Janet Yellen a reamintit regulile „ echitabile” dintre SUA și China în cadrul reuniunilor de la Beijing pe tema relațiilor comerciale dintre cele două țări, potrivit Reuters.
Statele Unite(SUA) și China, cele mai mari două economii ale lumii, trebuie să concureze în mod echitabil și să comunice îndeaproape pentru a evita neînțelegerile, a declarat sâmbătă (8 iulie) la Beijing, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen.
Yellen, continuând întâlnirile cu oficiali chinezi de la vârful statului, a declarat vicepremierului He Lifeng că „există o nevoie imperioasă ca cele mai mari două economii să comunice îndeaproape și să facă schimb de opinii cu privire la răspunsurile noastre la diferite provocări”.
Janet Yellen a readus în discuție regulile „echitabile” dintre SUA și China, relația dintre cele două țări fiind una foarte solidă
În ciuda discuțiilor despre decuplarea economică dintre SUA și China, datele recente arată o relație comercială care este fundamental solidă, comerțul bidirecțional a atins 690 de miliarde de dolari anul trecut.
Yellen și-a repetat „mantra” conform căreia Washingtonul nu caută o abordare prin care să ia tot ca un câștigător sau ca un avantaj economic în relațiile sale cu China, ci a vrut să asigure o concurență sănătoasă cu un „set de reguli corecte” de care să beneficieze ambele țări în timp.
SUA, taxe mai mari pentru produsele din China
Luna trecută preşedintele SUA, Donald Trump a anunţat impunerea unor tarife vamale suplimentare pentru o listă de produse chineze în valoare de 200 de miliarde dolari, însă a oferit o perioadă de graţie pentru navele care au plecat din China spre SUA înaintea datei de 10 mai, produse care urmau să beneficieze de tarife de 10%. În data de 15 mai, biroul reprezentantului pentru Comerţ al SUA a dat publicităţii un comunicat potrivit căruia termenul limită pentru bunurile care ajung în SUA era stabilit pentru 1 iunie, dată după care Administraţia vamală americană urma să perceapă tarife de 25% în porturile americane. Acest termen limită a expirat sâmbătă la ora 12:01 a.m. EDT.
Tarifele majorate afectează o gamă largă de produse de consum şi componente intermediare provenite din China, inclusiv modemuri şi routere de Internet, circuite imprimate, mobilă, aspiratoare şi corpuri de iluminat.
Tot sâmbătă, China a introdus tarife vamale suplimentare pentru produse americane în valoare de 60 de miliarde dolari, ca reacţie la decizia SUA de a majora tarifele vamale pentru produsele chineze. Ministerul chinez de Finanţe a informat în data de 13 mai că, începând cu data de 1 iunie 2019, vor fi impuse tarife vamale suplimentare variind între 5% şi 25% pentru un număr de 5.140 de produse americane. Noile măsuri ale Beijingului vizează în special produsele cosmetice, articolele de bucătărie sau sport, dar şi prezervativele sau jucăriile, care vor fi taxate suplimentar cu 25%.
Primele două economii ale lumii nu au programate noi discuţii comerciale după ce ultima rundă de negocieri s-a încheiat fără rezultat în data de 10 mai. Însă retorica s-a intensificat după ce Washingtonul a pus compania chineză Huawei Technologies Co Ltd pe o listă neagră care interzice practic grupului chinez să facă afaceri cu companiile americane. În replică, aautorităţile de la Beijing au anunţat vineri că vor pune la punct o listă neagră a companiilor străine “nesigure”.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!