4.3 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăInternaționalJohan Floderus, diplomat european al SEAE, este închis în Iran de peste...

Johan Floderus, diplomat european al SEAE, este închis în Iran de peste 500 de zile

Johan Floderus, diplomat european din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE), a fost închis în Iran de peste 500 de zile, cazul lui fiind dezvăluit de abia acum.

Johan Floderus, care lucrează pentru Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE), a fost reținut pe aeroportul din Teheran în aprilie 2022, în timp ce se întorcea acasă după o vacanță, a relatat luni New York Times.

El este închis în Penitenciarul Evin din capitală iraniană de peste 500 de zile, potrivit presei.

Floderus a deținut mai multe funcții în cadrul UE. El a fost consilier al comisarului european pentru migrație, Ylva Johansson, și s-a alăturat SEAE în 2019, potrivit orange.ro.

UE și guvernul suedez nu au dezvăluit detalii despre arestare până luni.

Arestarea lui Floderus este cea mai recentă dintr-un model din ce în ce mai mare de „diplomație a ostaticilor” pe care Iranul o folosește în încercarea de a obține concesii din partea Occidentului, a scris New York Times.

La începutul acestui an, lucrătorul umanitar belgian Olivier Vandecasteele a fost eliberat după ce a petrecut mai mult de un an în detenție în Iran, în schimbul teroristului condamnat Assadollah Assadi, care fusese încarcerat în Belgia.

Teheranul practică „diplomația ostaticilor”

Teheranul și-a făcut deja un obicei din a reține cetățeni iranieni cu dublă cetățenie, dar și străini, sub acuzații false, pe care încearcă să îi schimbe cu iranieni deținuți în Europa sau SUA sau să îi folosească drept pârghii pentru a obține bani și alte concesii.

Luna trecută, Statele Unite au încheiat un acord cu Teheranul pentru eliberarea a cinci americani arestați în Iran în schimbul a 6 miliarde de dolari din veniturile petroliere iraniene blocate în Coreea de Sud.

Cu toate acestea, acest ultim caz, ale cărui detalii nu au fost date publicității la data producerii incidentului, iese în evidență prin profesia prizonierului și calitatea sa de oficial european. În luna iulie a anului trecut, guvernul iranian a anunțat că a reținut un cetățean suedez pentru spionaj, care se află închis în celebra închisoare Evin din Teheran, fără a da mai multe detalii. The New York Times, care a vorbit cu șase persoane familiarizate cu acest caz, arată că Floderus nu ar fi fost implicat în activități de spionaj. Ministerul suedez al Afacerilor Externe a precizat că nu va face declarații pe marginea subiectului.

„Un cetățean suedez – un bărbat în vârstă de 30 de ani – a fost reținut în Iran în aprilie 2022. Ministerul Afacerilor Externe și Ambasada Suediei la Teheran lucrează intensiv la acest caz. Înțelegem că există un interes pentru chestiune, dar, potrivit evaluărilor interne, gestionarea cazului ar fi complicată dacă ministerul ar face declarații în acest sens”, a transmis biroul presă într-un e-mail, potrivit digi24.ro.

Floderus, care a lucrat pentru Ylva Johansson, începând din 2019, s-a alăturat în 2021 Serviciului European de Acțiune Externă, corpul diplomatic al blocului comunitar. Diplomatul a mai fost în vizită în Iran El a mai vizitat Iranul, fără a întâmpina incidente, în timp ce se afla într-o misiune oficială a Uniunii Europene, când lucra pentru programul de dezvoltare, au declarat surse apropiate acestuia.

În comunicatul emis de iranieni în 2022, prin care se anunța arestarea unui cetățean suedez în 2022 se menționa faptul că persoana respectivă vizitase țara anterior, afirmându-se că aceste vizite au avut un caracter ilicit. Serviciul European de Acțiune Externă a declarat că „urmărește foarte îndeaproape cazul unui cetățean suedez reținut în Iran”, dar nu a admis că persoana în cauză a lucrat pentru acest serviciu sau că Floderus a vizitat anterior Iranul în cadrul unor chestiuni oficiale ale UE.

„Acest caz trebuie privit, de asemenea, în contextul numărului tot mai mare de arestări arbitrare în care sunt implicați cetățeni ai UE”, a adăugat Nabila Massrali, purtător de cuvânt al corpului diplomatic al blocului comunitar. „Am folosit și vom continua să folosim toate modalitățile pentru a aborda această problemă cu autoritățile iraniene, în vederea obținerii eliberării tuturor cetățenilor UE reținuți în mod arbitrar”, a întărit aceasta.

Contactat telefonic, tatăl tânărului Floderus a refuzat să comenteze. „Această arestare din 2022 a fost o adevărată escaladare”, a declarat Richard Ratcliffe, soțul lui Nazanin Zaghari-Ratcliffe, o femeie cu dublă cetățenie, britanică și iraniană, care activa în domeniul caritabil și care a stat în detenție în Iran timp de șase ani sub acuzații false de spionaj. „Este șocant pentru mine că guvernul suedez și SEAE (diplomația UE) au stat cu mâinile în sân”, a spus acesta.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ministerul Finanțelor atinge un record: 16,4 miliarde lei atrași de la populație prin titlurile de stat Fidelis în 2024

Cea mai recentă emisiune, derulată între 9 și 18 decembrie 2024, a generat investiții de 2,6 miliarde de lei Ministerul Finanțelor a atras de la...

„Urbi et Orbi”. Papa Francisc a transmis tradiționalul său mesaj

Papa Francisc a transmis, pe 25 decembrie 2024, tradiționalul său mesaj "Urbi et Orbi" din Bazilica Sfântul Petru, adresându-se lumii cu apeluri pentru pace...

Țările care nu sărbătoresc Crăciunul și tradiții inedite din toată lumea

Crăciunul, celebrat pe 25 decembrie, este una dintre cele mai populare sărbători creștine la nivel global, marcând nașterea lui Iisus Hristos. Evenimentul nu este...
Ultima oră
Pe aceeași temă