multe violuri și crime”.

Procurorul districtului Los Angeles County i-a adresat lui Cabanillas „cele mai profunde scuze pentru nedreptatea oribilă care a fost cauzată”, potrivit CNN .

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Consiliul Concurenţei va lansa o variantă simplificată a aplicaţiei Monitorul Preţurilor

Consiliul Concurenţei va lansa în curând o variantă simplificată a aplicaţiei Monitorul Preţurilor, care va conţine doar produsele de bază ale căror preţuri au...

Zelenski, din Harkovul devastat, îi îndeamnă pe Biden și Xi să participe la summitul pentru pace

Președintele Volodymyr Zelenski a făcut apel la președintele american Joe Biden și la liderul chinez Xi Jinping să participe la summitul pentru pace, în...

Douăsprezece răniți în urma unor turbulențe la un zbor Qatar Airways

Douăsprezece persoane care călătoreau la bordul unui zbor Qatar Airways de la Doha către Irlanda au fost rănite în timpul unor turbulențe, a anunțat...
Ultima oră
Pe aceeași temă