Meteorologul de serviciu ANM – Alina Șerban a declarat în exclusivitate la Realitatea PLUS că „în această după-amiază vor fi temperaturi de caniculă, ușor peste 35 de grade, în zona de câmpie a Olteniei si Munteniei, în celelalte regiuni vreme călduroasă – 30 până la 32-33 de grade, mai scăzute în Maramureș și Transilvania 27-28 de grade, precum și în zona Litoralului.
Disconfortul termic va fi insa destul de ridicat, în partea de vest, sud, de est a teritoriului, mai putin in celelalte regiuni.
Pot apărea fenomene specifice de instabilitate atmosferică în această după-amiază, se vor manifesta spre seară și noaptea în nord, vest și centru, în zonele deluroase și montane, la noapte și in sudul teritoriului. Vorbim de averse torențiale, descărcări electrice, mai ales intensificări de vânt, vijelii si căderi de grindină, cantitati de apă mai insemnate – peste 25-30 ml pe metrul pătrat. În zonele montane se pot acumula cantitati peste 50-60 de ml pe metrul pătrat.
Pasajul de vreme caniculară va fi de scurtă durată, vom resimti doar în această după-amiază.
Luni vremea va deveni răcoroasă. Fenomene de instabilitate atmosferica vor fi in jumătatea de est a țării, descărcări electrice, intensificări ale vântului, ploi insemnate.
Pe Litoral vor fi 24-25 grade, apa marii destul de rece, nu va ploua pe Litoral duminică, ploile ajung în zona de Litoral abia mâine (luni, 31 iulie, n.r.)”.
Potrivit prognozei ANM pentru 30 iulie, vremea este caniculară. În regiunile sudice și local în cele vestice și estice disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală urmând să atingă și să depășească pragul critic de 80 de unități, iar pe alocuri va fi caniculă în Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei.
Din orele după-amiezii, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin înnorări, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului (viteze de 60…80 km/h), în vestul, nordul și centrul teritoriului, precum și în zonele montane.
Ploile vor avea și caracter torențial, în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 20…25 și izolat 40…50 l/mp și pe alocuri vor fi vijelii și căderi de grindină. În celelalte regiuni cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala pe arii mai restrânse, seara și noaptea, cu o probabilitate mai mare în sud și est. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 26 și 36 de grade.
*** In Bucuresti, vremea va deveni caniculară, cu o maximă termică de 35…36 de grade și disconfort termic în creștere, indicele temperatură-umezeală urmând să depășească ușor pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări spre sfârșitul nopții, când va crește probabilitatea pentru averse și descărcări electrice. Vântul va sufla slab până la moderat.
***La munte, vremea va continua să se încălzescă mai ales în Carpații Meridionali și în Carpații Orientali, iar în restul masivelor valorile termice vor fi comparabile cu cele din intervalul precedent. Din orele după-amiezii, în toată zona montană, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin înnorări accentuate, averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (viteze de 60…80 km/h) și posibil vijelii. Ploile vor avea și caracter torențial, astfel în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 20…25 l/mp și izolat 40…50 l/mp și vor fi condiții de grindină.
*** La mare, vremea va fi în general frumoasă. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat, în ușoară intensificare ziua. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 27 și 29 de grade. Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 18 și 21 de grade.