2.5 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSănătateSupraviețuirea, o provocare în cancerul bronhopulmonar

Supraviețuirea, o provocare în cancerul bronhopulmonar

Atenția insuficientă acordată aspectelor psihosociale în toate fazele controlului cancerului, de la prevenție și depistare la tratament, reabilitare și supraviețuire, este o provocare majoră în România.

”Studiile recente subliniază complexitatea emoțiilor și provocărilor personale cu care se confruntă pacienții oncologici, evidențiind importanța sprijinului psihologic și social adecvat. Prin furnizarea de consiliere psihologică comprehensivă și oferirea unui sprijin psihosocial activ în traseul oncologic putem îmbunătăți calitatea vieții pacienților cu cancer pulmonar în România. De asemenea, este necesară o acțiune urgentă în integrarea programelor de depistare a cancerului pulmonar cu programe de renunțare la fumat”, a subliniat prof. dr. Laszlo Csaba Degi, președinte ales European Cancer Organisation (ECO), în cadrul conferinței organizată cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului bronhoplmonar.

Cancerul bronhopulmonar a înregistrat în 2020, în România, 12.122 de cazuri noi și 10.779 decese (date Globocan).

Un studiu realizat de proiectul CANPRIM a relevat că persoanele cu afecțiuni oncologice din România se confruntă cu o povară psihosocială semnificativă. Rezultatele acestui studiu au evidențiat aspecte importante legate de funcționarea psihosocială a acestor pacienți:

•        Calitatea funcționării fizice este puternic influențată de reacțiile afective, cu o pondere de 25,5%.

•        Funcționarea emoțională este determinată de reacțiile afective, mecanismele de adaptare și pierderea independenței, având o pondere de 34,6%.

•        Funcționarea cognitivă este influențată de reacțiile afective, cu o pondere de 11,4%.

•        Funcționarea socială și financiară sunt afectate de pierderea independenței, cu o pondere de 11,6%.

”Aceste rezultate subliniază importanța abordării nevoilor psihosociale ale pacienților cu cancer din România și ne îndeamnă să le acordăm o atenție deosebită. Este crucial să oferim un sprijin adecvat și o îngrijire comprehensivă pentru a îmbunătăți calitatea vieții acestor pacienți vulnerabili”, a concluzionat reprezentantul ECO.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Cum să alegi cel mai bun sistem de încălzire pentru casa ta

Atunci când te pregătești să construiești o casă, alegerea sistemului de încălzire este una dintre cele mai importante decizii pe care le vei lua.  Un...

Vortex polar în România. Cod roșu de viscol și ninsori

Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, cod roșu, portocaliu și galben de ninsori, viscol și vânt puternic, pentru aproape toată țara Potrivit ANM,...

SUA și-ar putea redeschide joi ambasada de la Kiev

Statele Unite se aşteaptă ca ambasada americană la Kiev să revină la operaţiunile normale joi după o alertă de securitate, le-a declarat miercuri reporterilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă