3.3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoUna dintre condițiile necesare înaintea aderării este combaterea corupției. Ucraina primește sprijin...

Una dintre condițiile necesare înaintea aderării este combaterea corupției. Ucraina primește sprijin occidental dar nu e invitată în NATO

Președintele Zelenski s-a întâlnit cu toți liderii Alianței Atlantice dar nu și-a îndeplinit cel mai ambițios obiectiv pe care-l avea în cadrul Summit-ului de la Vilnius – acela ca Ucraina să fie primită ca membru NATO sau, măcar, să primească o invitație oficială de a deveni membru NATO.

Cel mai important pas concret făcut de Ucraina în planul ei de integrare în NATO este că, în contextul Summit-ului de la Vinius, liderii Alianței au acceptat ca Ucraina să nu mai parcurgă Planul de Acțiune în vederea aderării, Membership Action Plan (MAP). Această derogare este echivalentă cu o accelerare a procesului de aderare a Ucrainei. Drept comparație, România fusese primită în NATO, în anul 2004, după ce fusese menținută la nivelul MAP circa opt ani. Tot în cadrul Summit-ului de la Vilnius, din perioada 11 – 12 iulie 2023, unele state NATO și-au reconfirmat și au promis intensificarea sprijinului militar pentru Ucraina. Primul dintre elementele promise este un „program de asistență multianual” menit să asigure tranziția armatei ucrainene de la epoca sovietică la standardele și doctrina NATO. Un alt element promis Ucrainei este o nouă formă a Consiliului NATO – Ucraina, în care NATO și Ucraina se vor întâlni „ca egali”.

Totuși, președintele Zelenski s-a declarat mai degrabă dezamăgit de ceea ce a obținut Ucraina. Chiar în timp ce se afla pe drumul spre Vilnius, în ziua de 11 iulie, președintele Zelenski transmitea, pe internet, un mesaj dur, în care susținea că „este fără precedent și absurd când nu este stabilit niciun interval de timp pentru invitare, nici pentru aderarea Ucrainei”. Drept replică, secretarul general al NATO explica, în fața jurnaliștilor, în aceeași zi de 11 iulie, că „dacă ne uităm la toate procesele de aderare, nu au existat termene pentru acele procese. Sunt bazate pe condiții, așa au fost întotdeauna”. Ucraina va intra în NATO „când membrii Alianței vor fi de acord și când condițiile vor fi îndeplinite”, a subliniat Stoltenberg.

Condițiile necesare înaintea aderării au existat mereu, susține Stoltenberg

Apoi, în ziua de 12 iulie 2023, s-a desfășurat Consiliul NATO – Ucraina, iar liderii Alianței au reușit, se pare, să atenueze supărarea președintelui Ucrainei. „Ucraina este acum mai aproape de NATO ca niciodată. Vom invita Ucraina să adere la NATO atunci când aliații vor considera că toate condițiile sunt îndeplinite”, a precizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. „Astăzi ne întâlnim ca egali. Aștept ziua în care ne vom întâlni ca aliați”, a spus secretarul general al NATO, în prezența președintelui Ucrainei, înainte să înceapă ședința Consiliului NATO – Ucraina.

Un detaliu interesant în acest context este că Alianța i-a prelungit lui Stoltenberg mandatul de secretar general NATO până în octombrie 2024. S-ar putea deduce că Ucraina ar putea primi invitația de aderare la NATO pe mandatul lui Stoltenberg. Un alt element interesant este acela că, în nicio imagine transmisă din cele două zile ale Summit-ului de la Vilnius, nu s-a văzut vreun moment în care președintele Biden, liderul celei mai puternice țări din NATO, să apară alături de președintele Zelenski.

Secretarul general, Jens Stoltenberg, a fost întrebat de jurnaliști, la Vilnius, care sunt cerințele pe care Alianța le-a indicat Ucrainei, drept condiție să fie primită în NATO. „Una dintre cerințe este nivelul sau gradul în care se ocupă de modernizarea instituţiilor de apărare şi securitate, de consolidarea guvernării, inclusiv de combaterea corupţiei”, a răspuns secretarul general al NATO.

Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a reiterat promisiunea că Ucraina va deveni membru NATO dar n-a indicat nicio dată limită. În schimb, Stoltenberg a precizat că există un traseu obligatoriu înainte de aderare, chiar dacă, pentru Ucraina, traseul a fost simplificat, renunțându-se la așa-numitul Plan de Acțiune în vederea aderării (MAP).

„Nu a existat niciodată un mesaj mai puternic din partea Alianței, atât în ​​ceea ce privește mesajul politic despre calea de urmat pentru aderare, cât și sprijinul concret din partea aliaților NATO”

Jens Stoltenberg,

Secretar general al NATO

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, venise la Vilnius cu speranța că va primi invitația de intrare a Ucrainei în NATO. Ucraina n-a primit această invitație ci doar un sprijin consolidat, politic și militar, din partea Occidentului, sprijin caracterizat printr-un termen folosit în perioada sumbră dinaintea celui de-al doilea Război Mondial: „garanții de securitate”.

„Garanțiile de securitate pe care le vom primi în drumul către NATO, dar nu în loc de NATO, sunt importante cât timp ne integrăm. Rezultatele acestui Summit au fost bune. Dacă primeam și invitația de aderare, ar fi fost optim”

Volodimir Zelenski,

Președintele Ucrainei

O condiție indicată explicit Ucrainei pentru a fi primită în NATO este să învingă în războiul cu Rusia, iar pentru a obține victoria primește sprijin militar din Occident.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Politico: Uimitor la alegerile din România: un candidat neașteptat de extremă dreapta crește în votul prezidențial

Ultranaționalistul Călin Georgescu vine de nicăieri pentru a conduce în primul tur pe premierul de centru-stânga Marcel Ciolacu și liberala Elena Lasconi Ultranaționalistul român Călin...

Rezultate fără precedent în istoria prezidențialelor din România

Independentul Călin Georgescu dă peste cap sondajele și campaniile tradiționale, surclasând toate partidele După numărarea a 95% din secțiile de votare, rezultatul este unul pe...

Călin Georgescu, surpriza primului tur, a alergat sub radar

Creșterea spectaculoasă din sondaje din ultimele săptămâni a fost consolidată, în ciuda controverselor legate de campania sa pe rețelele sociale Călin Georgescu, unul dintre cei...
Ultima oră
Pe aceeași temă