Eugen Tomac impulsionează România să ia exemplu de la Italia care trimite Austria în fața CJUE, potrivit ziarulprofit.ro.
Europarlamentarul și președintele PMP Eugen Tomac a vorbit, într-o postare pe Facebook, despre ce fac alte țări în relația cu Austria, statul care s-a opus intrării României în Schengen.
„Italia trimite Austria în fața CJUE
Așa acționează un stat care știe să-și apere drepturile și interesele. Nu ezită, ci face ceea ce trebuie făcut!
Minciunile, concurența neloială și abuzurile au devenit specialitatea Vienei. Ca să nu mai vorbim despre puternica afinitate pro-Kremlin.
Austria continuă să ia în derâdere legislația Schengen în vigoare și să faulteze și alte state membre UE.
Acum a venit rândul Italiei. Deși este membră a spațiului Schengen, Austria face abuz de controalele de frontieră și blochează constant transportatorii italieni care îi trec granița. Motivul? Aceeași minciună invocată ca în cazul situației cu România: controlul fluxului de migrați ilegali.
Însă aici se opresc similitudinile dintre cazurile Italiei și al României vs. Austria. Pentru că guvernul italian are curajul pe care guvernanții noștri nu și-l asumă. Curajul de a lua deciziile corecte. Vicepremierul Salvini a anunțat că Guvernul Italiei dă Austria în judecată la Curtea de Justiție a UE pentru a-și face dreptate.
Guvernul nostru analizează cu “atenție și îngrijorare”. Coaliția PSD-PNL, face doar figurație și nu are curaj să trimită Guvernul de la Viena în faţa CJUE.
Eu am făcut-o. Am deschis acțiunea împotriva Consiliului UE pe 6 februarie tocmai pentru că nu am putut accepta să nu facem chiar nimic în faţa acestei mari nedreptăți care îi lăsa pe români în afara spațiului Schengen.
Politica înseamnă acțiune, nu dat din gură. Iar Austria trebuie trezită din acest delir antieuropean”, a scris Eugen Tomac.
Un grup de manifestanți pentru climă au blocat pasul Brenner dintre Austria și Italia
Un grup de manifestanţi pentru climă din mişcarea Last Generation au blocat sâmbătă, temporar, şoseaua din pasul Brenner, care leagă Austria de Italia, relatează dpa, conform agerpres.ro.
Fiind plin sezon de vacanţe, pe şosea s-a creat un ambuteiaj pe o distanţă de patru kilometri.
Potrivit poliţiei din Tirol, şapte din cei nouă manifestanţi au obstrucţionat şoseaua pe sensul de deplasare spre Italia.
Traficul a fost reluat după circa o oră, dar înainte de sosirea poliţiştilor au avut loc “scene tumultuoase” între automobilişti furioşi şi demonstranţi, a menţionat un purtător de cuvânt al poliţiei.
“În timp ce Europa de sud arde şi în toată lumea sunt doborâte recorduri de căldură, cetăţenii cer măsuri pentru a le asigura supravieţuirea”, a transmis Last Generation Austria pe Twitter, cerând punerea în aplicare a recomandărilor Consiliului austriac pentru climă.
Acest forum civic numit anul trecut de guvernul austriac a solicitat, între altele, ca traficul rutier să fie înlocuit cu cel feroviar.
Italia ar fi avantajată dacă Austria ar introduce controale la frontieră
‘Pentru noi ar fi o afacere’ pentru că sunt mai mulţi migranţii care trec din Austria în Italia decât invers, a declarat Salvini, într-un interviu pentru televiziunea de stat RAI.
‘Aş fi pregătit chiar de mâine să reintroduc controalele la pasul Brenner (frontiera cu Austria, n.red.), pentru că Italia nu ar avea decât de câştigat’, a adăugat el.
Se crede că migranţii care trec din Austria spre Italia sunt cei care ajung în Europa pe ruta balcanică şi cărora le-au fost respinse cererile de azil în Austria sau într-o altă ţară din Uniunea Europeană.
Într-un comunicat emis marţi, guvernul de la Viena afirmă că, dacă acordul între Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin-Socială (CSU) pentru rezolvarea crizei guvernamentale de la Berlin va fi validat, ‘vom fi obligaţi să luăm măsuri pentru a evita dezavantaje pentru Austria şi populaţia sa’.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!