Autoritățile verifică un azil din centrul Capitalei, acolo unde există suspiciuni că ar funcționa în continuare, deși a fost închis de ANPC.
Nu este primul caz de cămin care funcționează clandestin cu toate că autoritățile au dispus închiderea.
Organizația Națiunilor Unite intervine în scandalul azilelor groazei din România. Comitetul ONU a publicat un raport în care și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la descoperirile relatate în presa română.
Oficialii ONU condamnă orice act de tortură și spune că sunt îngrijorări la nivelul Uniunii cu privire la acuzațiile de tortură, rele tratamente, supraaglomerare, lipsă de personal calificat și specializat şi condiții materiale precare atât în instituțiile de psihiatrie, cât şi în unitățile de îngrijire socială din România.
Mai mult, organizația face mai multe recomandări țării noastre, printre acestea fiind și efectuarea unor controale mai riguroase. Comitetul pentru Tortură este un organism în cadrul ONU, format din zece membri din întrega lume, specialiști în drepturile omului.
Aceștia evaluează rapoarte din statele membre ale Națiunilor Unite.
Azilele groazei – Marcel Ciolacu vrea pedepse mai mari pentru rele tratamente în cămine! Se analizează modificarea Codului Penal.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că se face o analiză asupra nivelului pedepselor pentru cazuri precum cele comise în azilele din Voluntari, județul Ilfov, și Bărdești, județul Mureș, pentru o posibilă modificare a Codului Penal.
„Am dat spre analiză pedepsele pentru astfel de lucruri. Trebuie să facem o analiză foarte clară unde ne încadrăm cu nivelul pedepselor și dacă va trebui să modificăm Codul Penal în vreun sens să venim cu o modificare”, a spus Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu a anunțat, vineri, că prefectul și subprefectul județului Mureș au fost demiși după ororile descoperite la un azil de bătrâni.
„S-au făcut controlale timp de o lună de zile. Am avut o discuție cu ministrul Cătălin Predoiu și am decis eliberarea din funcție a prefectului și subprefectului. S-a dispus un control, unul totuși anunțat. Trebuie să înțelgem că trebuie să le urmărim. Voi avea o întâlnire la guvern, cu toți reprezentanții ONG-urilor pentru a găsi modificări legislative pe care să facem până pe 31 august. Trebuie să privim lucrurile ca reacție a guvernului.
Am dat spre analiză pedepsele pentru astfel de fapte. Trebuie să facem o analiză să vedem dacă trebuie să modificăm codul penal, să venim cu această modificare. Am convenit decizia de demitere a prefectului și subprefectului de Mureș. Prefecții trebuie să se asigure în continuare că aceste lucruri nu mai există. Anumite instituții care nu funcționează trebuie desființate, cred asta în continuare”, a spus Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu: „Toți trebuie să plătească”
„La Mureș, ieri, au fost și procurorii. Facem o analiză clară și în privința sancțiunilor penale. Toți vor plăti, atât penal, cât și administrativ sau politic, dacă sunt implicați în ce înseamnă aceste centre”, a spus Marcel Ciolacu.
11 dintre cei 13 adulţi care au fost aduşi la spital de la azilul groazei din Mureș au fost transferaţi, ulterior, la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Clinic Judeţean Mureş, având afecţiuni neuropsihiatrice, dar nu şi probleme medicale care să necesite intervenţie de urgenţă, au anunțat, vineri, reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş. Potrivit sursei citate, celelalte două persoane au rămas la UPU SMURD, întrucât se impunea internarea lor. Dosarul legat de acest caz a fost preluat de DIICOT.
Potrivit reprezentanților unității medicale mureșene, la Serviciul UPU SMURD din cadrul spitalului au ajuns, joi seara, 13 persoane majore provenind din Centrul de îngrijire şi asistenţă pentru persoane adulte cu dizabilităţi din localitatea Bărdeşti, judeţul Mureş.