Pentru a evita îngălbenirea ierbii și apariția peticelor de pământ, fiți conștienți de faptul că în fiecare lună a anului trebuie să treceți în agenda grădinarului câteva activități la capitolul ”întreținerea gazonului” iar primăvara ste cea mai solicitantă perioadă, în care peluza are nevoie de cea mai mare atenție, fie că vreți doar s-o reîmprospătați sau s-o plantați de la zero.
Gazonul iubește solul nisipos, așa că puteți amesteca pământul cu nisip, pentru a crea condiții prielnice pentru păstrarea umezelii o perioadă mai îndelungată. Ca să nu dați greș, solicitați sprijinul unei inginer peisagist pentru stabilirea proporției nisipului. Nu vă speriați dacă în grădină sunt și suprafețe stâncoase, deoarece gazonul nu are nevoie de un strat mai mare de 10 cm de pământ pentru a se dezovolta în condiții bune.
Calendarul grădinarului de primăvară-vară
În luna mai, continuați tunderile coborând ”garda” la sol. Fertilizați încă o dată. Semănați noile peluze și udați dimineața, dacă nopțile sunt răcoroase. În iunie, tundeți lăsând iarba tăiată pe peluză. Uscându-se și descompunându-se, ea se transformă în azot. Irigați abundent seara, dacă nu este umiditate. Ascuțiți cuțitul mașinii de tuns.
În iulie se procedează la tundere și udare regulată. Nu se mai adaugă îngrășăminte și nu se mai tratează cu erbicide iar din august, la jumătatea lunii, puteți începe să semănați gazon, dacă vreți să înființați o nouă peluză.
Sfatul specialistului
După ce a ajuns la maturitate, suprafața cu gazon are nevoie de o întreținere permanentă. Se udă zilnic, mai ales în zilele caniculare, timp de 30 de minute dimineața sau seara, niciodată noaptea. Cel mai bine este să montați un sistem automat de irigat care să pornească singur la orele stabilite și să împrăștie cantitatea optimă de apă.
Dacă gazonul devine un pic îmbătrânit și începe să aibă buruieni, dar și o vegetație neregulată, înseamnă că este timpul pentru scarificare. Operațiunea constă în trecerea unui scarificator care ”înțeapă” pământul, remediind și aducând echilibrul între subsol și partea aeriană a plantelor.
Pentru ca suprafața să fie mereu de un verde crud, tundeți iarba ori de câte ori depășește înălțimea de 8 cm. La tăiere, nu este recomandat să tăiați mai mult de o treime din înălțimea firului de iarbă. Evitați tunderea gazonului întotdeauna în același sens şi reglați cele 4 roți ale mașinii de tuns la aceeași înălțime, încât cuțitul să tăie perfect orizontal. Trasați întâi marginile, după care începeți să tundeți dus-întors iar în perioada de secetă, reglați mai sus înălțimea tăierii. Dacă aveţi buget mai mare, trebuie să ştiţi că există şi varianta robotului de tăiat iarba care înţelege şi comenzi vocale.
Cum alegeți mașina de tuns gazonul?
Aceasta trebuie să aleasă în funcție de mai mulți factori. Mașina de tuns gazonul poate fi electrică sau cu motor termic pe benzină. Este important de știut faptul că veți avea nevoie și de un prelungitor pentru alimentare sau de acumulatori performanți. Mașina de tuns gazon cu baterii este foarte practică și oferă o flexibilitate mare, însă are dezavantajul că bateriile nu pot fi folosite mai mult de 60-70 de minute, după care necesită reîncărcare.. Dacă optați pentru o mașină de tuns gazon cu motor pe benzină, trebuie să știți că aceasta este potrivită în special pentru suprafețele mari, de peste 800 mp, deoarece este grea și dificil de manevrat în curțile mici. Necesită schimbarea uleiului de motor după un anumit interval de funcționare.: