Rusia a încercat să ducă în Crimeea copii din Republica Moldova, în condițiile în care peninsula Crimeea este un teritoriu al Ucrainei pe care Rusia îl ocupă ilegal și care este, acum, zonă de război.
Copiii din Republica Moldova urmau să ajungă în Crimeea într-o așa-zisă tabără organizată de Rusia. Este vorba de tabăra Artek, aceasta fiind cunoscută drept destinație de vacanță pentru copii încă din perioada în care Ucraina făcea parte din URSS. Crimeea a făcut parte din Ucraina și în timpul URSS, și după destrămarea URSS. Dar în anul 2014, Rusia a ocupat ilegal peninsula Crimeea.
În anul 2017, însuși președintele Putin a vizitat tabăra de la Artek, susținând că Rusia administrează tabăra mult mai bine decât o administra Ucraina. Vizita lui Putin în Crimeea, cea din anul 2017, a generat la acel moment un protest al Ucrainei.
În anul 2023, la data de 13 iulie, Rusia a avut o tentativă de a aduce, la Artek, copii din Republica Moldova. Această informație este difuzată, la data de 18 iulie 2023, de site-ul deschide.md din Republica Moldova. De organizarea acestei acțiuni în Republica Moldova se ocupa Centrul Rus de Știință și Cultură, cu sediul la Chișinău. Tentativa Rusiei a eșuat întrucât cursa aeriană care urma să scoată copiii din Republica Moldova a fost anulată. Se pare că anularea cursei s-a realizat la cererea autorităților de la Chișinău.
Prima amenințare la adresa copiilor care ar vizita Crimeea este legată de războiul din Ucraina, război care afectează major și peninsula Crimeea. În plus însă, începând cu anul 2022, de când Rusia a început actualul război din Ucraina, au existat foarte multe semnale că Rusia a dus pe teritoriul ei copii din Ucraina, sub pretextul că acești copii trebuie feriți de război. Ucraina face eforturi pentru a obține întoarcerea acestor copii din Rusia. Inclusiv Vaticanul a trimis, în anul 2023, un înalt reprezentant în Rusia, care să solicite autorităților Rusiei să permită întoarcerea copiilor răpiți din Ucraina.
Și la București există un Centru Rus pentru Știință și Cultură. Acest centru din București, ca și cel din Chișinău, este „Reprezentanța Agenției Rossotrudnicestvo”, cu sediul central la Moscova. Rossotrudnicestvo este „Agenţia Federală pentru relaţiile cu CSI, compatrioţii şi asistenţă umanitară” a Rusiei. Filialele Rossotrudnicestvo funcționează sub tutela Ambasadelor Rusiei. În România, ambasadorul Rusiei este Valery Kuzmin. Înainte să devină ambasador în România, el fusese ambasadorul Rusiei în Republica Moldova.
Centrul Rus din București a început să funcționeze în anul 2015, în baza unui acord semnat în anul 2013 de ministrul de Externe de la acel moment, Titus Corlățean. Corlățean este în prezent senator PSD. Corlățean a fost în 2013 la Moscova, la invitația lui Serghei Lavrov – ministrul de Externe al Rusiei și de atunci, și de acum. La Moscova, în 2013, ministrul Corlățean s-a întâlnit nu doar cu ministrul Lavrov, ci și cu preşedintele agenției Rossotrudnicestvo, Konstantin Kosacev. Cel mai recent, Centrul Rus din București s-a numit Casa Rusă.
În februarie 2023, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României a decis suspendarea activităților Casei Ruse. „Din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul Federației Ruse la București a fost convocat marți, 21 februarie 2023, la sediul MAE, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice, pentru a fi notificat cu privire la decizia autorităților române de a suspenda activitatea Centrului Rus pentru Cultură și Știință din România”, anunța MAE în februarie 2023. Drept răspuns, Casa Rusă a anunțat că își va înceta toată activitatea în România până în august 2023.
Nu există informații conform cărora Centrul Rus din București ar fi încercat să trimită în „tabără” copii din România. Centrul organiza însă cursuri de limba rusă atât pentru adulți cât și pentru copii. Sub mandatul ministrului Aurescu, Ministerul român de Externe a avertizat că Centrul Rus făcea propagandă în favoarea Kremlinului.
„Prin acțiunile derulate, Centrul s-a îndepărtat iremediabil de obiectivele firești de consolidare a legăturilor culturale și s-a transformat, în mod regretabil, într-un instrument de propagandă, dezinformare și disculpare a crimelor de război ale Federației Ruse din Ucraina”
Bogdan Aurescu,
Fost ministru de Externe
În februarie 2023, fostul ministru de Externe din perioada 2012 – 2014, Titus Corlățean, susținea că nu și-a imaginat că Rusia va porni, în anul 2022, războiul din Ucraina și că apoi a sperat că acest război nu va dura mult. Fostul ministru român amintea, în februarie 2023, și despre copiii pe care Rusia i-a răpit din Ucraina.
„Sute de copii au murit, nici nu se mai știe câți au fost răniți, alte câteva mii au fost răpiți și duși în Rusia, sute de mii, dacă nu milioane, sunt refugiați în alte țări, cei mai mulți separați de tații lor”
Titus Corlățean,
Fost ministru de Externe
Senatorul Corlățean susține că România trebuie să ajute populația Ucrainei dar și că, în raport cu autoritățile de la Kiev, are de rezolvat „chestiuni sensibile”.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!