În timp ce superstaruri europene precum Kylian Mbappe și Harry Kane au făcut obiectul unor speculații uriașe în jurul viitorului lor în această vară, Arabia Saudită a fost, fără îndoială, cea care a dominat piața de transferuri din Europa.
În ceea ce pare a fi un moment de răscruce, giganții din Orientul Mijlociu au luat cu asalt jucătorii de top din Europa.
De când s-a anunțat, în decembrie, că Cristiano Ronaldo, de cinci ori câștigător al Balonului de Aur, se va alătura echipei Al Nassr, după a doua sa experiență la Manchester United, saudiții au intrat în forță și au misiunea de a racola cele mai mari nume ale Europei.
Și au reușit să o facă. Foarte mulți jucători de top au ajuns în Orientul Mijlociu, printre care și starul brazilian Neymar.
În urmă cu câțiva ani, același lucru doreau și chinezii, transferând jucători de renume, dar s-au oprit din cauza dificultăților financiare. Așadar, va schimba Arabia Saudită întregul peisaj al fotbalului… sau este pur și simplu o altă China?
Cheltuind deja sume impresionante de bani în această vară și fără intenția de a încetini ritmul, nu este o surpriză faptul că au fost făcute comparații cu Superliga chineză.
Pentru o scurtă perioadă, CSL a fost de interes și a plătit sume uriașe pentru a atrage jucători de profil înalt, precum fostul atacant al lui Manchester United și City, Carlos Tevez
Cu toate acestea, în timp ce Superliga chineză a fost, în cele din urmă, lovită de o criză financiară și a decis să renunțe la planurile revoluționare la doar câțiva ani după ce a apărut pe scenă, Arabia Saudită este construită pe baze mai solide.
În afară de percepția de schimbare a feței sportului care este în curs de desfășurare în Orientul Mijlociu, introducerea dramatică a Arabiei Saudite în lumea fotbalului are în spate și o motivație politică reală – ceva foarte diferit de Superliga chineză și de motivațiile sale.
În timp ce Chinei nu-i pasă de imaginea pe care o are pe scena mondială, Arabia Saudită tânjește după recunoaștere și influență în rândul superputerilor mondiale și a declarat deja public că este o afacere pe termen lung, indiferent dacă îi place sau nu comunității fotbalistice.
Deși chinezii ar fi putut realiza în cele din urmă că planul lor de a cuceri lumea fotbalului era instabil din punct de vedere financiar, Arabia Saudită este un alt tip de forță și are mai mult suficiente finanțe pentru a-și menține visul în viață atât timp cât își doresc.
În timp ce Superliga chineză ar fi putut fi un scurt inconvenient pentru Premier League și pentru restul elitei europene în 2016, Arabia Saudită amenință întreaga Europa!
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!