5.9 C
București
miercuri, 27 noiembrie 2024
AcasăEconomieImobiliareStudiu RE/MAX Europa: Prețurile imobilelor din UE au scăzut, în medie, cu...

Studiu RE/MAX Europa: Prețurile imobilelor din UE au scăzut, în medie, cu 0,7%

RE/MAX România, parte a liderului mondial în real-estate şi franciza numărul 1 la nivel global pe acest segment, prezintă rezultatele unui studiu realizat de RE/MAX la nivel european – European Housing Insights Report Q2– ce dezvăluie evoluția pieței imobiliare rezidențiale în regiune. Constatările raportului arată o tendință clară către o piață a cumpărătorilor, cu oportunități semnificative pentru cei care doresc să achiziționeze o locuință.

„În Europa, sectorul imobiliar continuă să manifeste vitalitate și diversitate, aducând cu sine atât provocări, cât și oportunități. Încheierea perioadei cu dobânzi reduse, alături de tendințele particulare ale fiecărei țări și evoluția în curs de desfășurare a comportamentului cumpărătorilor, modelează un tablou în perpetuă transformare. Ca o organizație cu prezență internațională și înțelegere extinsă, RE/MAX Europa ocupă o poziție strategică pentru a asista toate părțile interesate în această piață dinamică. Angajamentul nostru în favoarea informațiilor bazate pe date și a expertizei continue rămâne ferm, cu scopul de a sprijini atât cumpărătorii, cât și vânzătorii, garantând succesul și eficiența tranzacțiilor imobiliare,” a afirmat Michael Polzler, director general al RE/MAX Europe.

Sectorul imobiliar european se confruntă cu provocări semnificative din cauza inflației și a creșterii ratelor dobânzilor pentru achizițiile de proprietăți, provocând dificultăți în ceea ce privește accesibilitatea pentru mulți consumatori. Rata crescută a dobânzilor generează un lanț de efecte, care determină ajustări diverse ale prețurilor în întreaga Europă. În general, numărul anunțurilor imobiliare a crescut, în timp ce numărul tranzacțiilor a scăzut. Această evoluție semnalează revenirea la o piață favorabilă cumpărătorilor, oferindu-le acestora mai multe opțiuni și avantaje mai semnificative în procesul de negociere. În paralel, prețurile locuințelor din Uniunea Europeană au înregistrat o scădere medie de 0,7% în perioada T4 ’22 – T1 ’23.

Toți acești factori au contribuit la o creștere naturală a cererii pentru proprietățile destinate închirierii, pe măsură ce puterea de cumpărare a scăzut. În Europa, prețurile chiriilor au înregistrat o creștere de 0,9% între T4 ’22 și T1 ’23. Având în vedere potențialul acestui segment, investitorii experimentați au identificat oportunități profitabile, valorificându-și experiența și cunoștințele de piață. Chiar și investitorii cu resurse mai limitate, cei care achiziționează pentru a închiria, au posibilitatea să profite de acest trend în favoarea lor.

Potrivit studiului, schimbările din piață se reflectă și în comportamentul cumpărătorilor. Cei care aspiră să achiziționeze o locuință pentru prima dată aleg acum să aștepte până la o vârstă mai înaintată, deoarece doresc să acumuleze un capital propriu mai consistent. În contrast, proprietarii care au contractat împrumuturi ipotecare pe termen lung și au reușit să economisească pentru mutare pot beneficia acum de prețurile mai accesibile ale locuințelor.

În același timp, se evidențiază tot mai mult diferențele specifice ale prețurilor proprietăților în fiecare țară, ceea ce face dificilă formularea generalizărilor ample. Investitorii străini care cumpără proprietăți în anumite regiuni (în special în zonele turistice) determină creșterea ulterioară a prețurilor de achiziție, oferind astfel oportunități stabile pentru vânzători, dar generând și obstacole în calea accesibilității pentru consumatorii locali, care sunt nevoiți să opteze pentru închiriere în loc să achiziționeze.

European Housing Insights Q2 se bazează pe date interne furnizate de RE/MAX Europe, precum și pe datele pieței de la Casafari, o bază de date dedicată profesioniștilor din domeniul imobiliar, care centralizează și sintetizează toate informațiile disponibile online.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Donald Trump alege un acritic al vaccinurilor anti-Covid la conducerea Institutului Naţional de Sănătate

Președintele ales Donald Trump a anunțat numirea economistului și medicului Jay Bhattacharya la conducerea National Institute of Health (NIH), cea mai importantă agenție de...

Rusia a anunțat expulzarea a doi jurnaliști germani de la ARD

Rusia a anunțat expulzarea a doi jurnaliști germani de la ARD, un corespondent și un cameraman, într-un gest de retorsiune față de ceea ce...

Marea Britanie a făcut primul pas pentru eliminarea definitivă a fumatului

Legea care vizează transformarea treptată a Regatului Unit într-o ţară fără fumat a depăşit marţi o primă etapă în parlament, unde a fost adoptată...
Ultima oră
Pe aceeași temă