4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSocialMeteoPrognoza meteo pe regiuni. Vreme călduroasă, cu reprize de instabilitate atmosferică, în...

Prognoza meteo pe regiuni. Vreme călduroasă, cu reprize de instabilitate atmosferică, în următoarele două săptămâni

Specialiștii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) au emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Astfel, în perioada 31 iulie – 13 august, vremea călduroasă şi instabilitatea atmosferică vor alterna, iar regimul pluviometric va fi unul uşor excedentar în majoritatea regiunilor.

În Banat, pe parcursul primei săptămâni vor fi alternanţe termice importante, cu zile (1, 3 şi 5 august) caracterizate de vreme călduroasă (temperaturi maxime în medie de 31 – 34 de grade), caniculă în intensificare pe 4 august (în general 35 – 37 de grade) şi zile cu temperaturi mai ponderate, de 27 – 29 de grade. Aceleaşi oscilaţii vor fi şi în privinţa valorilor minime, cu nopţi în care temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade în mare parte a regiunii (4/5 şi 5/6 august), dar şi perioade cu minime de 14 – 16 grade, în medie.

Pentru a doua săptămână, cu precădere la începutul acesteia, sunt estimate valori posibil uşor sub normele lunii august, de 24 – 28 de grade, ziua, şi 12 – 15 grade, noaptea, mediat regional, mai ridicate în jurul datei de 11 august. În primele zile ale intervalului şi din nou spre finalul acestuia, pe spaţii mici se vor semnala averse în general slabe, însă în perioada 5 – 7 august instabilitatea atmosferică se va accentua, iar fenomenele asociate acesteia vor fi frecvente şi intense, astfel că regimul pluviometric poate fi local uşor excedentar.

În Crişana, prima săptămână va fi caracterizată de alternanţe termice semnificative, zile foarte calde (3 şi 5 august) şi caniculă în intensificare pe 4 august (când în medie vor fi 35 – 37 de grade) şi zile (în special cea de 2 august) cu temperaturi mai ponderate, de 25 – 28 de grade. Aceleaşi oscilaţii vor fi şi în privinţa valorilor minime, cu nopţi mai calde în care local temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade (4 – 6 august), dar şi perioade cu minime de 14 – 16 grade, în medie.

Pentru a doua săptămână, cu precădere în primele zile, sunt estimate valori uşor sub normele lunii august, respectiv maxime de 24 – 27 de grade şi minime de 11 – 14 grade, mediat regional, posibil mai ridicate în 10 – 11 august. În primele zile ale intervalului şi din nou spre finalul acestuia, pe alocuri se vor semnala averse slabe sau moderate cantitativ, însă în perioada 5 – 7 august instabilitatea atmosferică se va accentua, iar fenomenele asociate acesteia vor fi frecvente şi intense, astfel că regimul pluviometric poate fi local excedentar.

În Transilvania, în perioada 3 – 6 august, vremea va fi călduroasă, local chiar caniculară (cu precădere pe 4 august), cu valori medii de 32 – 35 de grade, ziua, şi 15 – 18 grade, noaptea (uşor mai mici în zonele depresionare). În restul perioadei de referinţă, temperaturile vor fi mult mai ponderate, cu maxime de 24 – 28 de grade şi minime de 12 – 16 grade, fiind posibile valori (atât maxime, cât şi minime) chiar mai coborâte în intervalul 7 – 8 august. Va ploua local în primele zile şi spre finalul intervalului, iar în perioada 7 – 8 august instabilitatea atmosferică se va accentua, iar fenomenele asociate acesteia vor fi frecvente şi intense, astfel că local regimul pluviometric va fi excendentar.

În Maramureş, din 3 până pe 6 august, vremea va fi călduroasă, cu valori medii diurne de 30 – 32 de grade, chiar mai ridicate în 4 august când în vestul regiunii va fi caniculă, şi nocturne de 16 – 19 grade. În restul intervalului de referinţă, temperaturile vor fi mult mai ponderate, cu maxime de 25 – 28 de grade şi minime de 13 – 16 grade, iar cea de-a doua săptămână este posibil să debuteze cu vreme răcoroasă. Va ploua local în primele zile şi spre finalul intervalului, iar în perioada 5 – 7 august instabilitatea atmosferică se va accentua, iar fenomenele asociate acesteia vor fi frecvente şi intense, astfel că în ansamblu regimul pluviometric va fi excendentar.

În Moldova, în prima săptămână, valorile termice vor fi în creştere, astfel că, în perioada 3 – 6 august, vremea va fi călduroasă, cu valori medii ale maximelor de 30 – 33 de grade, iar în 4 august local va fi caniculă (35 – 37 de grade). În aceeaşi perioadă vor fi şi minime termice ridicate de 17 – 20 de grade. În restul intervalului de referinţă temperaturile vor fi mult mai ponderate, cu maxime de 25 – 28 de grade şi minime de 14 – 16 grade, fiind posibile valori maxime şi minime chiar mai coborâte, în jurul datei de 8 august. În primele zile, dar şi în perioada 7 – 8 august instabilitatea atmosferică va fi accentuată, iar fenomenele asociate acesteia vor fi frecvente şi intense, astfel că local, mai ales în nordul regiunii, regimul pluviometric va fi uşor excendentar.

În Dobrogea, în mare parte a intervalului de referinţă, vremea va fi călduroasă în partea continentală a regiunii, unde în perioada 2 – 6 august temperaturile maxime vor fi în medie de 32 – 34 de grade, iar minimele, mediate regional pe toată perioada, vor fi de 17 – 19 grade. O uşoară răcorire a vremii se poate resimţi în jurul datei de 8 august. Pe Litoral, regimul termic al celor două săptămâni va fi unul agreabil, cu valori diurne în medie de 28 – 30 de grade şi nocturne de 20 – 22 de grade. Fenomene de instabilitate atmosferică vor fi la începutul intervalului, apoi în perioada 7 – 8 august şi în jurul datei de 12 august, în special în partea continentală a regiunii, pe Litoral probabilitatea de ploaie fiind în general redusă (averse se vor semnala în
noaptea de 31 iulie/1 august şi în prima parte a zilei de 1 august).

În Muntenia, vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a intervalului, cu precădere în zona de câmpie şi se estimează valori diurne de 29 – 32 de grade şi nocturne de 16 – 19 grade, mediat regional, iar în perioada 3 – 6 august local va fi caniculă, în intensificare în data de 4 august (maxime în medie de 34 – 38 de grade). Valori termice mai ponderate, în special în zona deluroasă, vor fi posibile în perioada 7 – 8 august. Fenomene de instabilitate atmosferică vor fi local la începutul intervalului, apoi în perioada 7 – 8 august, iar estimările indică o probabilitate în creştere şi pentru 12 – 13 august.

În Oltenia, vremea se va menţine caldă în cea mai mare parte a intervalului, mai ales în sudul regiunii, cu valori diurne de 29 – 32 de grade şi nocturne de 16 – 20 de grade, mediat regional, iar în perioada 3 – 6 august local va fi caniculă, în intensificare pe 4 august (cu maxime, în medie, de 34 – 38 de grade). Valori termice mai ponderate vor fi posibile în perioada 7 – 8 august, când sunt estimate temperaturi maxime în medie de 27 – 29 de grade. Fenomenele de instabilitate atmosferică vor fi mai frecvente şi mai intense în perioada 6 – 8 august şi vor fi posibile şi la sfârşitul intervalului de referinţă, iar în primele zile aversele se vor semnala pe spaţii mici.

La munte, pe parcursul primei săptămâni, temperaturile vor fi în creştere, vremea devenind foarte caldă în perioada 3 – 6 august, când media maximelor va fi de 22- 28 de grade, iar cea a minimelor de 12 – 16 grade. Estimările prognostice indică o vreme răcoroasă, în special la altitudini mari, în perioada 7 – 8 august. Averse pe arii relativ extinse vor fi la începutul intervalului, iar instabilitatea atmosferică se va accentua treptat între 5 şi 8 august, la început în masivele vestice, apoi în cea mai mare parte a zonei montane. 

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Franța adaugă la rețea, primul reactor nuclear din ultimii 25 de ani

Reactorul sub presiune Flamanville 3 este cel mai mare din Franța, cu 1,6 gigawați și unul dintre cele mai mari din lume Franța a conectat...

Atac ucrainean asupra unui depozit de combustibil din Rusia: incendiu masiv în regiunea Oriol

Un depozit de combustibil din regiunea Oriol, situată în vestul Rusiei, a fost cuprins de flăcări în urma unui atac cu dronă atribuit Ucrainei,...

Consultări cruciale pentru formarea Guvernului: Marcel Ciolacu, favorit pentru funcția de premier

Președintele României se întâlnește astăzi cu partidele politice pentru a desemna noul premier Potrivit programului anunţat de Administraţia Prezidenţială, consultările pentru desemnarea noului premier vor...
Ultima oră
Pe aceeași temă