15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăInternaționalNATO nu e de acord că forțele armate din Kosovo s-au dotat...

NATO nu e de acord că forțele armate din Kosovo s-au dotat cu drone militare din Turcia

Forţa de menţinere a păcii condusă de NATO în Kosovo (KFOR) a avertizat luni Pristina după ce aceasta a achiziţionat drone militare de la Turcia, subliniind că KFOR este singura responsabilă cu supravegherea spaţiului aerian kosovar, potrivit AFP, conform agerpres.ro.

Această declaraţie KFOR intervine la o zi după anunţul făcut de premierul Albin Kurti privind achiziţionarea unor drone TB-2 Bayraktar.

“Referitor la utilizarea tuturor categoriilor de drone şi limitările corespunzătoare, inclusiv cele privind TB-2 Bayraktar, comandamentul KFOR are autoritatea principală asupra spaţiului aerian al Kosovo”, se menţionează în comunicat.

Kurti a publicat duminică pe reţelele de socializare fotografii care îl arată alături de noile drone.

“Am adăugat arsenalului armatei noastre drone TB-2 Bayraktar pe care le-am cumpărat de la Turcia”, a exclamat fericit Albin Kurti, adăugând:”Kosovo este de acum mai sigur şi totodată mândru!”.

Dronele TB-2 Bayraktar au fost mediatizate anul trecut pentru rolul lor în primele etape ale apărării Ucrainei împotriva invaziei ruse şi au fost achiziţionate de vreo 10 armate, potrivit Military Balance de la International Institute for Strategic Studies (IISS).

Guvernul kosovar vrea să transforme Forţa de securitate a Kosovo (KSF), forţă de intervenţie dotată cu arme uşoare într-o armată regulată de 5.000 de oameni, cu 3.000 de rezervişti.

NATO nu e e acord ca armata din Kosovo să aibă drone din Turcia, dorind ca forța KFOR să fie singura care să se ocupe de securitatea statului

Dar KFOR, prezentă în ţară de la războiul din 1998-99, rămâne principala instituţie responsabilă de securitatea ţării cu 4.500 de soldaţi din 27 de ţări.

Belgradul, precum şi principalii săi aliaţi, China şi Rusia, au refuzat să recunoască independenţa Kosovo.

Tensiunile rămân puternice în Kosovo după luni de tulburări în zonele cu populaţie majoritar sârbă, în nord. La sfârşitul lunii mai, peste 30 soldaţi din KFOR au fost răniţi.

Kurti urmează să se întâlnească în cursul săptămânii cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic la Bruxelles, unde cele două părţi sunt supuse unei puternice presiuni din partea Uniunii Europeni pentru a-şi reduce tensiunile.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...
Ultima oră
Pe aceeași temă