17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăVideoUcraina folosește rachete „mini-Grad” personalizate

Ucraina folosește rachete „mini-Grad” personalizate

Ucraina are un arsenal de arme occidentale de înaltă tehnologie pentru a lupta împotriva forțelor ruse, dar desfășoară și mini-lansatoare de rachete personalizate care folosesc piese preluate dintr-un sistem din era sovietică, pe care le numește „mini-Grad”, potrivit Reuters.

Practic este un pick-up echipat cu lansatoare de rachete…folosind țevi de la lansatorul mai mare de rachete multiple BM-21 Grad, proiectat de sovietici și dezvoltat în anii 1960. Armata Ucrainei spune că acest videoclip arată impactul său.

Nu este la fel de precis precum sistemele avansate de rachete HIMARS pe care le-a primit Kievul din SUA.

Dar membrii acestei brigăzi ucrainene care operează în regiunea Zaporojie spun că avantajul mini-Grad este că este agil.

„ Există două moduri de operare. Modul mic este de 7 picioare, iar modul mare este de 70. Acesta permite rachetei să se detoneze deasupra solului, provocând mai multe daune de schije infanteriei și vehiculelor blindate ușoare”.

Acest constructor voluntar spune că mai puține rachete înseamnă că mini-Grad se poate deplasa mai ușor.

Analistul militar Oleksandr Musiyenko spune că acest tip de armament este un avantaj pentru unitățile care în mod normal nu ar avea acest tip de echipament.

El adaugă că, de asemenea, unitățile nu trebuie să aștepte pentru a obține artilerie din altă parte.

Utilizarea mini-Grad are loc în timpul contraofensivei Kievului împotriva Rusiei, care a început în iunie.

Înarmată cu tancuri occidentale și vehicule de luptă ale infanteriei, Ucraina a recucerit un șir de sate, dar nu așezări mai mari.

Totuși, un înalt oficial ucrainean a sugerat marți că țara a făcut progrese pur și simplu demonstrând că poate respinge un inamic mai bine înarmat și superior numeric.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Giurgiu dă lovitura! Biletul de milioane al premiului la Loto, a fost jucat în oraș

Acesta este al doilea câştig la Joker de categoria I, obţinut în acest an Biletul norocos a fost jucat la o agenţie din Giurgiu. Marele...

George Pușcaș a dat cărțile pe față în urma scandalului de națională! „Vreau să clarific totul!”

În ultimele zile, au circulat speculații despre o posibilă plecare a lui George Pușcaș din cadrul echipei naționale a României. Atacantul a ieșit în...

Premiile Emmy 2024. „Shogun”, număr record de trofee. Japonezii sărbătoresc triumful

Serialul "Shogun" a fost sărbătorit cu entuziasm în Japonia după ce a obținut un succes impresionant la gala Primetime Emmy Awards 2024, câștigând un...
Ultima oră
Pe aceeași temă