La sfârșitul anului 2021 am putut compara numărul numărul vehiculelor înmatriculate, 9,6 milioane, cu numărul contractelor RCA încheiate – 6,7 milioane.
Acest lucru înseamnă că puteam avea pe șosele cam trei milioane de vehicule fără asigurarea obligatorie RCA, marea majoritate a acestora fiind normal, autoturisme.
Nu există din păcate nici o statistică care să indice câte dintre aceste mașini fără asigurarea auto obligatorie nu sunt utilizate deloc sau sunt abandonate.
Legea prevede ca orice vehicul care este înmatriculat trebuie să aibă o asigurare RCA valabilă. În ziua de astăzi, în doar 60 de secunde, rapid, poți afla prețul RCA Online.
Unele estimări, spunem noi “optimiste” oferă o cifră de 2 milioane de vehicule abandonate. Chiar dacă ne este greu să credem, pentru că vedem traficul infernal de zi cu zi în marile orașe, tot rămân aproape 1 milion de mașini care circulă fără asigurare RCA, ceva extrem de grav.
Dar acesta era contextul la sfârșitul anului 2021 – între timp prețurile RCA iar au crescut și a mai urmat în 2022 și falimentul liderului de piață Euroins.
Ultimele cifre publicate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiară în raportul privind evoluția pieței de asigurări în primul trimestru din 2023, ne arată că situația s-a agravat.
Comparativ cu primul trimestru din 2022, în primul trimestru 2023 au fost încheiate cu 353.759 mai puține polițe RCA (din procentajul total al polițelor, cele pe 1 an de zile reprezintă 90%). Marea majoritate, desigur – pentru autoturisme.
În același timp numărul de mașini nou îmatriculate în primul trimestru din 2023 a fost de 36.996, iar pentru acestea în mod obligatoriu s-a făcut asigurare RCA.
Rezultatul final? Încă aproape 400.000 de vehicule fără asigurare RCA.
Acest lucru poate constitui un pericol public important. Creșterea cu sute de mii a numărului de mașini care circulă fără asigurare RCA mărește riscul de a suferi un accident provocat de un șofer neasigurat.
Iar un studiu al Comisiei Europene privind siguranța rutieră ne situează pe primele locuri la numărul deceselor cauzate de accidente rutiere în Uniunea Europeană. În România sunt 85 per milion, comparativ cu media UE care este de 46. Aproape dublu.
Copyright imagini: www.imagebank.com