1.6 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăCulturăMiercurea-Ciuc este gazda expoziției „ Bucureştiul maghiar. Povestea unei diaspore "

Miercurea-Ciuc este gazda expoziției „ Bucureştiul maghiar. Povestea unei diaspore „

Miercurea-Ciuc este gazda expoziției „ Bucureștiul maghiar. Povestea unei diaspore”, arătând cum a reușit comunitatea maghiară să conviețuiască în București.

O expoziţie care prezintă povestea diasporei maghiare din Bucureşti a fost vernisată marţi seara la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea-Ciuc, în organizarea Muzeului Municipiului Bucureşti şi Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, potrivit agerpres.ro.

Expoziţia se intitulează „Bucureştiul maghiar. Povestea unei diaspore” şi, potrivit directorului Muzeului Municipiului Bucureşti, Adrian Majuru, cartografiază comunitatea maghiară din capitală din toate perspectivele importante.

„Este o cartografiere, în scurt, a comunităţii maghiare din Bucureşti. Cum au apărut şcolile, bisericile, presa, ce au făcut medicii de origine maghiară în Bucureşti, cât au stat şi apoi muzica maghiară în Bucureşti. Franz Liszt a făcut un turneu în Moldova şi-n Valahia, iar Iancu Filipescu i-a dedicat o poezie ad-hoc. De asemenea, despre oamenii obişnuiţi care au venit să lucreze în Bucureşti. Şi retroversiunea unui român care îşi dezvoltă profesia la şcoala maghiară, şi acesta a fost Victor Babeş”, a declarat Adrian Majuru.

Acesta a mai spus că pentru maghiari expoziţia este relevantă întrucât este o parte din istoria lor iar pentru români este importantă întrucât prezintă „o parte de oraş pierdut”.

Adrian Majuru a adăugat că „această expoziţie este de captare a bunăvoinţei”, exprimându-şi dorinţa de colaborare, dacă tema este de interes pentru Muzeul Secuiesc al Ciucului.

„Sincer să vă spun, această expoziţie este de captare a bunăvoinţei. Dacă tema este de interes, în ideea de a oferi generaţiilor tinere înţelegerea faţă de o parte din trecutul lor, atunci noi suntem pregătiţi să colaborăm, să extindem ceea ce am construit aici, într-un spaţiu mai mic”, a afirmat managerul Muzeului Municipiului Bucureşti.

La rândul său, directorul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, Valerii Kavruk, a vorbit despre faptul că fiecare comunitate doreşte ca, în activitatea culturală, să se simtă confortabil şi să nu fie îngrădită de altă limbă sau de reguli, dar este important să se găsească şi puncte comune de interes.

„De câte ori există interesul reciproc şi se face civilizat, este bine să ne putem întâlni în jurul unor subiecte care prezintă interes pentru ambele comunităţi, cu atât mai mult cu cât nu vorbim de evenimente politice violente din timpul războaielor, din timpul diverselor revoluţii, ci vorbim de o latură foarte rafinată a existenţei umane, în care nişte oameni au performat în interiorul culturii lor, în afara spaţiului în care s-au născut şi s-au format şi, surpriză, s-au realizat ei foarte bine, dar au îmbogăţit şi cultura Bucureştiului, de pildă. Deci, astfel de exemple sunt multe şi eu zic, fără să forţăm nota, de câte ori vom simţi că există interes şi din partea unora şi din partea altora, vrem să ne întâlnim în jurul unor astfel de momente pentru că avem destule motive să ne supărăm. Haideţi să căutăm motive comune pentru bucurii. Acesta a fost motorul principal al acestei expoziţii”, a declarat Valerii Kavruk.

Expoziţia tematică „Bucureştiul maghiar. Povestea unei diaspore” poate fi vizitată la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea-Ciuc până în 12 noiembrie. 

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Cosmin Matei şi-a prelungit contractul cu clubul de fotbal Sepsi OSK

Cosmin Matei, mijlocașul în vârstă de 33 de ani, și-a prelungit contractul cu Sepsi OSK până în vara anului 2026, cu opțiune de prelungire...

Tensiuni între Colegiul Medicilor și CNAS: Actele adiționale pentru 2025, sub semnul întrebării

Medicii cer publicarea bugetului pentru anul viitor și asigurarea unor negocieri transparente Colegiul Medicilor din România (CMR) a transmis o solicitare oficială către Casa Națională...

Noul lider al Siriei promite centralizarea armamentului sub controlul statului

Ahmed al-Shareh, noul lider al Siriei, a anunțat că toate armele din țară vor fi plasate sub controlul statului, marcând un pas semnificativ în...
Ultima oră
Pe aceeași temă