9.3 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeInternaționalUn grup de manifestanți pentru climă au blocat pasul Brenner dintre Austria...

Un grup de manifestanți pentru climă au blocat pasul Brenner dintre Austria și Italia

Un grup de manifestanţi pentru climă din mişcarea Last Generation au blocat sâmbătă, temporar, şoseaua din pasul Brenner, care leagă Austria de Italia, relatează dpa, conform agerpres.ro.

Fiind plin sezon de vacanţe, pe şosea s-a creat un ambuteiaj pe o distanţă de patru kilometri.

Potrivit poliţiei din Tirol, şapte din cei nouă manifestanţi au obstrucţionat şoseaua pe sensul de deplasare spre Italia.

Traficul a fost reluat după circa o oră, dar înainte de sosirea poliţiştilor au avut loc “scene tumultuoase” între automobilişti furioşi şi demonstranţi, a menţionat un purtător de cuvânt al poliţiei.

“În timp ce Europa de sud arde şi în toată lumea sunt doborâte recorduri de căldură, cetăţenii cer măsuri pentru a le asigura supravieţuirea”, a transmis Last Generation Austria pe Twitter, cerând punerea în aplicare a recomandărilor Consiliului austriac pentru climă.

Acest forum civic numit anul trecut de guvernul austriac a solicitat, între altele, ca traficul rutier să fie înlocuit cu cel feroviar.

Italia ar fi avantajată dacă Austria ar introduce controale la frontieră

‘Pentru noi ar fi o afacere’ pentru că sunt mai mulţi migranţii care trec din Austria în Italia decât invers, a declarat Salvini, într-un interviu pentru televiziunea de stat RAI.

‘Aş fi pregătit chiar de mâine să reintroduc controalele la pasul Brenner (frontiera cu Austria, n.red.), pentru că Italia nu ar avea decât de câştigat’, a adăugat el.

Se crede că migranţii care trec din Austria spre Italia sunt cei care ajung în Europa pe ruta balcanică şi cărora le-au fost respinse cererile de azil în Austria sau într-o altă ţară din Uniunea Europeană.

Într-un comunicat emis marţi, guvernul de la Viena afirmă că, dacă acordul între Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin-Socială (CSU) pentru rezolvarea crizei guvernamentale de la Berlin va fi validat, ‘vom fi obligaţi să luăm măsuri pentru a evita dezavantaje pentru Austria şi populaţia sa’.

‘Guvernul federal (austriac, n.red.) este, de aceea, pregătit, să introducă în mod special măsuri pentru protejarea frontierelor noastre sudice’, cu Italia şi Slovenia, se spune în comunicat.

După săptămâni de conflict, cancelarul german Angela Merkel a reuşit să evite căderea guvernului său, încheind cu greu, luni seară, cu ministrul de interne Horst Seehofer un compromis ce înăspreşte considerabil politica germană în domeniul imigraţiei. Compromisul găsit prevede introducerea unor “centre de tranzit” la graniţa dintre Germania şi Austria, pentru solicitanţii de azil care ajung în Germania, dar au fost înregistraţi deja într-un alt stat european, în aşteptarea expulzării lor spre ţara pe unde au intrat.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Atac la Paris, lângă Turnul Eiffel. Un francez a ucis un turist german. Alte două persoane sunt rănite

Un tânăr francez, cunoscut ca având simpatii islamiste, dar și, aparent, cu tulburări psihice, a atacat mai mulți trecători în centrul Parisului, în apropiere...

România va avea 86 la sută energie din surse regenerabile iar restul din surse cu emisii reduse de carbon, anunță președintele Iohannis

România se îndreaptă spre momentul în care va avea 86 la sută energie produsă din surse regenerabile iar restul din surse cu emisii reduse...

Atac la Paris, lângă Turnul Eiffel. Un francez a ucis un turist german. Alte două persoane sunt rănite

Un tânăr francez, cunoscut ca având simpatii islamiste, dar și, aparent, cu tulburări psihice, a atacat mai mulți trecători în centrul Parisului, în apropiere...
Ultima oră
Pe aceeași temă